Η Αξία της Εκπαίδευσης σε Θέματα Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, Δέουσας Επιμέλειας και Διεθνών Κυρώσεων

Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι,⠀
Χρηματοοικ.-Ασφαλιστικά-Τραπεζικά,⠀
Η Αξία της Εκπαίδευσης σε Θέματα Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, Δέουσας Επιμέλειας και Διεθνών Κυρώσεων

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Οργανισμοί αντιμετωπίζουν τη συμμόρφωση με τους Κανονισμούς για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, μέσα από τυπικές διαδικασίες οι οποίες δίνουν μια επιφανειακή εικόνα ως προς τις υποχρεώσεις των εποπτευόμενων Οργανισμών.

Τα στατιστικά στοιχεία φανερώνουν ότι μεγάλοι και μικρότεροι Οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, παρόλο που φαινομενικά από την πλευρά τους «έκαναν» ότι προβλέπουν οι Κανονισμοί, βρέθηκαν υπόλογοι για τις  δραστηριότητες των πελατών τους που, είτε βρέθηκαν ξαφνικά σε λίστες κυρώσεων, είτε συνελήφθησαν να διακινούν παράνομα κεφάλαια. Μόνο το 2022 επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ  την τελευταία δεκαετία οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο επέβαλαν ποινές που ξεπερνούν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εννοείται ότι και η Χώρα μας δεν εξαιρείται από την επιβολή ποινών. Αρκετοί Οργανισμοί βρέθηκαν εκτεθειμένοι, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων των πελατών τους, οι οποίοι δεν ελέγχθηκαν με τη «δέουσα επιμέλεια» στη βάση της ουσίας του όρου, αλλά μόνο στη βάση της τυπικής υποχρέωσης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια αφορμή για τεράστιες αναταράξεις στην εν λόγω αγορά, με έναν ανελέητο βομβαρδισμό κυρώσεων. Νομικά και φυσικά πρόσωπα βρέθηκαν ξαφνικά στο στόχαστρο, ενώ οι προσθήκες στις λίστες κυρώσεων έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια.

Οι αναταράξεις στο Διεθνές σκηνικό και ο πόλεμος των κυρώσεων έκανε πιο αναγκαία από ποτέ τη συνεχή κατάρτιση και ενημέρωση των Λειτουργών Κανονιστικής Συμμόρφωσης.

Πώς προστατεύονται οι Οργανισμοί; Δύο είναι τα βασικά όπλα στη φαρέτρα τους:

  1. Η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των Λειτουργών Κανονιστικής Συμμόρφωσης, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις συνεχείς μεταβαλλόμενες προκλήσεις.

  2. Η εφαρμογή λύσεων παρακολούθησης, όπως για παράδειγμα η LexisNexis Risk Solutions, η οποία δίνει συνεχή ενημέρωση και πρόσβαση στη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο για άτομα και εταιρείες που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο έναν Οργανισμό.

Σύμφωνα με έρευνα του 2023 από την ACAMS, το 72% των επαγγελματιών συμμόρφωσης δήλωσαν ότι έχουν λάβει κάποια μορφή εκπαίδευσης σε θέματα AML/CFT (Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος/Χρηματοδότηση Τρομοκρατίας) και τονίζουν τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης με στόχο την προστασία των επιχειρήσεών τους.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία: Ο Κρίσιμος Ρόλος των Επιτροπών Ασφάλειας

Προώθηση της κουλτούρας ασφάλειας και υγείας ανάμεσα στους εργαζομένους

Η Επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ασφαλιστική Βιομηχανία: Προοπτικές και Οφέλη

Η ασφαλιστική βιομηχανία, γνωστή για τη διαχρονική της αντίσταση στις αλλαγές