Οι «Προπονητές» Κατακτούν και τον Εργασιακό Χώρο

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Επικοινωνία,⠀
Οι «Προπονητές» Κατακτούν και τον Εργασιακό Χώρο

Τα τελευταία χρόνια στοιχειοθετείτε ολοένα και περισσότερο η αντίληψη ότι η εμπειρία και οι ικανότητες που είναι αναγκαίες για να εκπαιδεύσεις το προσωπικό σου ενυπάρχουν στον ίδιο τον οργανισμό. Επιλέγοντας έναν πλήρως καταρτισμένο εργοδοτούμενο μέσα από την ίδια την ομάδα, δίνοντας του την κατάλληλη καθοδήγηση και εφόδια μπορεί να γίνει αυτός ο «προπονητής» της υπόλοιπης ομάδας. Ο λεγόμενος «coach» στον εργασιακό χώρο δεν εγκαταλείπει τα καθημερινά του καθήκοντα, αλλά πρέπει να του πιστώνεται χρόνος διότι καλείται να προετοιμάσει τα υπόλοιπα στελέχη με τον καλύτερο τρόπο ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην επαγγελματική αρένα. Συνεπώς γιατί ένας οργανισμός να μη θέλει να πολλαπλασιάσει τον καλύτερό του υπάλληλο;

Τα πλεονεκτήματα του coaching

Oι όροι «υπάλληλος του μήνα», «εξαιρετικός υπάλληλος», «μέντορας», «ταλαντούχος εργαζόμενος», οι οποίοι εκπαιδεύονται στο να δίνουν ανατροφοδότηση και καθοδήγηση δεν είναι καινούργιοι. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για την επιχείρηση εάν εφαρμόσει αποτελεσματικά τον ρόλο του «coach» στον εργασιακό χώρο.

  1. Τα μέλη του οργανισμού παρακινούνται από κάποιον τον οποίον γνωρίζουν, εμπιστεύονται και σέβονται λόγω της εμπειρίας και της υψηλής απόδοσής του.
  2. Ο «coach» αισθάνεται τιμή που τον επέλεξαν και αυτό δημιουργεί παράλληλα ένα θετικό αντίκτυπο στην απόδοσή του. Παίρνει μια ηθική επιβράβευση για τη συνολική του προσφορά.
  3. Στηρίζοντας τον «προπονητή» και παρέχοντάς του επαρκή εκπαίδευση ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του και μαθαίνει νέες τεχνικές για το πως να μεταδίδει καλύτερα τις γνώσεις και να μεταλαμπαδεύει την εμπειρία του.
  4. Το coaching αποτελεί εξαιρετικό συμπλήρωμα ανάπτυξης και εκπαίδευσης σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, όπως είναι η συμμετοχή σε σεμινάρια, η παρακολούθηση διαδικτυακών προγραμμάτων κ.λ.
  5. Το coaching δεν έχει κόστος και πραγματοποιείται ανά πάσα στιγμή μέσα στον οργανισμό.
  6. Ενισχύεται το αίσθημα της ικανοποίησης, της αφοσίωσης και της απόδοσης όλων των εργαζομένων.
  7. Διασφαλίζεται η διαρκής καλλιέργεια των «ταλαντούχων εργαζομένων».

Επιπρόσθετα, διάφορες έρευνες καταδεικνύουν ότι η ανάγκη για coaching είναι στην κορυφή των σύγχρονων απαραίτητων δεξιοτήτων στον εργασιακό χώρο αφού συγκεντρώνει ποσοστά πέραν του 57%. Άλλωστε ο ενήλικος μαθαίνει όταν ενεργεί και εμπλέκεται στη διαδικασία εκπαίδευσης.


Σεμινάριο για Διεθνή Πιστοποίηση στο Coaching 

ATI Seminar 13/12/2022: Certified Coaching & Mentoring Program-Ηγεσία μέσω Επαγγελματικής Καθοδήγησης


Πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος του “coaching”; 

Ας μιλήσουμε με παραδείγματα. Ένας μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα στη Μεγάλη Βρετανία έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα «προπονητή» στον εργασιακό χώρο σε όλους τους απόφοιτους πανεπιστημίου που εργοδοτούνται εκεί για πρώτη φορά. Και οι 200 απόφοιτοι υποστηρίζονται από έναν «προπονητή» ο οποίος τους συμβουλεύει και τους καθοδηγεί στο νέο αυτό ξεκίνημα. Επικοινωνεί μαζί τους, τους δίνει συμβουλές και ανατροφοδότηση βοηθώντας τους να ξεκλειδώσουν τα ταλέντα τους και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους. Αυτός ο ρόλος είναι ξεχωριστός από αυτόν του υπεύθυνου τμήματος ο οποίος παραμένει ο κύριος υπεύθυνος για τα καθημερινά καθήκοντά τους και τη συνολική τους απόδοση. Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής είναι αξιοθαύμαστα μιας και οι απόφοιτοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες και καθήκοντα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Άρα ο χρόνος προσαρμογής βελτιώνεται αισθητά.

Αυτή είναι μια φρέσκια σκοπιά μάθησης που προσφέρει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να μάθουν από έμπειρους επαγγελματίες στον εργασιακό χώρο, επιτρέποντας έτσι όσα κενά υπάρχουν να εντοπίζονται άμεσα και να επιλύονται γρήγορα και αποτελεσματικά.

8 Βήματα για να εντάξετε το «coaching» στον οργανισμό σας: 

  1. Εντοπίστε τους προπονητές: Βρείτε τους ιδανικούς «προπονητές» στον εργασιακό χώρο ανά τμήμα ή ομάδα και καλέστε τους να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα coaching. Αν τους το ζητήσετε με τον σωστό τρόπο θα αισθανθούν τιμή και αναγνώριση και όχι επιπλέον επιβάρυνση στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά τους.
  2. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα coaching και ανατροφοδότησης: Επιλέξτε το κατάλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα δώσει στους “εκλεκτούς” τα εφόδια και τις γνώσεις για να μπορέσουν να γίνουν coaches. Μην επαναπαυτείτε στην εμπειρία τους και να αναμένετε ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματικοί στα νέα τους καθήκοντα. Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης και αναγνώρισης του coaching: η αφοσίωση και το κίνητρο αυξάνονται σημαντικά με ένα πρόγραμμα αναγνώρισης και επιβράβευσης. Το όφελος δεν θα είναι κατ’ ανάγκην χρηματικό. Υπάρχουν πολλά κίνητρα επιβράβευσης και αναγνώρισης.
  3. Εξασφαλίστε χρόνο για coaching: Διαβεβαιώστε ότι οι υπάλληλοι έχουν επαρκή χρόνο για να παρέχουν coaching. Αν οι «προπονητές» μεταφέρουν τις ικανότητές τους αποτελεσματικά, η ανταπόδοση θα είναι πολλαπλάσια σε ομαδικό και εταιρικό επίπεδο. Οπότε είναι σημαντικό να επενδύσετε σε αυτό, επιτρέποντάς τους να έχουν χρόνο για να ασκούν αυτά τα καθήκοντα παρακίνησης και αυτοπραγμάτωσης.
  4. Θέστε ξεκάθαρους στόχους και προσδοκίες: Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους coaches τι απαιτείται από αυτούς. Ποιο είναι το «βέλτιστο» αποτέλεσμα που επιδιώκεται μέσω αυτού του θεσμού; Το να μάθεις να είσαι καλός προπονητής είναι εξαιρετικά σημαντικό, όμως εξίσου αναγκαίο είναι να διαμειφθεί επαρκώς το τι αναμένεται να μάθουν από αυτούς οι εκπαιδευόμενοι.
  5. Ζητήστε τη γνώμη τους κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων απόδοσης: Επιτρέψτε τους να μοιραστούν τις απόψεις τους με τον μάνατζερ του τμήματος. Δεδομένου ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εργαζομένων πρέπει να τους δίνετε το βήμα να εκφράσουν τις εντυπώσεις τους στις αξιολογήσεις απόδοσης.
  6. Δημιουργήστε ένα κανάλι επικοινωνίας των «προπονητών» του οργανισμού: Το να μοιράζεσαι με συναδέλφους εμπειρίες είναι σημαντικό για να διατηρήσεις εκείνες τις πρακτικές που πραγματικά αποδίδουν και είναι επιτυχημένες. Επιπλέον, δημιουργείς φρέσκες ιδέες και ταυτόχρονα καλλιεργείται ένα πνεύμα ομαδικότητας και συνέργειας. Δημιουργήστε μια ομάδα είτε στο εταιρικό εσωτερικό δίκτυο είτε μέσω κοινωνικών πλατφόρμων δικτύωσης η οποία θα επιτρέπει στους «coaches» να επικοινωνούν μεταξύ τους.
  7. Επικοινωνήστε το θεσμό του «προπονητή» εργασιακού χώρου μαζί με τα οφέλη: Ενημερώστε τους εργαζόμενους για το θεσμό του προπονητή εργασιακού χώρου και αναδείξτε τα οφέλη που θα έχουν από αυτό. Μην αφήσετε τον προπονητή να κάνει το πρώτο βήμα με τα μέλη της ομάδας. Η διοίκηση του οργανισμού πρέπει να δείξει την στήριξη στον εν λόγω θεσμό και να προβάλει τη σημασία του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται τυχεροί και ενθουσιασμένοι που λαμβάνουν τόση στήριξη. Συνεπώς είναι σημαντικό να αναδείξετε από την αρχή πόσο πιστεύετε σε αυτό.

Συμπέρασμα 

Το μέλλον της εκπαίδευσης και ανάπτυξης βρίσκεται στην καρδιά κάθε οργανισμού. Οι οργανισμοί σταδιακά μεταπηδούν από το παραδοσιακό εκπαιδευτικό μοντέλο στο οποίο ηγείτο ο εκάστοτε εκπαιδευτής και εκσυγχρονίζεται σταδιακά. Ο κάθε εργαζόμενος είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος και καθορίζει αυτός τις ανάγκες αλλά και τις πρακτικές που πράγματι τον ενδυναμώνουν. Η επιχειρηματική απόδοση θα απογειωθεί όταν γίνει αντιληπτό ότι ο καθένας μαθαίνει όταν η εκπαιδευτική παρέμβαση είναι στοχευμένη, έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητά του, με τις ανάγκες και τις εμπειρίες του.

Ίσως τώρα είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να δοθεί στο coaching η βαρύτητα και η σημασία που του αρμόζει και στο κυπριακό επιχειρείν. 

Share:
Διαβάστε Επίσης
Οι 10 Καριέρες του Μέλλοντος που Πρέπει να Γνωρίζετε για το 2025

Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, με την πανδημία, την τεχνολογική πρόοδο

Πώς ένα απλό «To-Do List» μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας και να μειώσει το άγχος

Η έλλειψη ύπνου είναι ένα κοινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους