Πώς να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα με βάση μελέτες του Harvard
Ξεχνάτε πράγματα που μόλις ακούσατε και πρόσωπα που μόλις συναντήσατε; Διαβάζετε κάτι και μετά από λίγες μέρες δεν θυμάστε το παραμικρό; Νιώθετε ότι μεγαλώνετε και η μνήμη δεν σας βοηθάει πια;
Όλοι μας μπορεί να έχουμε στιγμές κατά τις οποίες ξεχάσαμε πού αφήσαμε τα κλειδιά μας, ή βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο χωρίς να θυμόμαστε γιατί πήγαμε. Το μυαλό μας τα παθαίνει αυτά σε οποιαδήποτε ηλικία και τα περιστασιακά κενά μνήμης είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν. Όμως οι περισσότεροι θέλουμε τον εγκέφαλό μας να δουλεύει στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε στιγμή. Αν και αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούμε να το πλησιάσουμε.
Είτε λοιπόν είστε σπουδαστής και πρέπει να βελτιώσετε τη μελέτη σας, είτε επαγγελματίας και πρέπει το μυαλό σας να δουλεύει με χίλιες στροφές, είτε βρίσκεστε ήδη στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας και θέλετε να διατηρήσετε τη διαύγειά σας, υπάρχουν τρόποι να το πετύχετε με ένα συνδυασμό πρακτικών κινήσεων, σωστής διατροφής και χρήσης βοηθητικών εργαλείων.
Οι συμβουλές προέρχονται από έρευνες του τμήματος ιατρικής του Χάρβαρντ και από μελέτη του επιστημονικού site LiveScience.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ (SOFT SKILLS)
Ας τις δούμε αναλυτικά!
1. Μην σταματάτε να μαθαίνετε
Το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και την πνευματική εργασία χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο όσο μεγαλώνουμε. Δώστε του σκοπό κι εργασία με νέες προκλήσεις, όπως το να μάθετε μια ξένη γλώσσα, να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι, ή να διαβάσετε στη Wikipedia πώς λειτουργεί ένα πολύπλοκο αντικείμενο. Τα εγκεφαλικά κύτταρα θα «αναγκαστούν» όχι μόνο να δουλέψουν, αλλά και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, συντελώντας στη συνολική βελτίωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας.
2. Ελαφρύνετε το φορτίο
To μυαλό μας έχει φτιαχτεί περισσότερο για να επεξεργάζεται πληροφορίες παρά για να τις αποθηκεύει. Δεν χρειάζεται να θυμόμαστε τηλεφωνικούς αριθμούς, γενέθλια, ραντεβού, διευθύνσεις κ.λπ. Χρησιμοποιούμε ατζέντα, ημερολόγιο, χάρτες, λίστες για ψώνια, software όπως το Evernote, το Any.do, το Google Caleldar κ.ά. Αν είναι να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, ας είναι σε κάτι δημιουργικό.
3. Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας
Πόσες φορές μια απλή μυρωδιά ή το άκουσμα μιας μελωδίας μάς έχει πλημμυρίσει με αναμνήσεις; Όσα περισσότερα ερεθίσματα συνδέσουμε με μια νέα εμπειρία, τόσο ευκολότερα θα τη θυμόμαστε στο μέλλον. Σε μια μελέτη έδειξαν φωτογραφίες σε εθελοντές, κάθε μία συνοδευόταν από μία μυρωδιά. Αργότερα, τους έδειξαν διάφορες φωτογραφίες, χωρίς μυρωδιά αυτή τη φορά, και τους ζήτησαν να επιλέξουν ποιες είχαν δει και νωρίτερα. Επέλεξαν σωστά στο σύνολο των εικόνων που είχαν συνδεθεί με οσμές. O εγκέφαλός μας λειτουργεί συνδυαστικά, προσπαθήστε να βρίσκετε κάθε φορά με τι να συνδέσετε μια νέα εμπειρία.
4. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης
Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι θα θυμάστε κάτι που μόλις ακούσατε ή διαβάσατε, επαναλάβετέ το στον εαυτό σας φωναχτά ή γράψτε το κάπου. Έτσι θα λειτουργήσει η συνδυαστική λειτουργία του εγκεφάλου αφού η πληροφορία θα έχει εισαχθεί από δύο ή τρία «κανάλια». Αν σας συστήσουν κάποιον, επαναλάβετε το όνομά του στην πρώτη σας συνομιλία, π.χ. «Λοιπόν, Γιάννη, από πού ξέρεις τον οικοδεσπότη μας;»
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
5. Κοιμηθείτε σωστά
Στη διάρκεια του ύπνου το μυαλό μας «ταξινομεί» τις πληροφορίες της ημέρας, μεταφέρει μερικές στη μακροπρόθεσμη μνήμη και απορρίπτει άλλες. Αν κοιμόμαστε λίγες ώρες ή ξυπνάμε συνεχώς στη διάρκεια της νύχτας, η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται με αποτέλεσμα οι πληροφορίες αυτές να χάνονται. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν τον τρόπο με τον οποίο ο ύπνος «καθαρίζει» τον εγκέφαλο από τα «απόβλητα» της ολοήμερης λειτουργίας του. Λιγότερος ύπνος σημαίνει περισσότερα απόβλητα που μειώνουν σταδιακά την απόδοσή του.
6. Σωστή διατροφή
Μια δίαιτα με φυτικές ίνες και περιορισμένο λίπος και πρωτεΐνη χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να περάσει από το πεπτικό μας σύστημα ενώ ένα πλούσιο γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη παίρνει από τον οργανισμό μας όλη τη διαθέσιμη ενέργεια – για αυτό και νιώθουμε υπνηλία μετά. Μικρά και σωστά γεύματα σημαίνει σταθερή λειτουργία του οργανισμού χωρίς… πνευματικά σκαμπανεβάσματα.
7. Χαλαρώστε
Το στρες έχει αποδειχτεί πως αποτελεί μια από τις χειρότερες παρενέργειες της σύγχρονης ζωής με τις συνέπειές του να έχουν επίδραση σε όλο μας το σώμα. Ειδικά στον εγκέφαλο, μειώνει τη διαύγεια, επηρεάζει τη μνήμη, προκαλεί αΰπνίες κ.λπ. Πολλοί επιστήμονες έχουν επισημάνει τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν δραστηριότητες όπως η γιόγκα, το ποδήλατο, οι κοινωνικές επαφές, τα χόμπι και οτιδήποτε μας απομακρύνει από τις καθημερινές σκέψεις.
8. Ασκηθείτε
Όλο και περισσότερα στοιχεία από μελέτες συνηγορούν στο ότι η φυσική άσκηση, πέρα από τα προφανή οφέλη για την καρδιά και το κυκλοφορικό, ωφελεί και τον εγκέφαλο καθώς οξυγονώνεται καλύτερα και κερδίζει το μερίδιό του από την συνολικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού. Μισή ώρα αεροβικής άσκησης μέρα παρά μέρα είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ (SOFT SKILLS)
9. Διατηρηθείτε υγιείς
Οι λεγόμενες «ασθένειες της αφθονίας», όπως διαβήτης τύπου ΙΙ, παχυσαρκία και υπέρταση, επηρεάζουν τον εγκέφαλο και αυξάνουν τις πιθανότητες μόνιμης βλάβης. Κάπνισμα, δίαιτα πλούσια σε λίπη και απουσία άσκησης δεν βλάπτουν μόνο το σώμα σας, μειώνουν επίσης και τις πνευματικές σας ικανότητες.
10. Πιείτε καφέ ή τσάι
Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει την καθημερινή λήψη 2-3 φλιτζανιών καφέ με μείωση της εξασθένησης των πνευματικών λειτουργιών και μείωση εμφάνισης του Αλτσχάιμερ κατά 30-60%. Δεν έχει βρεθεί αν αυτό οφείλεται στην καφεΐνη ή στα αντιοξειδωτικά του καφέ ή του τσαγιού, αλλά αν σκεφτούμε πως ένας εσπρέσο βοηθάει τόσο στιγμιαία όσο και μακροπρόθεσμα, είναι μια πολύ καλή συνήθεια.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, με την πανδημία, την τεχνολογική πρόοδο
Η έλλειψη ύπνου είναι ένα κοινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους