Διαχείριση Προσωπικού (HR): 4 τρόποι να είστε Ευκίνητοι (Agile) και Αποτελεσματικοί

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Καινοτομία/Start Ups,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Διαχείριση Προσωπικού (HR): 4 τρόποι να είστε Ευκίνητοι (Agile) και Αποτελεσματικοί

Λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και της σύγχρονης δύσκολης και αβέβαιης κατάστασης που βιώνει η ανθρωπότητα, τα άτομα θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο ζωής τους, περιλαμβανομένου του τρόπου εργασίας και εκμάθησής τους. 

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι οργανισμοί θα πρέπει να προσαρμοστούν στις γρήγορες και αναπάντεχες αλλαγές που βιώνουν, να κινηθούν με ευελιξία και ετοιμότητα, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν κάθε επερχόμενη κατάσταση. Να αποκτήσουν δηλαδή την νοοτροπία ‘agile’.

Αυτό ακριβώς λοιπόν θα πρέπει να επιτευχθεί και στον τομέα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, που όπως πολύ καλά γνωρίζουμε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός οργανισμού.    

Η αναδυόμενη έννοια του agile HR έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι των σύγχρονων επιχειρήσεων, που θέλουν να ενισχύσουν την αφοσίωση των εργαζομένων τους, να τους παρέχουν κίνητρα για να εργάζονται πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά, να ενισχύσουν την μάθηση και την ανάπτυξη τους. 

Διαφάνεια, προσαρμοστικότητα, απλότητα και ομαδικότητα είναι μόνο μερικές από τις αξίες που πρεσβεύει η προοπτική του ‘agile’, που απαιτεί ένα εργασιακό κόσμο που δεν εστιάζει στους κανόνες και τα εργαλεία, αλλά στο ίδιο το άτομο και την ενίσχυση του επιπέδου αφοσίωσης του με τον οργανισμό. 


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ LIVE ONLINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Agile HR has Arrived


Πώς όμως μπορούμε να ενσωματώσουμε την εν λόγω νοοτροπία στις διαδικασίες Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού; 


1. Ενισχύοντας την συνεχή δέσμευση και αφοσίωση

Δημιουργώντας ισχυρές ομάδες αποτελούμενες από δυναμικά και αφοσιωμένα άτομα, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και παρέχοντας τους κίνητρα για την ενίσχυση της απόδοσης και μεγιστοποίησης της επιτυχίας του οργανισμού μας.  Με αυτό τον τρόπο θα τους δώσουμε την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες και ικανότητες τους μέσα από την ανατροφοδότηση των μελών της ομάδας, την συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη. Παράλληλα, η προοπτική ‘agile’ δεν έχει ως απώτερο σκοπό την εφαρμογή τακτικών διατήρησης των εργαζομένων μας, αλλά αποσκοπεί στη δέσμευση, ανάπτυξη και ευημερία τους στο εργασιακό μας περιβάλλον.


CHECK ONLINE SUBSIDIZED COURSE: AGILE HR IS HERE


2. Επαναπροσδιορίζοντας την αξιολόγηση της απόδοσης 

Η αξιολόγηση της απόδοσης αποτελεί μια διαδικασία ΔΑΔ που έχει δεχθεί κριτική, αφού παρόλο που αρχικά είχε σχεδιαστεί για την θέσπιση στόχων και ενίσχυση των προσπαθειών των ατόμων για την επίτευξη αυτών, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για πρακτικές αμοιβών και προαγωγών. Η προοπτική ‘agile’, μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε την αξιολόγηση της απόδοσης, ξεφεύγοντας από την ετήσια αξιολόγηση και εφαρμόζοντας μια πιο συχνή και  αποτελεσματική ανατροφοδότηση, κάτι το οποίο έχουμε δει μέσα από πληθώρα ερευνών ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη της γενιάς των millennials.  H νοοτροπία ‘agile’ προτείνει τη χρήση διαφορετικών διαδικασιών αξιολόγησης, ανάλογα με τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της ομάδας που τη λαμβάνει, και γιατί όχι μάλιστα να μη δίνεται ανατροφοδότηση στην ομάδα με κάθε έργο που ολοκληρώνεται!

3. Αναθεωρώντας την πρόσληψη και στελέχωση προσωπικού 

Η στελέχωση των θέσεων εργασίας αποτελεί σημείο στάθμης για ένα οργανισμό.  Η σύγχρονη προοπτική ‘agile’, εστιάζει στην πρόσληψη και στελέχωση προσωπικού όχι μόνο με βάση τις τεχνικές δεξιότητες των ατόμων, αλλά με βάση τις μαλακές δεξιότητες τους, όπως είναι η ικανότητα οργάνωσης, επικοινωνίας, καθώς και η ικανότητα των ατόμων να λειτουργούν αποτελεσματικά σε μια ομάδα.  Ταυτόχρονα, ‘agile’ πρακτικές μας καλούν να είμαστε προδραστικοί, γνωρίζοντας ήδη πριν από την προκήρυξη μιας θέσης εργασίας πιο είναι το κατάλληλο ‘ταλέντο’ που ταιριάζει με τη θέση αυτή. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προσδιορίσουμε ξεκάθαρα από πριν ποια είναι τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας.   Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να βρούμε το κατάλληλο άτομο για την κατάλληλη θέση, μέσα από την ανάπτυξη ενός πνεύματος συνεργασίας, ευκινησίας και συνεχής ομαδικής και συλλογικής σκέψης. 

4. Ενθαρρύνοντας την συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη

Τελευταία πρακτική που συνίσταται να αναθεωρηθεί σύμφωνα με τη σύγχρονη εφαρμογή του agile HR είναι η εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων.  Είναι σημαντική η δημιουργία ενός οργανισμού που στοχεύει στην συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη των εργαζομένων του, όχι μόνο σε επίπεδο του οργανισμού αλλά και σε ατομικό επίπεδο.  Η νοοτροπία ‘agile’ μας προτείνει την χρήση νέων μεθόδων, έτσι ώστε η εκμάθηση και κατάρτιση των εργαζομένων μας να γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, η χρήσης της ανάλυσης δεδομένων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό των δεξιοτήτων που χρειάζονται για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, καθώς και για προγράμματα κατάρτισης που είναι κατάλληλα ανάλογα με τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις της θέσης των ατόμων.

Πηγές: 

Cappelli, P. and Tavis, A. (2018). “The new rules of talent management: HR goes agile”, Harvard Business Review, March-April 2018 issue. 

Eyholzer, F. (2016). “Aligning Key Themes in Human Resources to Lean | Agile Values & Principles”, Just Leading Solutions, New York, June 2016.

Khan, I, A. and Madhavapeddy, S. (2016). “Agile future of Human Resource Management”: International Journal of Management and Applied Science, 2, pp. 48-50. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Share:
    Διαβάστε Επίσης
    Πώς η Συμπεριφορά σας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Επηρεάζει την Καριέρα σας

    Πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το LinkedIn λειτουργούν ως παράθυρα στον κόσμο

    Οι 10 Καριέρες του Μέλλοντος που Πρέπει να Γνωρίζετε για το 2025

    Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, με την πανδημία, την τεχνολογική πρόοδο