Internet of Things (IoT): Τι Είναι και Πώς Αλλάζει τη Ζωή μας
Αναμφίβολα το Internet of Things διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλο ρόλο στη ζωή όλων μας. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα;
Το Internet of Things (IoT) ή Διαδίκτυο των Πραγμάτων (στα ελληνικά) είναι μια πληροφοριακή έννοια η οποία περιγράφει το δίκτυο επικοινωνίας αντικειμένων τα οποία μπορούν να ανταλλάξουν δεδομένα. Αυτό γίνεται μέσω της ενσωμάτωσης, στα αντικείμενα αυτά, ηλεκτρονικών μέσων, λογισμικού, αισθητήρων και συνδεσιμότητας σε δίκτυο.
Η βασική ιδέα του Διαδικτύου των Πραγμάτων βασίζεται σε ένα σύστημα υπολογιστών που αλληλεπιδρά με μηχανικά ή ψηφιακά μηχανήματα και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων μέσω του διαδικτύου χωρίς τη βοήθεια αλληλεπιδράσεων με κάποιον χρήστη ή με περιορισμένη την αλληλεπίδραση αυτή.
Ο όρος Internet of Things δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τον Kevin Ashton. Αυτός είναι ένας από τους ιδρυτές του Auto-ID center στο MIT και ήταν μέρος μιας ομάδας που ανακάλυψε τον τρόπο να συνδέσει τα αντικείμενα με το Διαδίκτυο μέσω μιας ετικέτας RFID (ραδιοσυχνοτήτων).
Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα;
Το IoT αποτελεί είναι ένα δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών. Αυτές οι συσκευές συλλέγουν πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται και το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν με τους αισθητήρες τους. Οι αισθητήρες αυτοί, με την σειρά τους διαχέουν συνεχώς πληροφορία σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας αυτών των συσκευών στην ασφαλή πλατφόρμα του Internet of Things. Εκεί οι πληροφορίες επεξεργάζονται και δημιουργούνται αποτελέσματα. Τέλος, τα αποτελέσματα διαμοιράζονται στις υπόλοιπες συσκευές για πιο ευχάριστη χρήση, αυτοματοποιημένες διαδικασίες και βελτίωση των λειτουργιών.
Και έτσι φτάνουμε στην τελική μας απορία.
Πού μας ωφελεί το IoT;
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει πληθώρα χρήσεων. Έχει μεγάλη χρησιμότητα στην καθημερινή ζωή του μέσου καταναλωτή, στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, στο εμπόριο, αλλά και στη παραγωγική διαδικασία.
Όσον αφορά τους καταναλωτές, το Internet of Things ωφελεί εμφανέστερα στον τομέα των «έξυπνων» σπιτιών. Αυτό σημαίνει την αυτοματοποίηση αντικειμένων καθημερινής χρήσης, όπως επίπλων, ηλεκτρονικών συσκευών και αυτοκινήτων.
Στον υγειονομικό τομέα υπάρχει μία εφαρμογή του IoT, η οποία συνήθως ονομάζεται Internet of Medical Things (Διαδίκτυο των Ιατρικών Πραγμάτων) και συλλέγει και αναλύει δεδομένα για ερευνητικούς σκοπούς. Επίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν υιοθετήσει τη χρήση wearable συσκευών για να παρακολουθούν την φυσική τους άσκηση, τον ύπνο ή άλλες συνήθειές τους.
Έπειτα, στις μεταφορικές υπηρεσίες προσφέρεται ένα δίκτυο που δημιουργεί σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ των οχημάτων και της κυκλοφορίας, οι οποίες οδηγούν στον έξυπνο έλεγχο κυκλοφορίας, τον έξυπνο χώρο στάθμευσης, την έξυπνη διαχείριση στόλου και logistics και πολλά άλλα.
Στη βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο το IoT παρέχει αισθητήρες συλλογής δεδομένων, οι οποίοι ενσωματώνονται σε μηχανήματα ή αποθηκευτικούς χώρους και ενημερώνουν για πιθανά προβλήματα ή κάνουν έλεγχο αποθεμάτων. Έτσι, γίνεται η εργασία πιο αποτελεσματικά και μειώνεται το κόστος.
Συνοψίζοντας, το Internet of Things αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και χρήσιμο έως απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.
fsdet.dmst.aueb.gr - Εγγλέζου Μαρκέλλ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ: Αυτές Είναι οι 5+1 πιο Γρήγορα Αναπτυσσόμενες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα
- ΑΡΘΡΟ: Δικαιοσύνη: Όρια και Υποχρεώσεις στη Σύλληψη και Κράτηση Υπόπτων
- ΑΡΘΡΟ: Νέες Τεχνολογίες που Μπορούν να Αλλάξουν της Ζωή μας
- NEA: Velissariou: Αποτελεσματικό Coaching σε 7 ώρες Διαδικτυακού Σεμιναρίου
- NEA: AQS Consultants: Μάθε πως να Πάρεις Χρηματοδότηση από την ΕΕ για την Επιχείρησή σου
- ΝΕΑ: Δωρεάν Webinar Infocredit: Γιατί ESG, Γιατί Τώρα, Γιατί Σήμερα;
Share:
Διαβάστε Επίσης
Η Google έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο περιζήτητους εργοδότες στον κόσμο
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναδεικνύεται ως μία από τις πιο ριζοσπαστικές τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας