Τι είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη και γιατί Αποτελεί Κλειδί Επιτυχίας;
Εισαγωγή στην συναισθηματική νοημοσύνη (EQ)
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι συναισθηματική νοημοσύνη ενός ατόμου (EQ) μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το IQ. Σίγουρα αποδεικνύεται ένας καλύτερος προγνωστικός παράγοντας. Για την επιτυχία, την ποιότητα των σχέσεων και τη γενική ευτυχία.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης, έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών. Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο όρος την δεκαετία του 1930 είχε την ονομασία «κοινωνική νοημοσύνη», στα μέσα του 20 ου αιώνα εξελίχθηκε σε «συναισθηματική δύναμη», έως σήμερα που πλέον μιλάμε για “συναισθηματική νοημοσύνη”.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (SOFT SKILLS)
Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη;
Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου, να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα. Τόσο τα δικά του όσο και των άλλων. Να τα χειρίζεται αποτελεσματικά και να δημιουργεί διαρκώς κίνητρα για τον εαυτό του.
Τα 5 “συστατικά” της Συναισθηματικής ΝοημοσύνηςΑυτογνωσία:
Όπως και η ίδια η λέξη δηλώνει, αυτογνωσία είναι η γνώση που έχει κάποιος για τον εαυτό του, στο σύνολό του: εξωτερικά χαρακτηριστικά και σωματικά γνωρίσματα και αντοχές. Όπως επίσης , πνευματική υπόσταση και ψυχική κατάσταση. Κι όσο κι αν φαίνεται απλό, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, όσο και απαραίτητο…
Αυτοδιαχείριση:
Ο ορισμός αναφέρει ότι αυτοδιαχείριση είναι οι δεξιότητες οι οποίες επιλέγουμε ή κάνουμε. Για να διευκολύνουμε την συνειδητοποίηση, την πραγματοποίηση και την συντήρηση των στόχων, οι οποίοι είναι σημαντικοί για μας. Όποτε με το να διαχειριζόμαστε, ελέγχουμε και προσαρμόζουμε τα συναισθήματα μας. Ορίζουμε τη διάθεσή μας, τις αντιδράσεις και τις απαντήσεις μας. Είμαστε σίγουρα για τον εαυτό μας, πιο κοντά στον στόχο μας.
Κίνητρο:
Να αξιοποιήσουμε τα συναισθήματά μας για να παρακινήσουμε τον εαυτό μας, να αναλάβει την κατάλληλη δράση. Να δεσμευτεί, να ακολουθήσει και να εργαστεί για την επίτευξη των στόχων του.
Ενσυναίσθηση:
Είναι η ικανότητα μας, να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα του άλλου, μέσα από το φάσμα των δικών μας, συναισθημάτων (χωρίς να χάνουμε τη θέση μας ). Δηλαδή διακρίνουμε τα συναισθήματα των άλλων. Να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά τους και να χρησιμοποιούμε αυτή την κατανόηση για να κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις σχέσεις μας.
Κοινωνικές δεξιότητες:
Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να επικοινωνούν. Να συνδέονται και να κοινωνικοποιούνται με τους άλλους. Δηλαδή, η δημιουργία σχέσεων, η σχέση με άλλους σε κοινωνικές καταστάσεις. Η καθοδήγηση, η διαπραγμάτευση συγκρούσεων. Στην εργασία ως μέρος μιας ομάδας, είναι από τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες που θα πρέπει να έχουμε καλλιεργήσει μέσα μας. Ώστε να ζούμε αρμονικά, με την αίσθηση ολοκλήρωσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (SOFT SKILLS)
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μιας ισορροπημένης ζωής.
Αν νομίζουμε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι σημαντική μόνο για όσους πρέπει πάντα να αλληλεπιδρούν ή να επικοινωνούν με τους ανθρώπους, Θα πρέπει να το ξανά σκεφτούμε. Η συναισθηματική νοημοσύνη, είναι μια πύλη προς μια ισορροπημένη ζωή. Είναι βασικό συστατικό σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Φυσική Υγεία
Η ικανότητα να φροντίζουμε το σώμα μας και ειδικά να διαχειριζόμαστε το άγχος μας. Η οποία έχει απίστευτο αντίκτυπο στη συνολική ευεξία μας, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Μόνο έχοντας επίγνωση της συναισθηματικής μας κατάστασης και των αντιδράσεών. Στο άγχος στη ζωή μας, μπορούμε να ελπίζουμε να διατηρήσουμε την καλή υγεία.
Ψυχική Υγεία
Η συναισθηματική νοημοσύνη επηρεάζει τη στάση μας και τις προοπτικές της ζωής μας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους και την αποφυγή της κατάθλιψης και των μεταβολών της διάθεσης. Ένα υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης, σχετίζεται άμεσα με μια θετική στάση και πιο ευτυχισμένη άποψη για τη ζωή.
Σχέσεις
Με την καλύτερη κατανόηση και τη διαχείριση των συναισθημάτων μας. Είμαστε σε καλύτερη θέση να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας, με πιο εποικοδομητικό τρόπο. Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα και να ανταποκριθούμε στις σχέσεις μας. Η κατανόηση των αναγκών, των συναισθημάτων και των απαντήσεων αυτών που μας ενδιαφέρουν. Οδηγεί σε ισχυρότερες και πιο ολοκληρωμένες σχέσεις.
Επίλυση συγκρούσεων
Όταν μπορούμε να διακρίνουμε τα συναισθήματα των ανθρώπων και να συνειδητοποιούμε την προοπτική τους. Είναι πολύ πιο εύκολο να επιλύσουμε τις συγκρούσεις ή ίσως να τις αποφύγουμε πριν ξεκινήσουν. Είμαστε επίσης καλύτεροι στη διαπραγμάτευση. Λόγω της ίδιας της φύσης της ικανότητάς μας, να κατανοούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων. Είναι πιο εύκολο να δώσουμε στους ανθρώπους ότι θέλουν, εάν μπορούμε να αντιληφθούμε τι είναι.
Επιτυχία
Η υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη μας βοηθάει, να έχουμε ισχυρότερα εσωτερικά κίνητρα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την αναβλητικότητα, αυξάνουμε την αυτοπεποίθηση και να βελτιώνουμε την ικανότητά μας, να εστιάζουμε σε ένα στόχο. Επίσης, μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε καλύτερα δίκτυα υποστήριξης. Να ξεπερνάμε τις αποτυχίες και να επιμένουμε σε μια πιο ανθεκτική προοπτική. Η ικανότητά μας να καθυστερούμε την αίσθηση της ικανοποίηση και να βλέπουμε την μακροπρόθεσμη έκβαση των σχεδίων μας, επηρεάζει άμεσα την ικανότητά μας, να τα πετύχουμε.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (SOFT SKILLS)
“Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή. Αλλά αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι τα συναισθήματα διαδραματίζουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο. Στη συνολική ποιότητα της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής μας, πιο σημαντικά από την πραγματική μέτρηση της εγκεφαλικής νοημοσύνης. Ενώ τα εργαλεία και η τεχνολογία μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε και να κυριαρχήσουμε τις πληροφορίες. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ικανότητά μας. Να μαθαίνουμε, να διαχειριζόμαστε και να κυριαρχούμε στα δικά μας συναισθήματα αλλά και στα συναισθήματα των γύρω μας.”
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια επίκτητη ικανότητα
Ποτέ δεν είναι αργά να περάσουμε την πόρτα της εξέλιξης, δεν έχει σημασία πόσο χρονών είμαστε ή τι έχουμε κάνει…Μπορούμε ακόμα να αναπτύξουμε την συναισθηματική νοημοσύνη μας και να την εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Για να έχουμε μια καλύτερη και ευτυχισμένη ζωή, μπορούμε να την αναπτύξουμε όποτε νοιώσουμε έτοιμοι.
1. 3 Τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε την συναισθηματική νοημοσύνη μας1. Παρατηρούμε τα συναισθήματά μας.
Χάνουμε εύκολα την επαφή με τα συναισθήματά μας, όταν είμαστε πολύ απασχολημένοι και ανήσυχοι για το τι πρέπει να κάνουμε για να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Αντί να φροντίζουμε πραγματικά τα συναισθήματά μας, επιλέγουμε να τα αγνοήσουμε τις περισσότερες φορές. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι η καταστολή των συναισθημάτων μας κάνει τα πράγματα χειρότερα. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να καταπιέσουμε τα συναισθήματά μας, τόσο πιο ανεξέλεγκτα γίνονται. Όταν έχουμε μια συναισθηματική αντίδραση σε κάτι, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε κάποια αβέβαια προβλήματα. Την επόμενη φορά που μπορεί να αισθανθούμε ότι έχουμε κάποιες αρνητικές συγκινήσεις, θα είναι ποιο σοφό να ηρεμήσουμε και να κάνουμε μια επαναστατική παυση και να τιπάρχει εκεί; Αν πάρουμε μια βαθιά ανάσα και καταγράψουμε τα συναισθήματα που βιώνουμε και τους πιθανούς λόγους, ίσως μας βοηθήσει να τα κατανοήσουμε καλύτερα. Γιατί όταν καταγράφουμε πως νιώθουμε, μπορούμε να προσδιορίσουμε τα συναισθήματά μας και να σκεφτούμε τρόπους, να τα αντιμετωπίσουμε.
2. Πρακτική απάντηση, όχι αντίδραση.
Η αντίδραση είναι μια ασυνείδητη διαδικασία όπου συμπεριφερόμαστε με έναν αυθόρμητο τρόπο. Εκφράζοντας έτσι κάποιο έντονο συναίσθημα. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τις συναισθηματικές μας ευαισθησίες. Μπορούμε εκ των προτέρων, να σκεφτούμε τον τρόπο έκφρασης της συμπεριφοράς μας.
Για παράδειγμα, εάν γνωρίζουμε ότι θυμώνουμε εύκολα και ξεσπάμε στους συναδέλφους μας όταν αισθανόμαστε πολύ αγχωμένοι στη δουλειά. Να το λάβουμε υπόψη μας και να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη φορά που αντιμετωπίσουμε την ίδια ώθηση. Ίσως μπορούμε να προσπαθήσουμε να πούμε στους συναδέλφους μας ότι χρειαζόμαστε κάποιες σιωπηλές στιγμές. Επειδή αισθανόμαστε άγχος, ή ίσως μπορούμε άπλα να πάρουμε λίγο χρόνο μόνοι για να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας.
3. Χρειάζεται ταπεινότητα όλες τις εποχές.
Όταν πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, δεν θα μπορέσουμε να δούμε τα δικά μας λάθη. Πιθανότατα θα πάρουμε βαριά κάποιες συναισθηματικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας.
Είναι πολύ πιο πρακτικό, να δούμε το ίδιο πράγμα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Αντί να κρίνουμε κάποιον ή κάτι τέτοιο, ας τοποθετήσουμε τον εαυτό μας στη θέση κάποιου άλλου και να προσπαθήσουμε να το σκεφτούμε ή να νιώσουμε : Τι θα κάναμε ή τι θα αισθανόμασταν οι ίδιοι και γιατί; Με αυτό τον τρόπο, είναι πιθανό να κατανοήσουμε περισσότερο τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Έτσι θα μάθουμε κάτι καινούργιο, σχετικά με το πώς να χειριζόμαστε τα πράγματα. σε παρόμοιες καταστάσεις. Όταν είμαστε αρκετά ταπεινοί αναγνωρίζουμε, ότι δεν είμαστε καλύτεροι από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Είναι σοφό να γνωρίζουμε ότι είμαστε άπλα διαφορετικοί, από τους υπόλοιπους.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Το φαινόμενο της «Εκδικητικής Παραίτησης» είναι το αποτέλεσμα χρόνιων προβλημάτων στον εργασιακό χώρο.
Την ίδια στιγμή άλλες επιδιώκουν να εισάγουν πολιτικές υβριδικής εργασίας