Οι Ψηφιακές Δεξιοτήτες θα αποτελούν βασική προϋπόθεση για Εργασία μέχρι το 2030 σε όλους τους Τομείς

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Οι Ψηφιακές Δεξιοτήτες θα αποτελούν βασική προϋπόθεση για Εργασία μέχρι το 2030 σε όλους τους Τομείς

Ποια είναι η πρόκληση για την εταιρεία

Η Ψηφιακή Εποχή, που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19, ενεργοποίησε έναν νέο ταχύτερο ρυθμό τεχνολογικών και ψηφιακών εξελίξεων, τις οποίες ωστόσο οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, δυσκολεύονται να ακολουθήσουν.

Πάνω από το 70% των εταιρειών, που αποφάσισαν και προσπάθησαν να μετασχηματιστούν ψηφιακά, απέτυχε -για πολλούς λόγους, με κυριότερο το ότι το υπαρκτό χάσμα μεταξύ υφιστάμενων και απαραίτητων δεξιοτήτων για την υποστήριξη και τη διατήρηση της μετάβασης αυτής, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

Παρότι η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί σπουδαίες επιχειρηματικές ευκαιρίες, δυστυχώς μεγαλώνει παράλληλα και το κενό δεξιοτήτων, ειδικά σε βιομηχανίες, όπως το λιανεμπόριο, η πληροφορική, τα καταναλωτικά προϊόντα, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υγειονομική περίθαλψη κ.λπ., όπου το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό είναι περιζήτητο.


ΚΕΠΑ: 5 ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ


Ποια είναι η πρόκληση για τον εργαζόμενο

Σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum, μέσα στην επόμενη δεκαετία –δηλαδή στην καρδιά της ψηφιακής εποχής– το 65% των δεξιοτήτων και των σχετικών θέσεων εργασίας θα είναι καινούργια, δηλαδή: Το 65% των δεξιοτήτων που θα χρειαστεί κάποιος για τον ρόλο του/της ως εργαζόμενος/η ή ως εργοδότης δεν υφίσταται καν σήμερα.

Καθώς η τεχνολογία ενσωματώνεται σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας, οδεύουμε προς ένα ολοκαίνουργιο ψηφιακό τοπίο μετά την πανδημία, με τις ψηφιακές τεχνολογίες να γίνονται κυρίαρχο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Ο μετασχηματισμός ισχύει όχι μόνο σε επίπεδο εταιρείας, αλλά και σε επίπεδο τομέα, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι τελικά και νωρίτερα από όσο νομίζουμε, κάθε ένας εξ αυτών θα γίνει x-tech (proptech, medtech, fintech, κ.λπ). Είτε είναι κάποιος διευθυντής πωλήσεων σε φαρμακευτική εταιρεία, είτε υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού σε τράπεζα, είτε γιατρός, δάσκαλος, μηχανικός ή ακόμα και αγρότης, το επάγγελμά τους θα ψηφιοποιηθεί αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πώς πρέπει λοιπόν να κινηθούμε, προετοιμάζοντας τον εαυτό μας ή την εταιρεία μας να εξελιχθεί τεχνολογικά;


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ MYSEMINARS


Η λύση

Για να προσαρμοστούν γρήγορα σε αυτές τις απαραίτητες και απαιτητικές νέες συνθήκες, οι εταιρείες προσβλέπουν όχι μόνο στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, αλλά και στην αναζήτηση ενός ψηφιακά ευέλικτου εργατικού δυναμικού και συνεργατών που θα διαθέτουν όλες τις σχετικές απαραίτητες δεξιότητες.

Έτσι, σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε πως οι οργανισμοί επενδύουν αδρά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των προσόντων του προσωπικού τους, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και παράλληλα στην πρόσληψη νέων ταλέντων που θα διαθέτουν ήδη τις δεξιότητες αυτές. Ο "πόλεμος του ταλέντου" ξεκίνησε.

Παράλληλα τα πανεπιστήμια, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες, προσαρμόζουν τα προγράμματα σπουδών τους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις της αγοράς. Οι γνώσεις όμως που αποκτήθηκαν μέσω ενός ακαδημαϊκού πτυχίου και αποτελούν μια βάση για ένα επαγγελματικό ξεκίνημα, θα πρέπει να συμπληρώνονται και να ανανεώνονται διαρκώς με τις νέες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα του αντίστοιχου κλάδου.

Όλα αυτά λοιπόν οδήγησαν στη δημιουργία νέων εταιρικών προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία θα δούμε πως θα εξειδικεύονται και θα πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Η εκμάθηση τέτοιων εφαρμοσμένων δεξιοτήτων επόμενης γενιάς (NextGen skills) θα βοηθήσει τους υποψήφιους και τους υφιστάμενους υπαλλήλους να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους, επιτρέποντάς τους όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, αλλά και να παραμείνουν σχετικοί και ενήμεροι με τον τομέα της εργασίας τους.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Upskilling/reskilling ή νέες προσλήψεις;

Όπως αναφέρει ο JackWelch, πρώην CEO της General Electric: "Η ικανότητα ενός οργανισμού να μαθαίνει και να μετατρέπει γρήγορα τη μάθηση σε δράση, είναι το απόλυτο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα".

Η απόφαση για τον βέλτιστο συνδυασμό ανάμεσα σε νέες προσλήψεις και αναβάθμισης δεξιοτήτων ή εκ νέου κατάρτισης είναι στρατηγικής σημασίας και χρήζει βαθιάς κατανόησης των τάσεων της αγοράς που κινούμαστε.

Σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum και της Boston Consulting Group, ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να καταρτίσει εκ νέου το 25% των εργαζομένων του με κόστος μικρότερο από εκείνο για νέες προσλήψεις άλλων εξειδικευμένων υπαλλήλων.

Το αποτύπωμα του Reskilling/Upskilling στο P&L μιας επιχείρησης είναι άμεσο, αφού υπάρχει μείωση του κόστους για μάρκετινγκ, onboarding και όλων των συναφών δαπανών σχετικές με την πρόσληψη ενός νέου υπαλλήλου. Ενδεικτικά, έχει υπολογιστεί πως η πρόσληψη νέων υπαλλήλων μπορεί να στοιχίσει σε μια εταιρεία έως και 6 φορές περισσότερο από τη γνωστική αναβάθμιση του υπάρχοντος προσωπικού.

Πέρα όμως από την πλευρά του κόστους, η απόφαση για την επιλογή του Upskilling έναντι της πρόσληψης, όπου είναι αυτό εφικτό, προωθεί και μια ισχυρότερη μαθησιακή κουλτούρα και εσωτερική εξέλιξη και ανάπτυξη για την εταιρεία με μακροπρόθεσμα οφέλη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της εταιρικής ταυτότητας, την πιο ενεργή συμμετοχή και απόδοση των εργαζομένων, ενώ συμβάλλει στην αποδοτικότερη εκτέλεση της στρατηγικής της εταιρείας, καθώς και την πιο ευέλικτη και επιτυχή υλοποίηση ενός έργου ψηφιακού μετασχηματισμού, αυξάνοντας τελικά τη συνολική ανταγωνιστικότητα της εταιρείας στην αγορά.

Τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες

Όταν η διοίκηση μιας εταιρείας σκέφτεται να επενδύσει σε τεχνολογία, θα πρέπει πρώτα να σκεφτεί να επενδύσει στους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν την τεχνολογία αυτή χρήσιμη για την εταιρεία.

Μπορείς να αγοράσεις σχεδόν οποιαδήποτε τεχνολογική λύση, αλλά η ικανότητα να προσαρμοστείς στο νέο ψηφιακό μέλλον, εξαρτάται κυρίως από:

  • Την έγκαιρη και συνεχή ανάπτυξη δεξιοτήτων επόμενης γενιάς (NextGenskills)
  • Tη μείωση του κενού μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ταλέντου
  • Τη βιώσιμη υλοποίηση του εταιρικού μετασχηματισμού

Η ηγετική ομάδα μιας εταιρείας οφείλει να προετοιμαστεί επαρκώς προτού ξεκινήσει το απαιτητικό ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού της, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει μια καλά μελετημένη ψηφιακή στρατηγική που θα οδηγήσει την εταιρεία προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον κατάλληλο ρυθμό και από τους κατάλληλους ανθρώπους, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους που εναρμονίζονται με τη γενική στρατηγική της εταιρείας.

Οφείλουν επίσης να είναι προσεκτικοί στην κατανόηση των αδυναμιών και των περιορισμών που θέτει η κουλτούρα και οι υποκουλτούρες της εταιρείας τους, και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη σε έναν επιτυχημένο -κατά τ’ άλλα- ψηφιακό μετασχηματισμό, αξιολογώντας τις τρέχουσες δεξιότητες και ικανότητες του εργατικού δυναμικού τους και αντιστοιχίζοντάς τις με τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες της εταιρείας.

Τέλος, είναι απαραίτητο να θέσουν ενεργά την καινοτομία και την ψηφιακή στρατηγική ως κορυφαίες προτεραιότητες στην εταιρική τους ατζέντα, εστιάζοντας επιτυχώς και συνεχώς σε τρόπους και μεθόδους που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του καινοτόμου τρόπου σκέψης και της ψηφιακής κουλτούρας και νοοτροπίας των ανθρώπων τους.

* H κα Έλενα Μπάρλα είναι Διευθύντρια του νέου τμήματος Digital Acceleration & Sustainable Innovation στα γραφεία της Stanton Chase International στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης
7 τρόποι να Ξεπεράσεις την Αναβλητικότητα που Σκοτώνει την Καριέρα σου

Πολλοί άνθρωποι όταν δουλεύουν προτιμούν να αφιερώσουν λίγο χρόνο στο να χαζέψουν στα social media

Embracing Lifelong Learning: A Pathway to Mastery and Personal Growth

It is an essential and transformative journey that constantly reveals new horizons.