Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο!
Πολλοί διευθυντές παραπονιούνται πως το προσωπικό δεν ακολουθεί τους κανόνες ή ότι δεν έχει κοινή λογική. Εδώ και δεκαετίες ακούμε όλοι την φράση “Lead-by-example“. Δηλαδή δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα σαν γονιοί, διευθυντές ή συνάδελφοι. Μία ωραία ιστορία που δείχνει ακριβώς τι σημαίνει “Lead-by-example” είναι με τον Gandhi.
Μία γυναίκα, της οποίας ο άνδρας είχε πεθάνει, μεγάλωνε μόνη το παιδί της. Εργαζόταν σκληρά για να τον μορφώσει ώστε να έχει μία καλύτερη ζωή. Το παιδί όμως κατανάλωνε προϊόντα με πολλή ζάχαρη. Του άρεσαν πολύ οι καραμέλλες. Εκτός από ότι η διατροφή του ήταν βλαβερή, η ζάχαρη είχε αρνητικές επιπτώσεις και στη συμπεριφορά του. Το παιδί δεν συμμορφωνόταν με τίποτα στις παρατηρήσεις και προτροπές της.
Έτσι αποφάσισε να επισκεφθεί τον Ήρωα της, τον Mahatma Gandhi. Τον επισκέφθηκε στο πρωθυπουργικό του γραφείο, και όπως ήταν αναμενόμενο περίμενε αρκετές ώρες για να τον δει. Όταν ήρθε η σειρά της προσέγγισε τον μεγάλο Ηγέτη και με σεβασμό του είπε:
“Κύριε, ο υιός μου καταναλώνει πολλές καραμέλλες. Αυτό είναι βλαβερό για την υγεία του. Σας παρακαλώ όπως τον συμβουλεύσετε να σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια.”
Ο Gandhi άκουσε προσεκτικά την κυρία, και ακολούθως στράφηκε στο παιδί και του είπε:
“Πήγαινε στο σπίτι και έλα πίσω σε δύο εβδομάδες.”
Η γυναίκα έμεινε κατάπληκτη από την απάντηση, η οποία και δεν την ικανοποίησε. Από σεβασμό όμως δεν είπε κάτι στον Gandhi, πήρε το παιδί και έφυγε. Σε δύο εβδομάδες πήγε πάλι πίσω. Περίμενε να έρθει η σειρά της. Σε μια φάση την είδε ο Gandhi και της φώναξε να περάσει μπροστά. Γύρισε στο παιδί και του είπε: “Παιδί μου, να σταματήσεις να τρως καραμέλλες. Δεν είναι καλό για την υγεία σου.”
Η γυναίκα δεν άντεξε και ρώτησε τον Gandhi: “Γιατί δεν του το είπες αυτό πριν από δύο εβδομάδες, και έπρεπε να ξαναέρθουμε;”
Ο Gandhi απάντησε: “Πριν από δύο εβδομάδες, κατανάλωνα κι’ εγώ αρκετές καραμέλλες.”
Το συμπέρασμα: Αν θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα σε κάποιον, πρέπει πρώτοι να δώσουμε το παράδειγμα. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν θέλουμε ν’ αλλάξουμε εμείς. Απλά θέλουμε ν’ αλλάξουν οι άλλοι! Όπως είπε αλλά και έδειξε ο Gandhi σ’ όλη του την ζωή: “Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο!“
Share:
Διαβάστε Επίσης
Καθώς το 2025 προχωρά, ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις και ευκαιρίες.
Ο γκλοκαλισμός βασίζεται στην κατανόηση ότι η επιτυχία σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να επιτευχθεί