Η Διαμεσολάβηση Οικογενειακών Διαφορών στη Κύπρο
Η Επίλυση Οικογενειακών Διαφορών είναι ένας συναινετικός τρόπος επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων που προκύπτουν σε οικογενειακές περιπτώσεις χωρίς να εμπλέκονται αρχές όπως το δικαστικό σύστημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση πολλών τύπων διαφορών υπό τον όρο ότι η φύση της σύγκρουσης δεν παραβαίνει τα όρια του νόμου.
Η διαμεσολάβηση είναι ένας πολύ ευρύς όρος και μπορεί να λειτουργήσει σε κάθε είδους διαφωνία. Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η αίθουσα διαμεσολάβησης είναι ένα μέρος όπου τα άτομα που έχουν μια διαφωνία μπορούν να παρευρεθούν σε έναν ασφαλή, εμπιστευτικό και ουδέτερο χώρο για να αντιμετωπίσουν τις διαφορές και να καταλήξουν σε μια λύση στην οποία μπορούν να συμφωνήσουν και οι δύο. Αυτό διαφέρει από τη δικαστική διαδικασία όπου ένας δικαστής θα επιβάλει ένα αποτέλεσμα.
Η διαμεσολάβηση είναι εθελοντική, αμερόληπτη και αυτοπροσδιοριζόμενη. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα στη διαμάχη διαπραγματεύονται τους όρους των συμφωνιών τους με τη βοήθεια ενός διαμεσολαβητή.
ELTC Seminar 21/09/2023: Πιστοποιητικό Ειδικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Διαμεσολαβητών σε Οικογενειακές Διαφορές
Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο που καθορίζει την Οικογενειακή Διαμεσολάβηση στην Κύπρο;
Η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση στην Κύπρο διέπεται από τις πρόνοιες του περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Νόμου του 2019 (Ν. 62(Ι)/2019) ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στην Κύπρο στις 25 Απριλίου του 2019. Ο εν λόγω Νόμος αναφέρει τα κριτήρια που αφορούν την Οικογενειακή Διαμεσολάβηση στην Κύπρο.
Ο εν λόγω Νόμος θέτει κριτήρια για διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές. Τέτοιες σχετίζονται με το θεσμό της οικογένειας και περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
διαμεσολάβηση σε σχέση με θέματα γονικής μέριμνας,
διαμεσολάβηση σε σχέση με τη διατροφή παιδιών,
διαμεσολάβηση σε σχέση με τη διατροφή συζύγων ή συμβίων και
διαμεσολάβηση σε σχέση με περιουσιακές σχέσεις συζύγων ή συμβίων.
Ποιος είναι ο σκοπός της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές διαφορές;
Ο σκοπός της διαμεσολάβησης σε οικογενειακή διαφορά είναι όπως τα μέρη, με τη συμβολή διαμεσολαβητή, καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη διευθέτηση των οικογενειακών τους διαφορών.
Το άρθρο 4(2) του Νόμου, αναφέρει πως σκοπός της οικογενειακής διαμεσολάβησης είναι:
Η ενθάρρυνση συναινετικών προσεγγίσεων με σκοπό τον περιορισμό των συγκρούσεων και της εχθρότητας μεταξύ των μερών σε οικογενειακή διαφορά και η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας.
Ο περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τις οικογενειακές συγκρούσεις.
Η στήριξη και διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, ιδιαίτερα γονέων και τέκνων.
Η διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού.
Η ενθάρρυνση της ανάληψης, με υπευθυνότητα, της κοινής γονικής ευθύνης για τη φροντίδα, ευημερία και ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία κυρώθηκε από τη Δημοκρατία με τον περί της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Κυρωτικό) Νόμο, καθώς και οποιαδήποτε άλλη σύμβαση αναφορικά με δικαιώματα του παιδιού την οποία έχει κυρώσει η Δημοκρατία, ανεξάρτητα από το γαμικό καθεστώς και τις συνθήκες διαβίωσης οποιουδήποτε από τους γονείς.
Ο περιορισμός των επίδικων θεμάτων και η οριστική επίλυση της οικογενειακής διαφοράς σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που απαιτείται για την επίλυσή της αποκλειστικά μέσω δικαστικών διαδικασιών.
ELTC Seminar 21/09/2023: Πιστοποιητικό Ειδικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Διαμεσολαβητών σε Οικογενειακές Διαφορές
Ποια η σημασία της Διαμεσολάβησης Οικογενειακών Διαφορών;
Είναι σημαντικό, λόγω των ευαίσθητων προσωπικών συμφερόντων των εμπλεκόμενων μερών σε μια διαμεσολάβηση, να υπάρχει εμπιστευτικότητα αλλά και προστασία της ιδιωτικής αυτονομίας. Η διαμεσολάβηση προσφέρει τη δυνατότητα επίλυσης των διαφορών μέσα σε ένα πνεύμα συναίνεσης και ταυτόχρονα είναι μια διαδικασία που συνήθως έχει χαμηλό κόστος. Υπάρχει ευελιξία στη διαδικασία, πολλαπλές επιλογές και δυνατότητα επωφελούς επίλυσης των διαφορών και για τα δυο μέρη.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει εξειδίκευση των διαμεσολαβητών οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να επιμορφώνονται παρακολουθώντας ειδικά σεμινάρια. Ένας διαμεσολαβητής θα πρέπει να διαθέτει τις δεξιότητες εκείνες, τις οποίες θα κληθεί να αξιοποιήσει σε μια διαμεσολάβηση, αναζητώντας τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες των μερών, ώστε να καταλήξουν σε αμοιβαία επωφελή λύση, δεδομένης και της ιδιαιτερότητας των οικογενειακών σχέσεων.
Ποια η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Διαμεσολάβησης Οικογενειακών Διαφορών στη Κύπρο;
Είναι υποχρεωτικό για το πρόσωπο που διενεργεί μια διαμεσολάβηση που αφορά οικογενειακές διαφορές, να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών. Το εν λόγω μητρώο τηρείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Για την εγγραφή στο μητρώο, θα πρέπει να παρακολουθήσετε σεμινάριο διάρκειας 50 ωρών που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως.
Ποιος μπορεί να γίνει διαμεσολαβητής οικογενειακών διαφορών?
Τα άτομα τα οποία, μπορούν σύμφωνα με τον Νόμο να εγγραφούν στο Μητρώο Οικογενειακών Διαμεσολαβητών που τηρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πρέπει να:
Να κατέχουν πτυχίο Νομικής, Ψυχολογίας ή κοινωνικής εργασίας
Να είναι εγγεγραμμένος σε αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα
Να ασκούν το επάγγελμα τους για τουλάχιστον 1 έτος στην Κύπρο ή στο εξωτερικό
Ζουν στην Κύπρο τα τελευταία 2 χρόνια
Να μην έχει εργαστεί στο δημόσιο τομέα, με οποιαδήποτε ιδιότητα τα τελευταία 2 χρόνια
Να μην έχουν κριθεί ένοχοι για σοβαρό έγκλημα
Να έχουν τη σχετική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Η νομική καριέρα, αν και συχνά συνώνυμη με το κύρος και την επαγγελματική αναγνώριση
Η αναγνώριση των κλάδων αυτών είναι ζωτικής σημασίας