Τι να προσέξετε πριν να αποδεχτείτε μια νέα επαγγελματική πρόταση

Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Τι να προσέξετε πριν να αποδεχτείτε μια νέα επαγγελματική πρόταση


Στη σύγχρονη αγορά εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό ανταγωνισμό και ανασφάλεια, κάθε πρόσκληση για συνέντευξη φαντάζει σαν επιτυχία. Ωστόσο, η αποδοχή μιας νέας επαγγελματικής πρότασης δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στην ανάγκη για εργασία. Αντιθέτως, είναι κρίσιμο να εξετάζουμε προσεκτικά όχι μόνο τη θέση, αλλά και το εργασιακό περιβάλλον που τη συνοδεύει. Υπάρχουν ενδείξεις – οι λεγόμενες «κόκκινες σημαίες» – που αν εντοπιστούν εγκαίρως, μπορούν να μας προστατεύσουν από δυσάρεστες καταστάσεις και επαγγελματικά αδιέξοδα.

Μια από τις βασικότερες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά σε έναν νέο ρόλο είναι η υποστελέχωση της ομάδας. Εταιρείες που λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό ή που βρίσκονται σε συνεχή φάση προσλήψεων μπορεί να υποδηλώνουν εσωτερικά προβλήματα: είτε λόγω υψηλού ποσοστού αποχωρήσεων, είτε επειδή απαιτούν από λίγους ανθρώπους να καλύπτουν πολλαπλούς ρόλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είναι σημαντικό να γίνουν στοχευμένες ερωτήσεις: Πόσα άτομα απαρτίζουν την ομάδα; Ποιος είναι ο ρόλος του καθενός; Ποιος θα είναι ο δικός σας ρόλος; Ποια είναι η καθημερινή ροή εργασιών; Αν οι απαντήσεις παραμένουν αόριστες ή επικεντρώνονται σε γενικόλογες εκφράσεις όπως «είμαστε μια ευέλικτη ομάδα» ή «δουλεύουμε όλοι για όλα», τότε αξίζει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιες συνθήκες συχνά οδηγούν σε εργασιακή εξουθένωση (burnout), απογοήτευση και γρήγορες παραιτήσεις. Ένας ρόλος που φαίνεται ελκυστικός στο χαρτί, μπορεί στην πράξη να αποδειχθεί ασφυκτικός, ειδικά αν κληθείτε να καλύψετε και τα καθήκοντα συναδέλφων που αποχώρησαν πρόσφατα ή δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί.

Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στο ιστορικό της εταιρείας όσον αφορά την παραμονή των εργαζομένων. Αν παρατηρείτε συχνές αγγελίες για την ίδια θέση ή αν εντοπίσετε σχόλια από πρώην εργαζόμενους σε διαδικτυακές πλατφόρμες αξιολόγησης, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα κουλτούρας ή διοίκησης. Εξίσου αποκαλυπτική είναι η διάθεση των συνεντευκτών: Μιλούν με ενθουσιασμό για την ομάδα και την καθημερινότητα ή αποφεύγουν να μπουν σε λεπτομέρειες;

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ SOFT SKILLS


Φυσικά, κάθε εργασία ενέχει τις δικές της δυσκολίες και απαιτήσεις. Κανένα εργασιακό περιβάλλον δεν είναι ιδανικό, ειδικά σε περιόδους οικονομικής αστάθειας. Όμως, όταν υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις δυσλειτουργίας, είναι προτιμότερο να τις αξιολογήσουμε ψύχραιμα και να αποφασίσουμε με βάση τις μακροπρόθεσμες ανάγκες και στόχους μας, και όχι υπό πίεση. 

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εργασία δεν είναι απλώς ένα μέσο επιβίωσης, αλλά και χώρος προσωπικής εξέλιξης και δημιουργικότητας. Το κατάλληλο περιβάλλον μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά κίνητρα, σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Το αντίθετο μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα και ψυχική φθορά. 

Όπως συνηθίζεται να λέγεται, μια κακή δουλειά μπορεί να είναι χειρότερη από την ανεργία. Γι’ αυτό, πριν πείτε το τελικό «ναι», αξιολογήστε με νηφαλιότητα όλα τα δεδομένα και δώστε χώρο στη διαίσθησή σας. Μπορεί να σας γλιτώσει από μια δύσκολη εμπειρία.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Ηλικισμός: Ο Νέος Ρατσισμός και Χτυπά τις Επιχειρήσεις

Σήμερα η κοινωνική ευαισθητοποίηση γύρω από τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ισότητα γνωρίζει μεγάλη πρόοδο.

Πώς να πεις στον Προϊστάμενό σου ότι κάνει λάθος

Η πρόκληση δεν είναι τόσο η διαφωνία καθαυτή, όσο ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα εκφραστεί.