Ο Νέος που είναι ωραίος και ο Παλιός που ....νομίζει είναι αλλιώς. 10 Αποδείξεις!

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Ο Νέος που είναι ωραίος και ο Παλιός που ....νομίζει είναι αλλιώς. 10 Αποδείξεις!

Άκουσε τους νέους, ίσως έχουν δίκιο…

Επειδή είσαι μεγαλύτερος, δε σημαίνει πως είσαι και καλύτερος.

Επιλέγουμε νέους ανθρώπους για τη δουλειά μας. Ψάχνουμε για τους κατάλληλους, θέλουμε τους καλύτερους, τους «πολλά υποσχόμενους». Ζητάμε από τη νεότερη γενιά «τα πάντα». Ακούω πολλές φορές να τους ζητούν ακόμα και μίνιμουμ εμπειρία… Μήπως να τους ζητήσουμε στο τέλος να μας πουν αν έχουν πάει και πώς είναι στο φεγγάρι; Από την άλλη, ένα ποσοστό αξιόμαχων και ταλαντούχων νέων απογοητεύεται. Οι νέοι αυτοί έχουν την αίσθηση ότι για να επιβιώσουν μέσα στο βιογραφικό τους πρέπει να φανούν και… αστροναύτες.

Σε άλλο άρθρο θα κάνουμε εκτενή αναφορά για την «πλευρά των νεότερων». Στο σημερινό θα ασχοληθούμε λίγο με τους «μεγαλύτερους» και πώς πρέπει να είμαστε εμείς για να διατηρήσουμε επαφή με τα νεότερα παιδιά που, μην ξεχνιόμαστε, είναι βασικός παράγοντας του μέλλοντος!

Ακολουθούν μερικά tips για τους «μεγαλύτερους».

1. Αυτόματα χαρακτηριστικά. Ποιος είπε ότι μεγαλύτερος σε ηλικία σημαίνει την αυτόματη… αδειοδότηση για χαρακτηριστικά και ιδιότητες όπως έξυπνος, έμπειρος, καλύτερος, γνώστης και πολλών άλλων; Ας μην το ξεχνάμε, αυτά κατακτούνται καθημερινά, όχι με ένα ακόμη κεράκι στη γενέθλια τούρτα.

2. Απόκτησε επαφή με την τεχνολογία. «Α, εγώ δεν ξέρω από αυτά»… Ναι ε! Τί σε κάνει τότε να πιστεύεις ότι ο νεότερος -που ξέρει- σε λίγα χρόνια θα μπορεί να συνεννοηθεί μαζί σου με… ιερογλυφικά; Χρειάζεται προσαρμοστικότητα, ειδάλλως θα χάσουμε πολλά ταλέντα που μπορούμε να τους δείξουμε αυτά που εμείς γνωρίζουμε.

3. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση. Έχω τελειώσει το τάδε πανεπιστήμιο, το τάδε μεταπτυχιακό (πριν 20 έτη). Πότε όμως διάβασες το τελευταίο βιβλίο; Τί σε κάνει να πιστεύεις ότι οι νέοι εμπνέονται από αγάλματα; Άρα, θέλει δια βίου μάθηση και εκπαίδευση. Για να είμαστε σύγχρονοι και εξελίξιμοι χρειαζόμαστε διάβασμα και παρακολούθηση διάφορων σεμιναρίων.

4. Εμφάνιση. Ας αφήνουμε που και που το συντηρητικό προφίλ μας. Το μαύρο και το γκρι είναι πολύ ωραία και αυστηρά δεν κάνουν όμως τη θέση μας. Μια μίνιμουμ επαφή και στον τομέα αυτό με τις σύγχρονες τάσεις, μας φέρνει πιο κοντά στους νέους ανθρώπους. Για να μας ακούνε δε χρειάζεται να είμαστε… νεάντερταλ.

5. Παράδειγμα προς μίμηση. Ζητάμε από τα νεότερα παιδιά το καλύτερο. Τότε να τους το δείχνουμε. Να γινόμαστε και να είμαστε κι εμείς καλύτεροι. Το δικό μας παράδειγμα δημιουργεί και ανοίγει δρόμους για τα νεότερα μέλη της κοινωνίας. Αν είμαστε αδρανείς μην περιμένουμε εκείνα να είναι δραστήρια.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ


6. Απόμαχος. Μη φέρεσαι σαν απόμαχος ή εν δυνάμει συνταξιούχος. Δεν έλκει το μέλλον, το απωθεί!

7. «Παλιά, εμείς τα κάναμε καλύτερα». Σίγουρα κάποια πράγματα τα κάναμε καλύτερα. Όχι όλα όμως, κάποια τα κάναμε σίγουρα χειρότερα. Μη γίνεσαι γραφικός, δώσε τους κάποιο δίκιο. Λέγοντας πως έχουν πάντα άδικο εκτός ότι γελούν πίσω από την πλάτη σου, παράλληλα απομακρύνονται…

8. Μη γίνεσαι καταστροφολόγος. Πολλές φορές, ιδιαίτερα οι… πολύ μεγαλύτεροι παρουσιάζουν ένα σκηνικό «δίχως αύριο» επειδή αυτό εξυπηρετεί τη δική τους αντίληψη βγαίνοντας σιγά – σιγά στη σύνταξη. Η ζωή όμως συνεχίζεται…

9. Μίλα για το μέλλον. Γερνάς όταν οι αναμνήσεις σου είναι περισσότερες από τα όνειρά σου. Κανένας νέος δε θέλει να συνεργάζεται με ανθρώπους που μιλούν περισσότερο για το παρελθόν παρά για το μέλλον!

10. «Εσύ δεν ξέρεις, είσαι νέος». Ναι, μόνο που όταν το ξαναπείς αυτό να θυμάσαι πως όλοι οι εφευρέτες και καινοτόμοι είχαν γονείς προφανώς ηλικιακά μεγαλύτερους που δεν ήταν εφευρέτες. Άκουσε τον νέο, μπορεί όντως να λέει κάτι, κάτι εντελώς λάθος. Μπορεί να σου λέει όμως την πιο φρέσκια και καλύτερη ιδέα μέχρι εκείνη τη στιγμή… Άκουσέ τον λοιπόν.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως όταν κατηγορούμε τους νεότερους κατηγορούμε έμμεσα τους εαυτούς μας. Η βελτίωσή τους αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Μόνο τότε θα έχουμε αφήσει έργο πίσω μας και θα έχουμε κάνει κάτι όντως άξιο. Δε χρειάζονται μηνύματα απαισιοδοξίας και καπελώματος. Οι αληθινά δυνατοί φροντίζουν για πολύ δυνατότερους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Share:
Διαβάστε Επίσης
Πώς ένα απλό «To-Do List» μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας και να μειώσει το άγχος

Η έλλειψη ύπνου είναι ένα κοινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους

Ακαδημαϊκή Καθοδήγηση Φοιτητών: Τι είναι και πως υποστηρίζει της εξέλιξη και επιτυχία τους

Τα τελευταία χρόνια, η διατήρηση και επιτυχία των φοιτητών έχουν γίνει προτεραιότητα