Εκτίμιση Κινδύων στην εργασία και γιατί μπορεί να προλάβει σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους

Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία,⠀
Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία,⠀
Διαχείριση Έργων,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Εκτίμιση Κινδύων στην εργασία και γιατί μπορεί να προλάβει σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους

Η εκτίμηση κινδύνου αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για τη διαχείριση της ασφάλειας και Υγείας στην εργασία. Σκοπός της είναι η αναγνώριση των κινδύνων και η εκτίμηση του επιπέδου του ρίσκου που σχετίζεται με αυτούς, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν κατάλληλα μέτρα ελέγχου. Για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αυτήν την ζωτικής σημασίας διαδικασία, πολλοί οργανισμοί ασφάλειας και υγείας, όπως το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Κύπρου και το Health and Safety Executive (HSE) του Ηνωμένου Βασιλείου (HSE), προτείνουν μια συστηματική προσέγγιση που περιλαμβάνει πέντε βήματα.

Βήμα 1: Αναγνωρίστε τους Κινδύνους

Το πρώτο βήμα στην διαδικασία της εκτίμησης κινδύνου είναι η αναγνώριση των πιθανών κινδύνων. Οι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικούς κινδύνους, όπως μηχανήματα, γλιστερά δάπεδα, κακώς συντηρημένος εξοπλισμός, ψυχολογικούς κινδύνους, όπως εργασιακό στρες, βιολογικούς κινδύνους, όπως ιοί ή βακτήρια. Χημικές ουσίες και ηλεκτρισμός μπορεί επίσης να παρουσιάζουν σοβαρούς κινδύνους, παράλληλα με τον κίνδυνο που σχετίζεται με την εργασία σε ύψος ή με υπερβολικό θόρυβο. Για να αναγνωρίσετε τους κινδύνους, μπορείτε να επιθεωρήσετε τον εργασιακό χώρο, να συμβουλευτείτε τα φύλλα δεδομένων ασφαλείας για χημικά, να εξετάσετε τα αρχεία ατυχημάτων και παραλίγο ατυχημάτων (near miss accidents), και να συζητήσετε με τους εργαζόμενους για ζητήματα ασφάλειας και υγείας που αντιμετωπίζουν.

Βήμα 2: Εξετάστε και καθορίστε ποιοι μπορεί να πάθουν κακό από τους κινδύνους αυτούς

Αφού έχουν αναγνωριστεί οι κίνδυνοι, το επόμενο στάδιο είναι να κατανοήσετε ποιοι θα μπορούσαν να πάθουν κακό από τους κινδύνους αυτούς και πώς. Σκοπός είναι να προβλέψετε τον τύπο των τραυμάτων ή της επαγγελματικής ασθένειας που θα μπορούσαν να συμβούν. Δεν πρέπει να λάβετε υπόψη μόνο τους άμεσους και μόνιμους εργαζόμενους σας,  πρέπει να εξετάσετε το συμβασιούχο προσωπικό, προσωρινό προσωπικό, τους επισκέπτες, προμηθευτές, πελάτες και ανθρώπους που μπορεί να μην βρίσκονται στον εργασιακό χώρο όλη την ώρα. Για παράδειγμα, το προσωπικό καθαρισμού θα μπορούσε να κινδυνεύει από γλιστρήματα σε υγρά δάπεδα, ή απλά περαστικοί που θα μπορούσαν να τραυματιστούν από πτώσεις αντικειμένων από μια ανεγειρόμενη οικοδομή.

 

17/01/2023 Σεμινάριο Safety Partners: Εκπαίδευση Υπευθύνων Ασφάλειας και Υγείας Επιχειρήσεων ΕΣΥΠΠ


Βήμα 3: Αξιολογήστε τους Κινδύνους και Αποφασίστε για τα Μέτρα Προστασίας

Με την αναγνώριση των κινδύνων και την κατανόηση της πιθανής βλάβης, η επόμενη εργασία είναι να αξιολογήσετε τους κινδύνους και να αποφασίσετε ποιες προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν. Ο κίνδυνος είναι ένας συνδυασμός της πιθανότητας εμφάνισης της βλάβης και της σοβαρότητας της βλάβης. Αφού αναγνωριστούν και αξιολογηθούν οι κίνδυνοι, είναι ουσιώδες να αποφασίσετε για κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη ή τον έλεγχό τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αλλαγή των εργασιακών διαδικασιών για την εξάλειψη ενός κινδύνου, την εγκατάσταση εξοπλισμού ασφαλείας, την εισαγωγή αυτοματισμών, την εκπαίδευση ή ακόμα και την παροχή στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

Βήμα 4: Καταγράψτε τα Ευρήματά σας

Σημαντικά ευρήματα από την εκτίμηση κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που εντοπίστηκαν, των ατόμων που ενδέχεται να πάθουν κακό, και των μέτρων ελέγχου πρέπει να καταγραφούν λεπτομερώς σε έγγραφο ή έκθεση με τρόπο που θα δίνει απλά και ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της εκτίμησης και τα μέτρα προστασίας.

Βήμα 5: Αναθεωρείστε την γραπτή Εκτίμηση Κινδύνου σε Τακτά Διαστήματα

Η εκτίμηση κινδύνου δεν είναι εργασία που γίνεται μόνο μια φορά και τελειώσατε αλλά αποτελεί μια συνεχής διεργασία. Η εκτίμηση κινδύνου πρέπει να επανεξετάζεται σε τακτά διαστήματα για να διασφαλίζεται ότι παραμένει ενημερωμένη και σχετική με τον χώρο και εργασίες της επιχείρησης. Η εκτίμηση κινδύνου μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθεί σε περίπτωση μεγάλων αλλαγών, όπως η αλλαγή των διαδικασιών εργασίας, η εισαγωγή νέου εξοπλισμού, ή αν συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα ή παραλίγο ατύχημα.

Με την εκτέλεση αυτής της διαδικασίας σε τακτά διαστήματα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η επιχείρησή σας παραμένει ασφαλής για τους εργαζόμενους σας αλλά και άλλα πρόσωπα που επηρεάζονται από τις δραστηριότητές σας. Μια γραπτή εκτίμηση κινδύνου, αποτελεί ένα λεπτομερή κατάλογο κινδύνων που συνεχώς εμπλουτίζεται και επαναξιολογείται, εξελίσσοντας την σε ολοένα και πιο ενημερωμένη, ώριμη και αποτελεσματική.

Η γραπτή εκτίμηση του κινδύνου αποτελεί νομική υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων με βάση τη Κυπριακή Νομοθεσία και τους σχετικούς κανονισμούς του 2021. Η εκτίμηση κινδύνου μαζί με μια σειρά άλλες ενέργειες και υποχρεώσεις δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας των επιχειρήσεων έναντι του Νόμου αλλά και έναντι σοβαρών τραυματισμών και πιθανών θανάτων.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Οργανωσιακές Αξίες: Πυλώνας Επιτυχίας και Διαφοροποίησης για τις Σύγχρονες Επιχειρήσεις

Οι αξίες δεν είναι απλώς ένα σύνολο κανόνων· είναι η φιλοσοφία που ορίζει το ποια είναι η επιχείρηση