Τα 5 βήματα για να μεταμορφώσεις τον εαυτό σου
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξεις και τι μπορείς να κάνεις για αυτό;
Ο εγκέφαλός μας αρέσκεται να βρίσκεται μόνιμα εντός αυτού που θεωρεί ζώνη άνεσης. Συνεχώς εργάζεται για να διατηρήσει τα πράγματα ως έχουν, να μας κρατήσει στο «ασφαλές» και το γνώριμο. Για αυτό είναι δύσκολο να αλλάξεις τον τρόπος ζωής σου και σκέψης σου.
Και είναι εύκολο να απογοητευτείς όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι καινούριο και βλέπεις ότι αρχικά αποτυγχάνεις να έχεις τα αποτελέσματα τα οποία επιθυμείς. Αλλά η αλήθεια είναι πως και μόνο η προσπάθεια αποτελεί πρόοδο και μέρος της διαδικασίας.
Η διαδικασία για να κάνεις αποτελεσματικές αλλαγές δεν είναι ποτέ γραμμική και απολύτως ομαλή. Είναι μια διαδικασία γεμάτη με πολλά μικρά βήματα κάθε ένα από τα οποία σε φέρνει και πιο κοντά στον στόχο σου.
Ακόμη και η αποτυχία στο δρόμο προς το στόχο σου είναι ανάπτυξη.
Για παράδειγμα, αν αποφασίσεις να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και πάρεις το ρίσκο να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση την οποία τόσο καιρό ονειρευόσουν. Και παρ’ όλα αυτά αποτύχει αυτή μετά από λίγο καιρό, δεν είσαι πίσω στο σημείο που ξεκίνησες. Τώρα έχεις αναπτυχθεί, μάθει και συγκεντρώσει πολλές εμπειρίες ζωής που είναι βέβαιο πως θα σε βοηθήσουν σε ότι άλλο αποφασίσεις να κάνεις.
Προκειμένου κάθε άνθρωπος να αλλάξει σε κάτι περνάει πάντα από πέντε στάδια:
#1 Υπόνοια
Σε αυτό το στάδιο, δεν είσαι ενήμερος ότι χρειάζεται ή ότι επιθυμείς να κάνεις κάποια αλλαγή.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή προηγούμενες απόπειρές σου για αλλαγή απέτυχαν ή μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη συνειδητοποίησης ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Για να προχωρήσεις πέρα από αυτό το στάδιο το πρώτο και σημαντικότερο είναι να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει κάτι που σε δυσκολεύει στη ζωή σου και ότι χρειάζεται αλλαγή για να επιτύχεις σε κάποιο στόχο ή να εκπληρώσεις κάποιο όνειρο.
Αυτό μπορεί να συμβεί και μόνο του με το πέρασμα του χρόνου, ή με την πίεση τρίτων ή του εξωτερικού περιβάλλοντος.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
#2 Αναγνώριση
Σε αυτή την φάση αναγνωρίζεις ότι απαιτείται κάποια αλλαγή στη ζωή σου, αλλά δεν το έχεις πάρει απόφαση ακόμη να την πραγματοποιήσεις. Απλά συνειδητοποιείς ότι υπάρχει κάτι που προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλά ακόμα σκέφτεσαι κατά πόσον αξίζει να κάνεις μια αλλαγή ή όχι.
Πολλοί άνθρωποι μένουν μόνιμα σε αυτή τη φάση, καθώς ποτέ δεν αναλαμβάνουν τελικά δράση να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ο καλύτερος τρόπος όμως να την ξεπεράσεις είναι να κάνεις μία λίστα με τα θετικά και αρνητικά που θα συναντήσεις κάνοντας την αλλαγή. Μετά εξέτασε προσεκτικά τα αρνητικά και σκέψου τρόπους να τα μειώσεις όσο γίνεται. Συνήθως τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ότι φοβόμαστε αρχικά.
#3 Προετοιμασία
Και κάπου εδώ αρχίζεις να κάνεις πραγματικά πλάνα για αλλαγή. Ξεκινάς την έρευνά σου για το τι ακριβώς χρειάζεται να κάνεις για να είναι πετυχημένη η απόπειρά σου και συνεχίζεις με μικρά βήματα.
Είναι σημαντικό να είσαι όσο πιο ρεαλιστικός γίνεται, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στις προσδοκίες σου.
#4 Δράση
Τώρα πια είσαι προετοιμασμένος και έτοιμος να αρχίσεις να εκτελείς το πλάνο σου. Η μεγαλύτερη δυσκολία εδώ είναι να ξεπεράσεις τα αρχικά εμπόδια, δηλαδή ότι σου φαίνεται ασυνήθιστο και μη γνώριμο.
Για να μπορείς να επιτύχεις και να έχεις διάρκεια, χρειάζεσαι δράση αλλά και εξωτερική ενίσχυση, δηλαδή υποστήριξη από το περιβάλλον σου.
#5 Συντήρηση
Μετά τους πρώτους μήνες που έχει συμβεί η αλλαγή, αρχίζεις να νιώθεις πιο άνετα, καθώς η νέα κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ότι αρχικά ίσως περίμενες.
Τώρα πια, οι νέες συμπεριφορές σου είναι πιο σταθερές και μπορείς να γιορτάσεις τις πρώτες μικρές επιτυχίες σου. Και είναι βασικό αυτό προκειμένου να αναγνωρίσεις μέσα σου ότι έχεις καταφέρει.
Φυσικά είναι πιθανό να έχεις και μερικές «υποτροπές» δηλαδή σε ορισμένα σημεία να ξαναγυρνάς στον «παλιό» εαυτό σου. Είναι κι αυτό φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να σε αγχώνει, είναι κι αυτό μέρος της διαδικασίας.
Αυτό που είναι βασικό να γνωρίζεις είναι ότι οι πιο πολλές προσπάθειες για αλλαγή αποτυγχάνουν όχι εξαιτίας της έλλειψης προόδου, αλλά εξαιτίας έλλειψης διάρκειας. Για αυτό είναι σημαντικό (τουλάχιστον αρχικά) να αποφεύγεις παλιούς πειρασμούς και να είσαι κοντά σε ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο σκέψης που στηρίζουν το νέο εαυτό σου.
Συμφωνώ μαζί σου, ότι οι αλλαγές είναι πάντα δύσκολες, όμως έχω καταλήξει ότι είναι πολύ καλύτερο να αναλάβεις δράση και να ξεπεράσεις τα εμπόδια, παρά να κάθεσαι απλά να ονειρεύεσαι για μια ζωή τι θα γινόταν αν τα κατάφερνες…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- ΑΡΘΡΟ: 10 Γνωρίσματα του Ηγέτη με Συναισθηματική Νοημοσύνη. Τα έχεις;
- ΑΡΘΡΟ: Οι 10 κρίσιμες κινήσεις που πρέπει να κάνεις στην αρχή της καριέρας σου!
- ΑΡΘΡΟ: 5 επαγγέλματα που θα έχουν τεράστια ζήτηση το 2030!
- ΝΕΑ: Κατακλυσμός… θέσεων εργασίας στη Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση
- ΝΕΑ: Το Epiteugma βραβεύτηκε για την υλοποίηση μιας απίστευτα προοδευτικής και κοινωνικής ιδέας
- ΝΕΑ: Huawei: Αντεπίθεση με δικό της και καλύτερο λογισμικό που ενδέχεται να «σκοτώσει» το Android
Share:
Διαβάστε Επίσης
Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, με την πανδημία, την τεχνολογική πρόοδο
Ωστόσο, ο ρόλος της στη συγγραφή και τη δημοσιογραφία παραμένει ένα φλέγον ζήτημα