Εργασία από το σπίτι: Πώς να μείνεις αποδοτικός όπως όταν ήσουν στο γραφείο
Με τον COVID - 19 να είναι πια μέρος της καθημερινής μας ζωής, πολλοί από εμάς εργαζόμαστε πλέον από τον σπίτι.
Είτε λόγω COVID – 19 δουλεύεις πλέον μόνιμα από το σπίτι, είτε περιστασιακά, θα έχεις καταλάβει ότι είναι δύσκολο να παραμείνεις τόσο συγκεντρωμένος, όπως ήσουν στο γραφείο. Η αλήθεια είναι, πως μακριά από το περιβάλλον εργασίας σου, το να παραμείνεις αποδοτικός είναι πρόκληση.
Ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Wisconsin, ,” Regan A. R. Gurung εξηγεί στο Thrive Global ότι «είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με το περιβάλλον μας. Έχουμε συνδέσει το χώρο εργασίας μας με την δουλειά μας και το σπίτι μας με την χαλάρωση και την διασκέδαση, οπότε το να προσπαθούμε να εργαστούμε από το σπίτι πάει κόντρα στα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.»
Το να δουλεύεις από το σπίτι μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά ο Gurung υποστηρίζει πως υπάρχουν τρόποι να παραμείνεις συγκεντρωμένος και τελικά, να αποδώσεις καλύτερα από την άνεση του σπιτιού σου.
«Η λύση είναι να δημιουργήσουμε μια νέα ρουτίνα, έναν νέο χώρο και χρόνο εργασίας», αναφέρει ο ίδιος. Ενδεχομένως η διαδικασία να σου πάρει καιρό, αλλά παρακάτω θα βρεις τρεις τρόπους ώστε να κάνεις ένα πρώτο βήμα.
Χώρισε σωστά τον χρόνο σου ώστε να προλάβεις τις εκκρεμότητες
Όταν δεν είσαι στο παραδοσιακό περιβάλλον του γραφείου, είναι εύκολο να παρασυρθείς και τελικά να μην κάνεις όσα πρέπει. Ο Gurung προτείνει να χωρίσεις τον χρόνο σου ανάλογα με τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες που έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα. «Καθόρισε τις ώρες που θα δουλέψεις και παράμεινε αφοσιωμένος στο πρόγραμμά σου.
Αν είσαι γενικά πρωινός τύπος, τότε βάλε την δουλειά σου νωρίς το πρωί. Επίσης, αν ξέρεις τι ώρα θα είναι στο σπίτι οι αγαπημένοι σου, προσάρμοσε τον χρόνο σου ώστε μέχρι να έρθουν να έχεις τελειώσει. Αν έχεις παιδιά για παράδειγμα, μην επιλέξεις το μεσημέρι που γυρνούν από το σχολείο για να δουλέψεις», αναφέρει. «Είναι όλα θέμα χρόνου και ενέργειας», καταλήγει.
Κάνε διακρίσεις ανάμεσα στον προσωπικό σου χώρο και τον χώρο εργασίας σου
Συχνά ξεχνάμε ότι η παραγωγικότητά μας, έχει να κάνει με το περιβάλλον μας και για αυτό ο Gurung προτείνει να δουλεύεις στον χώρο του σπιτιού σου στον οποίο έχεις ηρεμία και μπορείς να αποδώσεις καλύτερα. Σίγουρα το να στέλνεις email από το κρεβάτι σου είναι βολικό, αλλά και θα χάσεις τον ύπνο σου και θα δυσκολευτείς να συγκεντρωθείς.
«Διάλεξε έναν χώρο που δεν θα έχεις παρεμβολές», λέει ο ίδιος. «Πρέπει να είναι ένας χώρος στον οποίο χαίρεσαι να βρίσκεσαι και να έχεις μέσα πράγματα που σου θυμίζουν την δουλειά σου όπως για παράδειγμα η ατζέντα σου» αναφέρει και τονίζει ότι αυτά τα αντικείμενα θα σε κάνουν να σκέφτεσαι την δουλειά σου και έτσι θα αποδίδεις περισσότερο.
Θέσε όρια στην δουλειά σου
Είναι δύσκολο να κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά σου, αν εσύ ο ίδιος δεν βάλεις τα όρια ανάμεσα στη δουλειά και τον προσωπικό σου χρόνο. Με το να θέσεις ένα «ωράριο» στον εαυτό σου, θα σου είναι πιο εύκολο το να ξέρεις ότι μετά από μια ώρα, αφού έχεις τελειώσει τα καθήκοντά σου απλά πατάς τον διακόπτη του off. «Είναι σημαντικό το να έχουμε τον προσωπικό μας χρόνο και να βάζουμε ένα τέλος στην δουλειά μας», αναφέρει ο Gurung. «Όρισε μια ώρα μετά την οποία δεν θα βλέπεις τα email σου και μείνε πιστός στην υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου», καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ:Δέκα συμβουλές για να πετύχεις σε μια συνέντευξη εργασίας!
- ΑΡΘΡΟ:Για όσους βλέπουν μπροστά:5 επαγγέλματα που τα επόμενα χρόνια θα βγάλουν τρελά λεφτά λόγω κορωνοϊού!
- ΑΡΘΡΟ:Η ενσυναίσθηση είναι η δύναμή μας για να αλλάξουμε τον κόσμο!
- ΑΡΘΡΟ:Έρευνα: Η Εμπειρία του πελάτη πληρώνει καλύτερα και δημιουργεί πιστούς ακολούθους
- NEA:ΠΟΥ: 46 υποψήφια εμβόλια για τον κορονοϊό σε κλινικές δοκιμές, τα 11 στη φάση 3
- NEA:Ξανά στο προσκήνιο η Kinanis Academy με 3 Νέα Σεμινάρια
- NEA:Enhance Your Interpersonal Skills with EIMF
- ΝΕΑ:Έρευνα: 1 στις 3 τεχνολογικές καινοτομίες αποτυγχάνουν στο στάδιο της ανάπτυξης
Share:
Διαβάστε Επίσης
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μια γιορτή αγάπης και ελπίδας...
Σήμερα, οι λεγόμενες "ανθεκτικές" ή "μαλακές" δεξιότητες (soft skills) γίνονται απαραίτητες