Οι 10 Κορυφαίοι Επιχειρηματίες στην Ιστορία…
Ποιοι είναι οι 10 μεγαλύτεροι επιχειρηματίες;
Υπάρχει μια σκληρή αλήθεια που κάθε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης πρέπει να αντιμετωπίσει. Ακόμη και στις καλύτερες εποχές, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων αποτυγχάνει. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε δέκα επιχειρηματίες που όχι μόνο πέτυχαν αλλά έχτισαν και τεράστιες επιχειρηματικές αυτοκρατορίες.
- Ακολουθούν δέκα επιχειρηματίες που έχτισαν επιχειρηματικές αυτοκρατορίες, όπως ο John D. Rockefeller της Standard Oil και ο μεγιστάνας του χάλυβα Andrew Carnegie.
- Η περιουσία του John D. Rockefeller δεν ξεπερνά την περιουσία των πλουσίων της σημερινής εποχής – ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία.
- Ο Thomas Edison ίδρυσε την General Electric (GE), ενώ ο Henry Ford έφερε την επανάσταση στη μεταποίηση, φέρνοντας τα αυτοκίνητα στις μάζες.
- Ο Sam Walton ίδρυσε τη Walmart και εκσυγχρόνισε τη διανομή, ενώ ο Walt Disney δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες media στον κόσμο.
- Ο Bill Gates της Microsoft και ο Steve Jobs της Apple, μεταξύ άλλων, μπήκαν στη λίστα.
1. John D. Rockefeller
Portrait of 56 year old John D. Rockefeller, Published by Scientific American Compiling Dep’t, New York. 1907/Wikipedia
Ο John D. Rockefeller ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία με βάση τις περισσότερες μετρήσεις. Έκανε την περιουσία του με τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας μέσω οριζόντιων και κάθετων ενοποιήσεων που έκαναν την Standard Oil συνώνυμο του μονοπωλίου. Ωστόσο, η τιμή των καυσίμων μειώθηκε δραστικά για τον καθημερινό καταναλωτή. Η κυβέρνηση διέλυσε οριστικά την Standard Oil το 1911.
Η επίδραση του Rockefeller φαίνεται ακόμη σε εταιρείες όπως η Exxon και η Conoco που επωφελήθηκαν από την έρευνα & ανάπτυξη και τις υποδομές που έλαβαν ως κομμάτι της διάλυσης. Ο Rockefeller αποσύρθηκε στις αρχές του αιώνα και αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του στη φιλανθρωπία. Περισσότερα από 80 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Rockefeller παραμένει μια από τις μεγάλες μορφές της Wall Street.
2. Andrew Carnegie
Andrew Carnegie, American businessman and philanthropist. Image by Theodore C. Marceau/Wikipedia
Ο Andrew Carnegie αγαπούσε την αποτελεσματικότητα. Από το ξεκίνημά του στον κλάδο του χάλυβα, τα εργοστάσια του Carnegie ήταν πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας. Ο Carnegie συνδύασε τις ανώτερες διαδικασίες του με μια εξαιρετική αίσθηση του timing, εξαγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία χάλυβα σε κάθε πτώση της αγοράς.
Όπως και ο Rockefeller, ο Carnegie πέρασε τα τελευταία του χρόνια χαρίζοντας την περιουσία που έφτιαξε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του (αν και δεν έχει μείνει τόσο πολύ στην ιστορία όσο κάποιων άλλων, η κληρονομιά του Andrew Carnegie είναι ισχυρή).
3. Thomas Edison
“Thomas Alva Edison, three-quarter length portrait, seated, facing front”. Photographic print. Louis Bachrach, Bachrach Studios, restored by Michel Vuijlsteke/Wikipedia
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Edison ήταν πανέξυπνος – ωστόσο, η επιχειρηματική του λογική και όχι το ταλέντο του ως εφευρέτη ήταν αυτή που δείχνει ξεκάθαρα την ευφυΐα του. Ο Edison πήρε την καινοτομία και την έκανε τη διαδικασία που σήμερα είναι γνωστή ως έρευνα & ανάπτυξη. Πούλησε τις υπηρεσίες του σε πολλές άλλες εταιρείες προτού βγει μόνος του για να δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αν και ο Edison είναι ένας από τους ιδρυτές της General Electric (GE), πολλές εταιρείες σήμερα οφείλουν την ύπαρξή τους σε αυτόν – η Edison Electric, η Con Edison κ.ο.κ. Αν και ο Edison είχε πολύ περισσότερες πατέντες απ’ ό,τι εταιρικούς δεσμούς, είναι οι εταιρείες αυτές που θα μεταφέρουν την κληρονομιά του στο μέλλον.
4. Henry Ford
Portrait of Henry Ford (ca. 1919). Hartsook, photographer/Wikipedia
Ο Henry Ford δεν εφηύρε το αυτοκίνητο. Ήταν ένας από μια ομάδα που εργαζόταν πάνω στα αυτοκίνητα και, αναμφισβήτητα, δεν ήταν ούτε καν ο καλύτερος από αυτούς. Ωστόσο, αυτοί οι ανταγωνιστές πουλούσαν τα αυτοκίνητά τους σε τιμές που καθιστούσαν το αυτοκίνητο πολυτέλεια των πλουσίων. Ο Ford έβαλε την Αμερική – όχι μόνο τους πλούσιους – πάνω σε τροχούς και απελευθέρωσε τη δύναμη της μαζικής παραγωγής. Το Ford Model T του ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που απευθυνόταν στους περισσότερους Αμερικανούς.
Οι προοδευτικές εργατικές πολιτικές του Ford και η συνεχής προσπάθειά του να κάνει κάθε αυτοκίνητο καλύτερο, ταχύτερο και φθηνότερο, εξασφάλισαν ότι οι εργάτες του και οι απλοί Αμερικανοί θα σκέφτονταν τη Ford όταν αγόραζαν αυτοκίνητο.
5. Charles Merrill
Photo of Charles E. Merrill, nndb.com/Wikipedia
Ο Charles E. Merrill έφερε την υψηλή χρηματοδότηση στη μεσαία τάξη. Μετά το κραχ του 1929, το ευρύ κοινό είχε αποκηρύξει τις μετοχές και οτιδήποτε πιο χρηματοπιστωτικό από έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου. Ο Merrill το άλλαξε αυτό χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση σούπερ μάρκετ, θυσιάζοντας τις υψηλές προμήθειες για να εξυπηρετήσει περισσότερους ανθρώπους, κερδίζοντας τα χρήματά του από τον μεγαλύτερο όγκο.
Ο Merrill εργάστηκε σκληρά για να «φέρει τη Wall Street στην Main Street», εκπαιδεύοντας τους πελάτες του μέσω δωρεάν μαθημάτων, δημοσιεύοντας κανόνες συμπεριφοράς για την εταιρεία του και φροντίζοντας πάντα πρώτα τα συμφέροντα των πελατών του.
6. Sam Walton
Photo of American Businessman Sam Walton by Janice Waltzer from Owasso, USA /Wikipedia
Ο Sam Walton διάλεξε μια αγορά που κανείς δεν ήθελε και στη συνέχεια καθιέρωσε ένα σύστημα διανομής που κανείς δεν είχε δοκιμάσει στο λιανικό εμπόριο. Χτίζοντας αποθήκες μεταξύ πολλών από τα καταστήματα Wal-Mart του, ο Walton μπόρεσε να εξοικονομήσει χρήματα από τα μεταφορικά και να παραδώσει τα προϊόντα στα πολυάσχολα καταστήματα πολύ πιο γρήγορα. Προσθέτοντας ένα υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου αποθεμάτων, ο Walton μείωσε τα περιθώρια κόστους πολύ κάτω από τους άμεσους ανταγωνιστές του. Αντί να εγγράψει όλες τις εξοικονομήσεις ως κέρδη, ο Walton τις μεταβίβασε στον καταναλωτή.
Προσφέροντας σταθερά χαμηλές τιμές, ο Walton προσέλκυε όλο και περισσότερη επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί όπου επέλεγε να εγκατασταθεί. Τελικά, ο Walton πήγε τη Wal-Mart στις μεγαλουπόλεις για να ανταγωνιστεί τα περιθώρια κέρδους των υπολοίπων – και το θηρίο του Μπέντονβιλ δεν κοίταξε ποτέ πίσω.
7. Charles Schwab
Image by Charles Schwab & Co., Inc
Ο Charles Schwab, συνήθως γνωστός ως “Chuck”, μετέφερε την αγάπη του Merrill για τον απλό άνθρωπο και την πίστη του στον όγκο έναντι της τιμής στην εποχή του διαδικτύου. Όταν η May Day άνοιξε τις πόρτες στις διαπραγματευόμενες αμοιβές – όλες οι συναλλαγές των χρηματιστών ήταν προηγουμένως στην ίδια τιμή – ο Schwab ήταν από τους πρώτους που προσέφεραν ένα discount brokerage για τον μεμονωμένο επενδυτή. Για να το κάνει αυτό, περιόρισε το ερευνητικό προσωπικό, τους αναλυτές και τους συμβούλους, και περίμενε από τους επενδυτές να ισχυροποιηθούν οι ίδιοι όταν έκαναν μια παραγγελία.
Ο Schwab προσέθεσε στη συνέχεια υπηρεσίες που είχαν σημασία για τους πελάτες του, όπως 24ωρη εξυπηρέτηση και περισσότερες τοποθεσίες υποκαταστημάτων. Ο Merrill επανέφερε τους μεμονωμένους επενδυτές στην αγορά, αλλά ο Chuck Schwab έκανε αρκετά φθηνό το να παραμείνουν.
8. Walt Disney
Publicity photo of Walt Disney from the Boy Scouts of America. Disney was given an award by them in 1946/Wikipedia
Η δεκαετία του 1920 βρήκε τον Walt Disney στα πρόθυρα της δημιουργίας ενός πολιτιστικού κολοσσού. Ταλαντούχος animator για μια διαφημιστική εταιρεία, ο Ντίσνεϊ άρχισε να δημιουργεί τις δικές του ταινίες κινουμένων σχεδίων σε ένα γκαράζ-στούντιο. Ο Disney δημιούργησε έναν χαρακτήρα εμπνευσμένο από τα ποντίκια που περιφέρονταν στο γραφείο του, τον Μίκυ Μάους, και τον έκανε ήρωα του “Steamboat Willie” το 1928. Το Steamboat Willie ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με συγχρονισμένο ήχο.
Η εμπορική επιτυχία του Μίκυ Μάους επέτρεψε στον Ντίσνεϊ να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο κινουμένων σχεδίων με ομάδες animator, μουσικών και καλλιτεχνών. Ο Disney μετέτρεψε αυτό το ποντίκι σε διάφορα πάρκα αναψυχής, μεγάλου μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων, και ένα επιχειρηματικό …πάρτι. Μετά το θάνατό του, η ανάπτυξη συνεχίστηκε και κατέστησε τη Disney και το ποντίκι του θεμελιωτές της μεγαλύτερης εταιρείας media στον κόσμο.
9. Bill Gates
Image by The Gates Notes LLC
Όταν οι άνθρωποι περιγράφουν τον Bill Gates, συνήθως καταλήγουν στις λέξεις «πλούσιος», «ανταγωνιστικός» και «έξυπνος». Από τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, η ανταγωνιστική φύση του Gates είναι αυτή που διαμόρφωσε την περιουσία του. Όχι μόνο πολέμησε και κέρδισε τις μάχες των λειτουργικών συστημάτων και των προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο, αλλά και αποταμίευσε τα κέρδη που προέκυψαν από τις νίκες – και την κυριαρχία της Microsoft – για να χρηματοδοτήσει μελλοντικούς αγώνες και εγχειρήματα.
Το Xbox είναι μόνο μία από τις πολλές παράπλευρες επιχειρήσεις που χρηματοδότησε το τεράστιο …πολεμικό ταμείο. Είναι γεγονός ότι τα μετρητά της Microsoft και η απροθυμία του Gates να τα σκορπίσει βοήθησαν την εταιρεία να περάσει τις δύσκολες εποχές και χρηματοδότησε την επέκταση στις καλές εποχές.
10. Steve Jobs
Steve Jobs shows off the iPhone 4 at the 2010 Worldwide Developers Conference. Image by Matthew Yohe/Wikipedia
Ο Steve Jobs υπήρξε συνιδρυτής της Apple, μιας από τις εταιρείες τεχνολογίας που αμφισβήτησαν την κυριαρχία της Microsoft. Σε αντίθεση με τη μεθοδική επέκταση του Gates, η επιρροή του Jobs στην Apple ήταν αυτή των δημιουργικών εκρήξεων. Η Apple ήταν μια εταιρεία υπολογιστών όταν ο Jobs επέστρεψε σε αυτήν.
Τώρα, το iPod, το iPhone και το iPad είναι οι κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης που έχουν ωθήσει την Apple να ξεπεράσει την άλλοτε ακαταμάχητη Microsoft. Το 2010, η Apple ξεπέρασε για πρώτη φορά την κεφαλαιοποίηση της Microsoft. Και το 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, ανακοίνωσε ότι η εγκατεστημένη ενεργή βάση συσκευών έφτασε το ρεκόρ των 1,8 δισεκατομμυρίων συσκευών.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Οι αξίες δεν είναι απλώς ένα σύνολο κανόνων· είναι η φιλοσοφία που ορίζει το ποια είναι η επιχείρηση
Οι αντιλήψεις σχετικά με τον αυτισμό έχουν αλλάξει ραγδαία