Τι είναι το Επιχειρηματικό Πλάνο (Business Plan) και τι περιλαμβάνει;
To επιχειρηματικό πλάνο δεν είναι απλά ένα γραπτό κείμενο. Είναι ένας οδηγός να παραμένεις επικεντρωμένος στην επιχειρηματική σου προσπάθεια, καθώς και πολύ χρήσιμος αρωγός στην εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει το Business Plan;
Ξεκινά με μια περίληψη του σχεδίου
Εδώ περιγράφεις τι κάνει η επιχείρησή σου σήμερα και πού επιθυμείς να τη πάς. Είναι μια ευκαιρία να παραθέσεις εδώ την αποστολή, το όραμα, τους στόχους, τις εκτιμήσεις και τις στρατηγικές σου επιτυχίας. Αποτελεί παράλληλα ένα εργαλείο να κερδίσεις άμεσα το ενδιαφέρον δυνητικών επενδυτών η δανειοδοτών. Επειδή πρέπει να συνοψίσεις εδώ τα δυνατά στοιχεία όλου του επιχειρηματικού σου πλάνου, καλό θα είναι να γράψεις την περίληψη αυτή τελευταία αφού προηγουμένως έχεις ολοκληρώσει όλα τα επόμενα κεφάλαια.
Ακολουθεί η ανάλυση αγοράς, όπου εξηγείς τον κλάδο και την συγκεκριμένη αγορά που στοχεύεις
Αποτελέσματα δικής σου έρευνας αγοράς η άλλων φορέων αναφορικά με την αγορά, τον ανταγωνισμό και την πελατεία παρατίθενται εδώ. Έτσι αιτιολογείς την ευκαιρία που υπάρχει και την αγορά που στοχεύεις, και το πώς η εταιρία σου θα επωφεληθεί απ΄ αυτό.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP
Ποιές είναι οι υπηρεσίες και/η προϊόντα και η πελατεία σου:
Το πλάνο σου πρέπει να περιγράφει τι πουλάς, σε ποιους πελάτες και γιατί τα χρειάζονται, και πώς θα ξεπεράσεις τον ανταγωνισμό. Καλό είναι να αναφερθείς σε ενδεχόμενα πρωτότυπα, καινοτομίες και πατέντες που διαθέτεις καθώς και σε άλλα συσχετιζόμενα προϊόντα που έχεις σε φάση ανάπτυξης.
Πώς θα μπει και εξελιχτεί η εταιρία σου στην αγορά;
Εδώ παραθέσεις το σχέδιο μάρκετινγκ. Εξηγείς το value proposition, τον τρόπο και ρυθμό διείσδυσης και εξέλιξης στην αγορά, το πώς και πού οι υπηρεσίες και/η προϊόντα σου πωλούνται, και την τιμολογιακή σου πολιτική. Πρέπει να βάλεις βεβαίως και την εκτίμηση των πωλήσεων -- μηνιαία τον 1ο χρόνο και ετήσια για καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια.
Ποιά άτομα είναι πίσω από την εταιρία, η οργάνωση και διοίκηση, και ποιές είναι οι απαιτούμενες υποδομές;
Μια δυνατή ομάδα πάντα κερδίζει τη προσοχή του επενδυτή η τραπεζίτη. Να βάλεις εδώ τα προσόντα των ατόμων/κλειδιά της επιχείρησης, τονίζοντας τη σχετική επιτυχή προϋπηρεσία αν υπάρχει, και τους ρόλους και καθήκοντα καθ’ ενός. Να αναφερθείς επίσης στις υποδομές (τεχνολογικές η άλλες) που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία της επιχείρησης.
Τι χρηματοδότηση χρειάζεσαι και πώς θα την αξιοποιήσεις;
Εδώ θα παραθέσεις την παρούσα και σημερινή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και βεβαίως τις ετήσιες προβλέψεις σου (αποτελέσματα, ισολογισμός και cash flow) για τα επόμενα τρία χρόνια. Από τις προβλέψεις σου θα προκύπτει και η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Mην ξεχάσεις να αναφερθείς στις παραδοχές στις οποίες βασίζονται οι προβλέψεις σου.
Μπορείς να παραθέσεις επιπρόσθετη πληροφόρηση – πχ επί μέρους αναλύσεις αγοράς, προϋπηρεσία, διαθέσιμα μέσα, συνεργασίες, κλπ – σε ένα Παράρτημα, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο σε ένα καλογραμμένο business plan.
Το επιχειρηματικό σου πλάνο δεν φτιάχνεται και ξεχνιέται. Είναι ένας οδηγός που θα σε καθοδηγεί προς την επιτυχία. Να καταλάβεις όμως ότι το πλάνο αυτό θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται όταν απαιτείται σε συνάρτηση με τις διαχρονικές μεταβολές της εταιρίας, της αγοράς και της οικονομίας.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Οι αξίες δεν είναι απλώς ένα σύνολο κανόνων· είναι η φιλοσοφία που ορίζει το ποια είναι η επιχείρηση
Οι αντιλήψεις σχετικά με τον αυτισμό έχουν αλλάξει ραγδαία