Θέλω να Παραιτηθώ από τη Δουλειά μου: Πριν το Κάνεις, Διάβασε Αυτά!

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Θέλω να Παραιτηθώ από τη Δουλειά μου: Πριν το Κάνεις, Διάβασε Αυτά!

Βαθμολόγησε με ειλικρίνεια τις παραμέτρους που μπορούν να κρίνουν τη δουλειά σου και αποφάσισε αν αξίζεις να αλλάξεις δουλειά.

«Θέλω να παραιτηθώ από τη δουλειά μου»: Αυτή είναι μία σκέψη που, ίσως, δεν εξωτερικεύεις συχνά γιατί πλέον υπάρχουν πολλοί που θα σου πουν πως είσαι τυχερός που έχεις δουλειά, σωστά; Κι όμως εσένα αυτή η σκέψη δε σου φεύγει από το μυαλό.

«Όσο περισσότερο μιλάω με ανθρώπους για τις δυσκολίες που ενέχει το να “κάνουν το μεγάλο βήμα” τόσο περισσότερο αποζητώ, όπως και οι ίδιοι, μια εύκολη απάντηση, ένα πλαίσιο, ένα μαθηματικό τύπο για να αποφασίσουν αν πρέπει να μείνουν ή να φύγουν. Έτσι, αποφάσισα να κάνω μια δοκιμή. Αυτό είναι το προϊόν της έμπνευσής μου» τονίζει ο δρ Ben Michaelis, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος, του οποίου η ειδικότητα είναι να βοηθά τα άτομα να επιτύχουν πνευματική υγεία και ευεξία μέσω της δημιουργικής έκφρασης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ


Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν σκέφτεσαι αν πρέπει να φύγεις ή όχι από τη δουλειά σου: Μάθηση, Εκτίμηση, Αποδοχές και Προοπτικές.

1. Μάθηση

Πόσα μαθαίνεις στη δουλειά σου;

Όλες οι δουλειές έχουν πάντα κάτι καινούριο να σου προσφέρουν. Το θέμα είναι να το αντιλαμβάνεσαι και να κεντρίζει το δικό σου ενδιαφέρον.

2. Αξία

Κατά πόσο νιώθεις ότι σε εκτιμούν στη δουλειά σου;

Διαχώρισε την Αξία από τις Αποδοχές. Το ερώτημα «Κατά πόσο νιώθεις ότι σε εκτιμούν στη δουλειά σου;» έχει σκοπό να σε κάνει να σκεφτείς πόσο εσύ και η συμβολή σου δέχεσαι την εκτίμηση και το σεβασμό των συναδέλφων, του προϊσταμένου και της εταιρείας σου.

3. Αποδοχές

Νιώθεις ότι πληρώνεσαι καλά γι’ αυτό που κάνεις;

«Όσο και να μη θέλεις να είναι έτσι, τα χρήματα μετρούν» λέει ο ίδιος. «Δεν είναι τα πάντα, αλλά δεν είναι και ασήμαντα. Όπως μου είπε κάποτε ένας συνταξιδιώτης “Οι μόνοι άνθρωποι που νομίζουν ότι τα λεφτά δεν μετρούν είναι οι πάμπλουτοι. Για τους υπόλοιπους είναι πολύ σημαντικά – ειδικά όταν δε σου φτάνουν για το νοίκι”. Γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη στην εξίσωσή μας».

4. Προοπτικές

Τι ευκαιρίες βλέπεις για πρόοδο ή για να κάνεις ενδιαφέροντα πράγματα στο μέλλον;

Βαθμολόγησε καθένα από τους τέσσερις παράγοντες από το 1 έως το 10 για την τωρινή δουλειά σου.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι δε νιώθεις πως μαθαίνεις και πολλά από την τωρινή δουλειά σου, οπότε βαθμολογείς τη Μάθηση με 2 ή κάτι τέτοιο. Και νιώθεις ότι σε εκτιμούν σχετικά, οπότε βάζεις στην Αξία ένα 5. Πληρώνεσαι αρκετά καλά, οπότε βάζουμε εκεί ένα 7 και υπάρχουν κάποιες προοπτικές να κάνεις ενδιαφέροντα πράγματα αργότερα, οπότε βάζουμε εκεί ένα 5.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (SOFT SKILLS)


Αν τα προσθέσουμε, το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι: 2 (Μάθηση) + 5 (Αξία) + 7 (Αποδοχές) + 5 (Προοπτικές) = 19. Αυτή είναι η βαθμολογία για την τωρινή δουλειά σου.

Τώρα, κάνε το ίδιο για μια άλλη δουλειά που ίσως σκέφτεσαι

Ας πούμε ότι περιμένεις να μάθεις πολλά από την καινούργια σου δουλειά, οπότε βάζεις 7. Πιστεύεις ότι θα σε εκτιμούν πολύ και βάζεις κι εκεί 7. Φαντάζεσαι ότι οι αποδοχές θα είναι περίπου οι ίδιες, οπότε τις βαθμολογείς και πάλι με 7. Τέλος, βλέπεις μεγάλες προοπτικές, οπότε βάζεις 9.

Αν τα προσθέσεις, θα έχεις το εξής αποτέλεσμα: 7 (Μάθηση) + 7 (Αξία) + 7 (Αποδοχές) + 9 (Προοπτικές) = 30. Αυτή είναι η βαθμολογία για τη μελλοντική δουλειά σου.


Φαίνεται εύκολο, έτσι; Η τωρινή δουλειά σου πήρε 19 στη βαθμολογία, ενώ η μελλοντική πήρε 30, άρα πρέπει να παραιτηθείς από τη δουλειά που έχεις τώρα.

Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν δύο παράγοντες Χ που είναι πολύ σημαντικοί στη λήψη αυτής της απόφασης. Είναι η αλλαγή και ο φόβος:

5. Αλλαγή

Πόσο θα αναστατωθεί η ζωή σου αν αλλάξεις δουλειά;

6. Φόβος

Πόσο φοβάσαι το καινούργιο και το άγνωστο;

Βαθμολόγησε κάθε παράγοντα από το 1 έως το 10. Ας πούμε ότι η αλλαγή δουλειάς θα έχει μέτρια επίδραση στη ζωή σου, οπότε τη βαθμολογείς με 4. Φοβάσαι σχετικά την αλλαγή, οπότε εκεί βάζεις 5. Πρόσθεσε τους δύο αριθμούς και θα έχεις τη βαθμολογία Αλλαγή/Φόβος. Τώρα, αφαίρεσε τη βαθμολογία Αλλαγή/Φόβος από τη μελλοντική δουλειά σου και σύγκρινε το αποτέλεσμα με τη βαθμολογία της Τωρινής Δουλειάς σου. Στο παράδειγμά μας, αυτό σημαίνει Μελλοντική Δουλειά = 9 μείον Αλλαγή/Φόβος = 9, οπότε το αποτέλεσμα είναι 21, ενώ για την Τωρινή Δουλειά σου είναι 19. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε ο καιρός να φύγεις. Δε χρειάζεται να παραιτηθείς σήμερα, αλλά πρέπει να το κάνεις και, μάλιστα, σύντομα. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να το καταλάβεις, σωστά; Αυτό που μένει τώρα είναι να αναλάβεις δράση. Αν αυτή η εξίσωση σε έπεισε να μείνεις στη δουλειά σου, αλλά νιώθεις ακόμα νευρικός, προσπάθησε να μεταβάλεις τους πρώτους τέσσερις παράγοντες: Μάθηση, Αξία, Αποδοχές και Προοπτικές. Αν προσπάθησες να τα βελτιώσεις αλλά πάλι νιώθεις βαλτωμένος, ίσως πρέπει να ξανακάνεις τους υπολογισμούς.

Share:
Διαβάστε Επίσης
Οι "Ανθεκτικές" Δεξιότητες που Αλλάζουν τους Κανόνες στην Αγορά Εργασίας

Σήμερα, οι λεγόμενες "ανθεκτικές" ή "μαλακές" δεξιότητες (soft skills) γίνονται απαραίτητες

Οι Τρεις Θεμελιώδεις Δεξιότητες που Οδηγούν τους Νέους Ηγέτες στην Επιτυχία

Η ηγεσία δεν είναι απλώς ένας τίτλος ή μια θέση, αλλά μια δυναμική διαδικασία