Οι 2 λόγοι που αναβάλλεις Συνεχώς Πράγματα και πως διορθώνονται!

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Οι 2 λόγοι που αναβάλλεις Συνεχώς Πράγματα και πως διορθώνονται!

Η Αναβλητικότητα είναι κάτι που μας κάνει να παλεύουμε ακόμα και με τα πιο απλά, καθημερινά πράγματα. Απλά αποτυγχάνουμε να βρούμε το Κίνητρο να τελειώσουμε ένα task, project ή δραστηριότητα, λόγω χιλιάδων δικαιολογιών, Συνηθειών, Σκέψεων και Φόβων.

Ωστόσο, η Αναβλητικότητα μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί αν πολύ απλά αφιερώσουμε χρόνο να κατανοήσουμε τις περίπλοκες δυναμικές του παρελθόντος χρόνου.

Αρχικά θα αναλύσουμε τον Αναβλητικό Κύκλο Συνήθειας, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών λόγων που τείνουν να ενεργοποιούν αυτό το μη παραγωγικό πλαίσιο. Σε δεύτερο χρόνο, θα στρέψουμε την Προσοχή μας στην Βασική Θεωρία πίσω απ’ το Κίνητρο, αλλά και σε βαθύτερες δυναμικές του, που θα μας βοηθήσουν να εξαλείψουμε Συμπεριφορές που σχετίζονται με την Αναβλητικότητα. 

Οι Λόγοι Πίσω από την Συνήθεια της Αναβλητικότητας

Για κάθε Πράξη υπάρχει και κάποια Αιτία – ένας Διακόπτης που αυτόματα φέρνει στο φως Αποφάσεις και Συμπεριφορές που οδηγούν σε καθημερινές Συνέπειες όπου πολλές από αυτές τις δεχόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Γι’ αυτούς που δεν έχουν Επίγνωση αυτού του Διακόπτη (Trigger), η ζωή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για να τη διαχειριστεί. Ας δούμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς Διακόπτες:

1. Ο Φόβος Οδηγεί στην Αναβλητικότητα

Οι Φόβοι μας είναι με πολλούς τρόπους μη ελεγχόμενα τμήματα της ζωής μας, που μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα και να βιώνουμε έντονο Ψυχικό Πόνο όταν βρισκόμαστε μπροστά απο Προκλήσεις, Αλλαγές ή σημαντικές Αποφάσεις. Τα 5 πιο συχνά είδη Φόβου που  σχετίζονται με την Αναβλητικότητα είναι:

Φόβος για Επιτυχία

Όταν φοβάσαι την Επιτυχία, συνηθίζεις να τοποθετείς εμπόδια, προβλήματα και παραπάνω προκλήσεις στο μονοπάτι σου, εξαιτίας του εσωτερικού σου Φόβου ότι μια ενδεχόμενη Αλλαγή που συνδέεται με την Επιτυχία, δεν θα είναι όπως την περιμένεις ή θα σε αλλάξει με τρόπους που δεν θέλεις.

Ο Φόβος της Επιτυχίας συνδέεται άμεσα με Συνήθειες Έλλειψης Οργάνωσης και Παραγωγικότητας. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να προσπαθεί να είναι συνεχώς απασχολημένος με το να έχει την ζωή του σε μια σειρά, αντί να Συγκεντρώνεται στα πιο σημαντικά τμήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν, τότε έχεις ένα ξεκάθαρο σημάδι Φόβου Επιτυχίας.

Φόβος Αποτυχίας

Ο Φόβος της Αποτυχίας δημιουργείται μέσα από Συμπεριφορές Τελειομανίας και μη χρήσιμων Συναισθημάτων. Όταν φοβάσαι την Αποτυχία, παλεύεις με την ιδέα ότι μπορεί να μην ζήσεις με βάση τις προσδοκίες που έχεις θέσει στον εαυτό σου.. Αυτό οδηγεί σε Διστακτικότητα, και στην μην ανάληψη σημαντικών κινήσεων που θα σε σπρώξουν μπροστά.

Όταν βλέπεις τον εαυτό σου να βυθίζεται σε Αρνητικά Συναισθήματα και να χάνεται σε άσκοπες διαδικασίες, τότε πολύ απλά αποφεύγεις μια πιθανή Αποτυχία.

Φόβος Διαμάχης

Πολλές φορές βυθιζόμαστε στην Αναβλητικότητα επειδή φοβόμαστε μια πιθανή διαμάχη που μπορεί να έχουμε σε περίπτωση που δεν πετύχουμε την δραστηριότητα. Η κάθε διαμάχη μπορεί να είναι είτε Εσωτερική είτε Εξωτερική.

Φόβος Κριτικής

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται η συνεχής ανησυχία ότι μια πιθανή αποτυχία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την άποψη των άλλων για εμάς και επομένως να δεχτούμε Κριτική.

Φόβος για το Άγνωστο

Αυτό το είδος φόβου συνδέεται με τους παραπάνω. Όλοι φοβόμαστε το άγνωστο γιατί κάτι που δεν το γνωρίζεις συνήθως επιλέγεις να το αγνοήσεις. Αν δεν υπολογίζουμε ψύχραιμα τις συνέπειες που θα έχει η αναβλητικότητα στην καθημερινότητα μας ή την επόμενη στιγμή, τότε δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τους Στόχους μας.

Όταν πάσχουμε απ’ τον φόβο του αγνώστου, τείνουμε να είμαστε πολύ διστακτικοί όσον αφορά για κινήσεις που εμπεριέχουν αλλαγή. Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές τεχνικές απόσπασης της προσοχής μας από αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ως μια προσπάθεια να να δικαιολογήσουμε τον δισταγμό μας αλλά και την επίγνωση των πραγματικών συνεπειών που θα έχουν οι πράξεις μας. Συχνά, ο υποσυνείδητος στόχος μας είναι να αισθανθούμε ασφάλεια και να μην ρισκάρουμε την αβεβαιότητα κάποιας κίνησης που δεν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.


ΜΑΘΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP


2. Αναβλητικότητα Μέσω Πράξης

Υπάρχουν συγκεκριμένες Συμπεριφορές και Πράξεις που λειτουργούν και αυτές με την σειρά τους ως Διακόπτες που ενεργοποιούν κύκλους Αναβλητικότητας. Ας δούμε τις πιο σημαντικές από αυτές:

Τελειομανία και MicroManaging

Το να αναζητούμε συνεχώς την Τελειότητα χωρίς ταυτόχρονα να τεστάρουμε μέσω πράξης, μας οδηγεί σε κινήσεις που είναι άσκοπες και που δεν φέρνουν κάποια διαφορά στην διαδικασία επίτευξης του Στόχου.

Με πολλούς τρόπους, η Τελειομανία είναι σαν πάθηση, γιατί μας σπρώχνει να εντοπίζουμε συνεχώς λάθη σε οποιαδήποτε προσέγγιση κάνουμε πάνω σε ένα ζήτημα. Είναι σαν την Ανορεξία. Το Ανορεξικό άτομο, πάντα θα βλέπει τον εαυτό του Υπέρβαρο στον καθρέπτη.

Φυσικά, ένα άτομο που αναζητά συνεχώς την Τελειότητα είναι δεδομένο ότι σπάνια την βρίσκει. Δυστυχώς, η Τελειομανία είναι ικανή να σε εισάγει σε φαύλους κύκλους, όπου το άτομο που πέφτει μέσα σε αυτούς, σε είναι ποτέ ικανοποιημένο. Η προσοχή του εστιάζεται συνεχώς σε σφάλματα και στο τι λείπει.

Υπερβολικός Σχεδιασμός

Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνεται ο συνεχής και άσκοπος σχεδιασμός. Αντί να κάνουμε αυτό που χρειάζεται, προσπαθούμε να οργανωθούμε όσο γίνεται το δυνατό περισσότερο πολύ απλά για να αισθανθούμε έτοιμοι. Ποτέ όμως δεν θα είσαι έτοιμος!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σχεδιασμός είναι απαραίτητος σε οτιδήποτε σημαντικό και αν θέλουμε κάνουμε. Ωστόσο, αν αυτό που κάνουμε είναι μόνο να σχεδιάζουμε τότε έχουμε πέσει σε Αναβλητικότητα. Είναι σαν να μελετάς συνεχώς για ένα διαγώνισμα που ποτέ δεν δίνεις.

Από την στιγμή που θα πάρεις την Απόφαση να κάνεις κάτι, έρχεται ο σχεδιασμός Κινήσεων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και έπειτα η Κινητοποίηση. Δεν υπάρχει περίπτωση ένα Σχέδιο να είναι Απόλυτα Επιτυχημένο από την Αρχή της Σχεδίασης του.

Στη τελική η Ανάπτυξη έρχεται από τα λάθη και τις διορθώσεις που γίνονται έπειτα.


Διάβασε Ακόμα

Share:
Διαβάστε Επίσης
7 τρόποι να Ξεπεράσεις την Αναβλητικότητα που Σκοτώνει την Καριέρα σου

Πολλοί άνθρωποι όταν δουλεύουν προτιμούν να αφιερώσουν λίγο χρόνο στο να χαζέψουν στα social media

Embracing Lifelong Learning: A Pathway to Mastery and Personal Growth

It is an essential and transformative journey that constantly reveals new horizons.