Το νομικό επάγγελμα στη σύγχρονη αγορά εργασίας: Οι νέες δεξιότητες του επιτυχημένου δικηγόρου

Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι,⠀
Το νομικό επάγγελμα στη σύγχρονη αγορά εργασίας: Οι νέες δεξιότητες του επιτυχημένου δικηγόρου

Με καινούρια γνωστικά αντικείμενα να προκύπτουν συνεχώς και τα ήδη υπάρχοντα να μετασχηματίζονται, για να προσαρμοστούν στις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας, οι απαιτήσεις που καλείται να καλύψει ένας νέος δικηγόρος μοιάζουν συχνά ακατόρθωτες. Η επίγνωση αυτών των απαιτήσεων και η σωστή προετοιμασία και προσαρμοστικότητα σε έναν κόσμο που δε μένει πια ποτέ στατικός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να συμπορευτεί με την επιτυχία.

Είναι αδιαμφισβήτητο, απλό και αρκετά απογοητευτικό. Τελειώνοντας τη Νομική δεν είσαι δικηγόρος. Όχι επειδή απομένει το στάδιο της άσκησης. Ούτε επειδή δεν έχεις αποκτήσει εργασιακή εμπειρία. Παίζουν οπωσδήποτε και αυτά σημαντικότατο ρόλο, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, στα οποία ολοκληρώνοντας το πτυχίο χρειάζεσαι πολύ δρόμο ακόμα, για να προχωρήσεις από τη θεωρία στην πράξη. Απλώς, ειδικά με το νομικό επάγγελμα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα.

Τελειώνοντας τη Νομική έχεις μάθει -και έχεις κατανοήσει στην καλύτερη περίπτωση- τα κυριότερα σημεία των κλάδων δικαίου. Η δικηγορία, όμως, σε όποια μορφή και αν επιλεγεί, απαιτεί πολλά ακόμη προσόντα. Πάντα απαιτούσε και πάντα θα υπάρχει ένας βασικός κορμός ικανοτήτων που πρέπει κανείς να αναπτύξει, για να πετύχει.

Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο, όμως, πλαίσιο, μέσα στο οποίο ο δικηγόρος του σήμερα καλείται να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί, έχουν προστεθεί αρκετές επιπλέον δεξιότητες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της νομικής παιδείας. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η πολυπλοκότητα των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων και η απαίτηση για εξειδίκευση έχουν διαμορφώσει αλλιώς πλέον τη σύγχρονη δικηγορία.

Η ευχέρεια με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, οι διαπραγματευτικές και οργανωτικές ικανότητες και η κατανόηση των οικονομικών στοιχείων και των επιχειρησιακών στόχων αποτελούν δεξιότητες που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στην αγορά εργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ποικίλα μεταπτυχιακά προγράμματα και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν έμφαση σε γνωστικά πεδία, όπως το management, business economics, data analytics και negotiation.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ EUROPEAN LEGAL TRAINING CENTER (ELTC)

Είναι σίγουρα παρακινδυνευμένο να επιχειρήσουμε τη συγγραφή μιας συνταγής επιτυχίας για δικηγόρους. Η επιτυχία είναι ένα σύνολο παραγόντων, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν άγνωστοι. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει, είναι ευρύτερες και αποτελούν έναν ιδιαίτερο συνδυασμό εξειδικευμένων και γενικότερων γνώσεων, παραδοσιακών και αναδυόμενων.

Οι παραδοσιακές -και πάντα απαραίτητες- δεξιότητες του δικηγόρου

Ομαδικό πνεύμα. Η ικανότητα να εργάζεται κανείς σε μια ομάδα και να μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία της πέρα από την ατομική του προβολή είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε εργασία. Η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός των απόψεων και των αναγκών των υπολοίπων μελών της ομάδας είναι στοιχεία που γίνονται ακόμη σημαντικότερα στα σημερινά πλαίσια, όπου η ατομική δικηγορία έχει σε μεγάλο βαθμό δώσει τα ηνία στις δικηγορικές εταιρείες, στις οποίες οι υποθέσεις αναλαμβάνονται συχνά από περισσότερους δικηγόρους με εμπειρία σε διαφορετικά γνωστικά πεδία.

Πρωτοβουλία και ανεξαρτησία. Η αποφασιστικότητα και η λήψη πρωτοβουλιών είναι βασικά χαρακτηριστικά της μάχιμης δικηγορίας που δυστυχώς ελάχιστα αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Δημιουργική σκέψη. Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του, η οποία όμως δεν είναι πάντα μία ούτε προφανής. Η δημιουργική σκέψη που αναπτύσσεται με την εργασιακή εμπειρία αλλά και τη γενικότερη καλλιέργεια δίνει τη δυνατότητα στον δικηγόρο να ανακαλύψει νέες προσεγγίσεις και να σκεφτεί πέρα από τα τετριμμένα.

Αποτελεσματική γραπτή και προφορική επικοινωνία. Κάθε δικηγόρος έχει το δικό του στυλ γραφής, όμως η ευχέρεια στην αποδοτική παρουσίαση των ισχυρισμών, η σαφήνεια και η οργανωμένη δομή είναι οι άξονες, γύρω από τους οποίους κινείται η γραπτή επικοινωνία στο νομικό επάγγελμα. Επιπλέον, οι δεξιότητες προφορικής επικοινωνίας είναι από τα πιο ζωτικά στοιχεία της δουλειάς του δικηγόρου, ειδικά στη δικαστηριακή δικηγορία.

Εργασία υπό πίεση. Το νομικό επάγγελμα είναι συνυφασμένο με τις αυστηρές προθεσμίες και την πίεση του χρόνου. Η δυνατότητα συγκέντρωσης και έγκαιρης ολοκλήρωσης κάθε καθήκοντος μαζί με την καλή διαχείριση του χρόνου απαιτούνται σε οποιαδήποτε καριέρα στον νομικό κλάδο.

Κατανόηση των άλλων. Η δικηγορία είναι πρώτα από όλα μια υπηρεσία προς τον πελάτη, η οποία μπορεί να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα μόνο αν συνεπάγεται την ενεργητική ακρόαση και την κατανόηση των ανησυχιών κάθε ανθρώπου.

Προσοχή στη λεπτομέρεια. Είτε πρόκειται για τον έλεγχο μιας σύμβασης είτε για την ανεύρεση κάποιου αποδεικτικού στοιχείου, η προσήλωση στη λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, τόση όση απόσταση χωρίζει την εγκυρότητα από την ακυρότητα ενός εγγράφου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΣΤΗ MYSEMINARS


Ερευνητικές δεξιότητες. Πρόκειται για ένα προσόν που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμα και στο περιβάλλον της θεωρητικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου, αν και στην Ελλάδα μένει εν πολλοίς σε εμβρυακό στάδιο κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Από την ενδελεχή έρευνα των στοιχείων μιας υπόθεσης μέχρι την ανεύρεση της ισχύουσας νομοθεσίας και νομολογίας, η εργασία του δικηγόρου δεν στερείται ποτέ διαβάσματος!

Οι νέες - ακόμα πιο απαραίτητες - μοντέρνες δεξιότητες

Εξοικείωση με την τεχνολογία. Ο κλάδος του legal tech αποτυπώνει απλώς αυτό που συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα στη σύγχρονη εποχή. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ολοένα και περισσότερο μέρος της εργασιακής καθημερινότητας και αυτός ο ρόλος μόνο να μεγαλώσει μπορεί τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), 4 στις 10 θέσεις εργασίας στην ΕΕ θα μετασχηματιστούν σημαντικά υπό την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Institute for the Future και της Dell Technologies το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα.

Στο νομικό επάγγελμα, η πρόοδος της τεχνολογίας οδηγεί σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα στον έλεγχο συμβάσεων, σε μεγαλύτερη ευκολία στην έρευνα και σε καλύτερη οργάνωση και διαχείριση μεγάλων όγκων δεδομένων. Τα Big Data Analytics, η ευχέρεια χρήσης εξελιγμένων προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης και η διαχείριση της γνώσης μέσω τεχνολογικών εργαλείων είναι δεξιότητες που προς το παρόν αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, όμως πολύ σύντομα θα είναι απλώς βασικά προαπαιτούμενα για κάθε θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης