Πώς να κερδίσετε τον ενδεχόμενο εργοδότη σας!

Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Πώς να κερδίσετε τον ενδεχόμενο εργοδότη σας!
Η αλήθεια είναι ότι για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους οι υποψήφιοι για πρόσληψη,  είναι απαραίτητη η σωστή και η κατάλληλη η προετοιμασία τους προκειμένου  να κληθούν για συνέντευξη  από τον εργοδότη. Πιο κάτω, παραθέτω ιδέες που μπορούν να ενδιαφέρουν τους υποψήφιους  για εργοδότηση προτρέποντάς τους να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για να «κερδίσουν» τον ενδεχόμενο εργοδότη:

α) Χωρίς καμία αμφιβολία, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο του κάθε υποψήφιου είναι το πιο σημαντικό και αποτελεί κύρια προϋπόθεση για την επιλογή του για συνέντευξη. Όμως δε θα πρέπει να αγνοούμε και να περιθωριοποιούμε την αξία της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Στην αρχή της καριέρας σας, δεν είναι κακό να εργάζεστε σε θέσεις εργασίας που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο σας εξ ολοκλήρου. Η οποιαδήποτε εργασία είναι καλύτερη από την αδράνεια και τη στασιμότητα. Ακόμα και αν έχετε απορροφηθεί σε μια άσχετη θέση είναι καλό να δραστηριοποιηθείτε εθελοντικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε άτομα τεμπέλικα και ευθυνόφοβα αλλά διψάτε και έχετε όρεξη για δουλειά. Να ξέρετε ότι αυτό αρέσει γενικότερα στους Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και τους εργοδότες κατ’ επέκταση. Στο βιογραφικό σημείωμα, η εργασιακή πείρα  πρέπει να τοποθετείται πριν από τις ακαδημαϊκές γνώσεις γιατί εκεί «πέφτει» το μάτι πρώτα. Για πολλούς, αυτή είναι σπουδαιότερη από το ακαδημαϊκό υπόβαθρο. 

β) Να έχετε εις γνώσιν σας ότι το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να τροποποιείται κάθε φορά που αποστέλνεται σε υποψήφιο εργοδότη. Αυτό έχει σημασία γιατί κάθε αγγελία έχει τις ιδιαιτερότητές της όσον αφορά το τί ζητά,  ποιά κριτήρια (δεξιότητες και ικανότητες) πρέπει να συντρέχουν για να μπορεί κάποιος υποψήφιος να κληθεί σε συνέντευξη, μέχρι και το πακέτο που αφορά στη μισθοδοσία και τα ωφελήματα. Και οι στόχοι καριέρας επίσης, μπορούν να διαφέρουν από θέση εργασίας σε θέση εργασίας και από οργανισμό σε οργανισμό, σε σχέση με το είδος της βιομηχανίας, τον τομέα που ενεργοποιείται και ανήκει, τις υπηρεσίες που προσφέρει μια εταιρεία κλπ. 

γ) Διερωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει και δεν παίρνετε ποτέ  απάντηση για την αίτηση την οποία υποβάλλετε; Αυτό οφείλεται είτε σε εσάς, είτε στον εργοδότη. Μην εκλαμβάνετε πάντοτε το γεγονός ότι δεν κληθήκατε να παρευρεθείτε σε συνέντευξη ως προσωπική αποτυχία…Καμιά φορά αυτό είναι αποτέλεσμα κακών Δημοσίων Σχέσεων και κακής δημόσιας εικόνας της εκάστοτε εταιρείας στην οποία έχετε αποταθεί. Μην πτοείστε γι’αυτό. Επιμείνετε να στέλνετε το βιογραφικό σας σημείωμα και τη συνοδευτική επιστολή αφού έχετε κάνει έλεγχο ότι συμφωνεί με την εκάστοτε αγγελία σας, και κατ’επέκταση ότι  πληροίτε τις προϋποθέσεις και ταιριάζετε εκ πρώτης όψεως στην κουλτούρα του οργανισμού για τον οποίο ενδιαφέρεστε. Φιλτράρετε τις θέσεις εργασίας τις οποίες έχετε εντοπίσει! Δεν επιτυγχάνεται πάντοτε το πολυπόθητο «ταίριασμα» μεταξύ ατόμου και εργασιακού περιβάλλοντος. 

δ) Ενδεχομένως να σας αρέσει να αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα εργασία για το λόγο ότι «ψάχνεστε», θέλετε να μαθαίνετε καινούρια πράγματα, να γνωρίζετε κόσμο και να κάνετε διασυνδέσεις, να αποκτάτε σφαιρικές γνώσεις, συνεχώς να θέλετε να βρείτε  κάτι που να σας κεντρίζει το ενδιαφέρον σας. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο η αλλαγή εργασίας να μη γίνεται σε συχνά χρονικά διαστήματα. Μην εγκαταλείπετε μια θέση εργασίας σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ημέρα εργοδότησης. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί από τους εργοδότες ως έλλειψη αφοσίωσης και δέσμευσης εργαζόμενου προς το καθήκον και την εκάστοτε εταιρεία. Άρα λαμβάνοντας υπόψην αυτό, να γνωρίζετε ότι ο εργοδότης μάλλον θα αποφύγει να σας καλέσει σε συνέντευξη. Και για το καλό σας, εάν δεν είστε ικανοποιημένοι από αυτό που σας προσφέρει η εργασία σας και θέλετε να ψάξετε για άλλη δουλειά, τότε ξεκινήστε το ψάξιμο και αφότου βρείτε κάτι που σας ενδιαφέρει, τότε να μετακινηθείτε. 

ε) Μη σας καταβάλλει το άγχος! Ακόμα κι αν αυτό συμβεί, αξιοποιήστε το δημιουργικά! Αντιμετωπίστε το με το να προδιατίθεστε θετικά. Το άγχος κάποιες φορές λειτουργεί ως καταλύτης και μας κινητοποιεί για να καταπολεμούμε όποιες  δυσάρεστες καταστάσεις. Όσο πιο διαβασμένοι και πιο έτοιμοι είστε για τη συνέντευξη τόσο πιο αισιόδοξοι και πιο σίγουροι θα είστε για τον εαυτό σας και τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει η έκβαση της συνέντευξης να αποβεί επιτυχής για εσάς εάν και εφόσον κληθείτε γι’αυτήν! 
Share:
Διαβάστε Επίσης
7 τρόποι να Ξεπεράσεις την Αναβλητικότητα που Σκοτώνει την Καριέρα σου

Πολλοί άνθρωποι όταν δουλεύουν προτιμούν να αφιερώσουν λίγο χρόνο στο να χαζέψουν στα social media

Embracing Lifelong Learning: A Pathway to Mastery and Personal Growth

It is an essential and transformative journey that constantly reveals new horizons.