Η Γραπτή Εκτίμηση των Κινδύνων (ΓΕΚ) είναι Νομική Υποχρέωση όλων των Επιχειρήσεων

Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία,⠀
Η Γραπτή Εκτίμηση των Κινδύνων (ΓΕΚ) είναι Νομική Υποχρέωση όλων των Επιχειρήσεων

Με βάση την περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσία, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και ειδικότερα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας αρ. 89/391/ΕΟΚ, απαιτείται όπως ανάλογα ο κάθε εργοδότης ή το κάθε αυτοεργοδούμενο πρόσωπο καθορίζει τα απαιτούμενα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων που δημιουργούνται από τις δραστηριότητες του με βάση τη Γραπτή Εκτίμηση των Κινδύνων (ΓΕΚ).

Στη γραπτή εκτίμηση κινδύνων πρέπει να περιλαμβάνονται οι πηγές κινδύνου, τα πρόσωπα που επηρεάζονται (π.χ. χειριστές, συντηρητές, προσωπικό καθαρισμού, επισκέπτες), τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και τα πρόσθετα μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά) που πρέπει να ληφθούν καθώς και τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή των μέτρων αυτών. Στα μέτρα αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παροχή εκπαίδευσης, η εγκατάσταση εξοπλισμού, οι μέθοδοι εργασίας καθώς και το υλικό ή ο εξοπλισμός προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών, ο εργοδότης διασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία των εργοδοτουμένων του, καθώς και των τυχόν άλλων εργοδοτουμένων ή μη προσώπων των οποίων μπορεί να επηρεάζεται αρνητικά η ασφάλεια ή/και η υγεία τους από τη διεξαγωγή των εργασιακών δραστηριοτήτων του. Η ΓΕΚ πρέπει να είναι διαθέσιμη και να περιλαμβάνει όλους τους κινδύνους που δημιουργούνται ή αναμένεται να δημιουργηθούν από τις διεργασίες και τις δραστηριότητες του υποστατικού / της εργασίας / της επιχείρησης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Τα πέντε βήματα ετοιμασίας της ΓΕΚ από τον εργοδότη / το αυτοεργοδοτούμενο πρόσωπο στην πιο απλή μορφή, είναι τα ακόλουθα-

  1. Εντοπισμός όλων των πηγών κινδύνου (επικίνδυνων καταστάσεων) σε κάθε χώρο εργασίας όπου διεξάγει δραστηριότητες.
  2. Εντοπισμός των προσώπων εκείνων που κινδυνεύουν από τραυματισμούς ή βλάβη στην υγεία τους και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά.
  3. Αξιολόγηση των κινδύνων και λήψη απόφασης για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης. Ιεράρχηση των κινδύνων, όταν δεν είναι εφικτό να εξαλειφτούν όλοι οι κίνδυνοι στους εργασιακούς χώρους.
  4. Λήψη επιπρόσθετων απαιτούμενων μέτρων, βάσει προτεραιοτήτων και ακολουθώντας χρονοδιάγραμμα ενεργειών.
  5. Επανεκτίμηση των κινδύνων στους χώρους εργασίας, σε τακτά χρονικά διαστήματα ή όποτε αυτή κρίνεται αναγκαίο.

Τι Απαιτεί η Νομοθεσία

Η απαίτηση της νομοθεσίας για την ετοιμασία και διάθεση της ΓΕΚ εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις / υποστατικά, ανεξάρτητα από τον αριθμό εργοδοτουμένων προσώπων ή τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Η ΓΕΚ αποτελεί το βασικό και απαραίτητο εργαλείο για την αποτελεσματική Διαχείριση της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας σε κάθε χώρο εργασίας. Η ύπαρξη της ΓΕΚ είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας σε μία επιχείρηση / εγκατάσταση ή σε ένα υποστατικό.

Η ΓΕΚ μπορεί να γίνει με δύο τρόπους

  1. Για την ετοιμασία της ΓΕΚ, ο εργοδότης οφείλει να συμβουλεύεται και τα εργοδοτούμενα πρόσωπα, που ορίζονται από τον ίδιο για να ασχολούνται με τις δραστηριότητες προστασίας και πρόληψης των κινδύνων στην επιχείρησή του δηλαδή τις Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ) καθώς και τους Αντιπροσώπους Ασφάλειας που εκλέγονται ή ορίζονται από τους εργοδοτουμενους και τον Λειτουργό Ασφάλειας στην περίπτωση που εργοδοτεί 200 ή περισσότερους εργοδοτούμενους. 
  2. Αν ο εργοδότης δεν μπορεί να ετοιμάσει την ΓΕΚ με τις πιο πάνω διευθετήσεις, δύναται να απευθυνθεί σε Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ). Το Μητρώο με τα Πρόσωπα τα οποία έτυχαν της έγκρισης του Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (Αρχιεπιθεωρητή) ως ΕΞΥΠΠ είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος (ενότητα ΕΞΥΠΠ) για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων εργοδοτών / αυτοεργοδοτούμενων προσώπων.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΥΠΠ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Share:
Διαβάστε Επίσης