Δικαιοσύνη: Όρια και Υποχρεώσεις στη Σύλληψη και Κράτηση Υπόπτων
Το δικαίωμα στην ελευθερία του ατόμου, όπως διατυπώνεται στα διεθνή κείμενα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι ένα απόλυτο δικαίωμα που παρέχει πλήρη ελευθερία και προστασία από τη σύλληψη ή τη κράτηση. Στα σύγχρονα κράτη δικαίου η στέρηση της ελευθερίας αποτελεί μια νόμιμη (θεσμοθετημένη) μορφή ελέγχου από το κράτος πάνω στα πρόσωπα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του. Το δικαίωμα όμως αυτό του κράτους περιορίζεται από την ουσιαστική εγγύηση ότι η σύλληψη ή κράτηση δεν πρέπει είναι αυθαίρετη ή παράνομη.
Η πιο συχνή φράση που ακούγεται στον χώρο του ποινικού δικαίου από δικαστικούς και κυρίως συνηγόρους είναι πως όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Η συνήθης αυτή πράξη καθιερώνει το γνωστό τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, το οποίο και τυπικά αποτυπώνεται στο νόμο στο άρθρο 3Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας Κεφ. 155. Από τη διάταξη συνάγεται πως το εν λόγω τεκμήριο προστατεύει και τον ύποπτο ο οποίος έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τον κατηγορούμενο και άπτεται ίσης μεταχείρισης.
Νομικό Σεμινάριο ELTC 05/10/2022: Ανάπτυξη Δεξιοτήτων σχετικά με την Κράτηση και Προσωποκράτηση.
Αναμφισβήτητα λοιπόν το τεκμήριο οφείλει να γίνεται δεκτό και σεβαστό από όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Ενώ η κράτηση δεν είναι τεχνικά τιμωρία, τιμωρεί ουσιαστικά τον κατηγορούμενο αφού στερείται την ελευθερία του. Μόνο όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο είτε διαφυγής είτε διαπράττοντας σοβαρό έγκλημα θα πρέπει να προφυλακίζονται.
Παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητικός και συμβατός με τα διεθνή πρότυπα, όπως εφαρμόζεται στην πράξη, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί κατηγορούμενοι να βρίσκονται υπό κράτηση ενώ θα έπρεπε να εφαρμόζονται εναλλακτικά στην κράτηση μέτρα.
Επομένως η στέρηση της ελευθερίας αυτής της μορφής πρέπει να τελεί υπό δικαστικό έλεγχο ώστε να εξασφαλίζεται η καλή ισορροπία μεταξύ της αξίας της ελευθερίας του ατόμου και της υπεράσπισης του αγαθού εκείνου που η κοινωνία επιδιώκει να προστατέψει μέσα από την αστυνομική/ανακριτική προσπάθεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ: Νέες Τεχνολογίες που Μπορούν να Αλλάξουν της Ζωή μας
- ΑΡΘΡΟ: Ο Δικηγόρος στη Σύγχρονη Εποχή. Δεξιότητες Επιβίωσης και Δεξιότητες για Επιτυχία
- ΑΡΘΡΟ: Οι 10 Κορυφαίες Δουλειές σε Ζήτηση το 2035
- NEA: Η SocialSpace Academy Ανακοίνωσε τα Πρώτα της Σεμινάρια για το Β Εξάμηνο του 2022
- ΝΕΑ: Cyprus College Course: Elevate Leadership Program Laser Coaching: The Shift Model
- NEA: AQS: Ο Έλεγχος Αγορών και η Διαχείριση Αποθεμάτων Αποτελούν Κλειδί για τη Κερδοφορία κάθε Επιχείρηση
Share:
Διαβάστε Επίσης
Anti-Money Laundering (AML), αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για τη διασφάλιση της σταθερότητας
Η σημασία της έγκειται όχι μόνο στη συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις...