Πώς μπορώ να νικήσω την αναβλητικότητα με 3 βήματα;
Γιατί αναβάλλω τις δουλειές που έχω να κάνω; Πώς μπορώ να διαχειριστώ σωστά το χρόνο μου.
Έχεις να παραδώσεις μία εργασία στη δουλειά και την αφήνεις μέχρι τελευταία στιγμή; Πρέπει να οργανώσεις το γραφείο σου άμεσα και το αναβάλλεις από τη μία ημέρα στην άλλη; Πάντα τρέχεις τελευταία στιγμή να προλάβεις για να είσαι έτοιμος στην ώρα σου; Εάν οι παραπάνω φράσεις, σου ακούγονται οικείες, τότε ανήκεις στους ανθρώπους που συνεχώς αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους για κάποια άλλη χρονική στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είσαι ο μόνος.
Στην πραγματικότητα, μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναβάλλουν για κάποια άλλη χρονική στιγμή δραστηριότητες που πρέπει να κάνουν ή που έχουν αναλάβει να κάνουν, χωρίς όμως αυτό να παρακωλύει σημαντικά την καθημερινότητά τους. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό ατόμων που επηρεάζονται τόσο πολύ από την αναβλητικότητά τους, που δεν μπορούν να προχωρήσουν στην πράξη και να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές απολύονται από τη δουλειά τους ή/και αντιμετωπίζουν προβλήματα στις οικογενειακές και διαπροσωπικές τους σχέσεις.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Πώς ορίζεται όμως η αναβλητικότητα; Ως αναβλητικότητα ορίζεται η αναβολή για κάποια άλλη χρονική στιγμή μιας σημαντικής δραστηριότητας η οποία πρέπει να γίνει άμεσα και αντί αυτής το άτομο ασχολείται με κάτι πιο ευχάριστο ή με μία δραστηριότητα που δεν του προκαλεί άγχος.
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν εσύ για να σταματήσεις να είσαι αναβλητικός και να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά το χρόνο σου;
Αναγνώρισε ότι είσαι αναβλητικός. Το βασικότερο βήμα είναι να αναγνωρίσεις ότι χρονοτριβείς και ασχολείσαι με μία δραστηριότητα με την οποία δεν θα έπρεπε να ασχολείσαι. Για παράδειγμα, πρέπει να στείλεις βιογραφικά για αναζήτηση εργασίας σε εταιρείες επειδή ψάχνεις άμεσα δουλειά και αντί να κάνεις αυτό παίζεις όλη την ημέρα παιχνίδια στον υπολογιστή ή μόλις άρχισες να γράφεις μία εργασία για τη σχολή και σηκώθηκες να φτιάξεις καφέ. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε πως η αναβολή ασήμαντων δραστηριοτήτων για κάποια άλλη χρονική στιγμή δεν σημαίνει αυτόματα αναβλητικότητα αλλά καλό προγραμματισμό. Μία πολύ βασική δεξιότητα των οργανωτικών ανθρώπων είναι πως μπορούν να διαχωρίσουν τις σημαντικές από τις ασήμαντες δραστηριότητες και να τις ιεραρχήσουν. Επιπρόσθετα, η αναβολή μιας δραστηριότητας για λίγες ημέρες, επειδή είμαστε κουρασμένοι δεν ορίζεται ως αναβλητικότητα. Βασικό χαρακτηριστικό της αναβλητικότητας αποτελούν οι πολλές δικαιολογίες που το άτομο συνεχώς σκέφτεται για να μην ολοκληρώσει τις δραστηριότητες που έχει.
Σκέψου τους λόγους για τους οποίους είσαι αναβλητικός. Δεν αναβάλλουν όλοι οι άνθρωποι την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων τους για τους ίδιους λόγους. Συνήθως οι αναβλητικοί άνθρωποι αποφεύγουν τις δυσάρεστες δραστηριότητες ή τις δραστηριότητες που τους αγχώνουν πολύ. Αντί λοιπόν να τις κάνουν γρήγορα για να ξεμπερδεύουν με αυτές και να ασχοληθούν μετά με κάτι πιο ευχάριστο, απλά τις παρατάνε για κάποια άλλη στιγμή. Άλλα άτομα δυσκολεύονται πολύ να οργανώσουν το χρόνο τους ή αντίθετα είναι τελειομανή και έτσι συνεχώς πιστεύουν πως δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία την όποια σημαντική δραστηριότητα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP
Επίλεξε τις κατάλληλες στρατηγικές. Για παράδειγμα, μπορείς κάθε φορά που ολοκληρώνεις μια δραστηριότητα που είχες αναβάλει για πολύ καιρό να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με κάτι που σου αρέσει πολύ (π.χ. μία βόλτα στο αγαπημένο σου μέρος με καλούς φίλους). Μπορείς επίσης να φτιάχνεις μία λίστα με τις αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν, εάν δεν κάνεις τις δραστηριότητες που πρέπει άμεσα. Συνήθως οι αναβλητικοί άνθρωποι δεν έχουν αναλογιστεί από πριν τις συνέπειες της μη ολοκλήρωσης μιας δραστηριότητας. Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων βρίσκουν πολύ βοηθητικό το «σπάσιμο» ενός μεγάλου στόχου σε μικρότερους στόχους για να φαίνεται ο φόρτος εργασίας μικρότερος και κατά συνέπεια πιο εύκολα διαχειρίσιμος.
Η αναβλητικότητα αποτελεί μία συνήθεια ακριβώς όπως είναι και όλες οι υπόλοιπες συνήθειες που έχουμε. Αυτό σημαίνει πως δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο, υπομονή, επιμονή και μεγάλη προσπάθεια. Αναγνωρίζοντας ότι αναβάλλεις συνεχώς μία δραστηριότητα και τους λόγους για τους οποίους το κάνεις αυτό μπορείς να διαλέξεις και τις κατάλληλες στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να τη νικήσεις. Και μην ξεχνάς πως ό,τι δεν αρχίζει σήμερα δεν τελειώνει αύριο και αν θέλεις μια εύκολη δουλειά να φαίνεται δύσκολη απλά συνέχισε να την αναβάλλεις!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ: Οι 5 τύποι ανθρώπων που καταστρέφουν την ενέργεια μας!
- ΑΡΘΡΟ:Οι 9 αρχές της αυτοπειθαρχίας που εφαρμοζουν οι πετυχημένοι
- ΑΡΘΡΟ:6 λόγοι που μισείς τη δουλειά σου
- ΑΡΘΡΟ:10 τρόποι να αντιμετωπίζεις τους τοξικούς και αγενείς ανθρώπους
- ΝΕΑ: CIIM: Διαδικτυακά και ΔΩΡΕΑΝ το πρόγραμμα για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό των μικρών επιχειρήσεων
- ΝΕΑ: Σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παράγονται ψηφιακά το 2022
- ΝΕΑ: EUROPRACTICES: Στη Πρωτη Γραμμή της Επανεκκίνησης των Επιχειρήσεων
- ΝΕΑ: Νέα μέτρα για τη Πανδημία - Σε lockdown από σήμερα Λεμεσός και Πάφος
Share:
Διαβάστε Επίσης
Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, με την πανδημία, την τεχνολογική πρόοδο
Η έλλειψη ύπνου είναι ένα κοινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους