Τα 10 βήματα για να Ισορροπήσεις τη Ζωή σου και να Πετύχεις τους Στόχους σου
Τι σημαίνει έχω ισορροπία στην ζωή μου; Το ερώτημα αυτό θα σας αφήσω να το απαντήσετε εσείς αφού πρώτα γνωρίσουμε ποιοι είναι οι διάφοροι τομείς της ζωής μας. Για να έχουμε ισορροπία στην ζωή μας θα πρέπει να δίνουμε ένα ποσοστό του χρόνο μας σε διάφορους τομείς στην ζωή μας και όχι μόνο σε ένα ή δύο γιατί τότε θα ζούμε μια ζωή χωρίς ισορροπία.
Οι διάφορεις τομείς της ζωής μας είναι:
- Εργασία - Η εργασία μου προσφέρει ανταμοιβές, οικονομική ενδυνάμωση, υπευθυνότητα, αλληλεπίδραση με τους άλλους.
- Κοινωνικότητα - Η Κοινωνικότητα μου προσφέρει αλληλεπίδραση με τους άλλους, γνωριμία με αγνώστους, διαπροσωπικές σχέσεις.
- Σωματική άσκηση - Η σωματική άσκηση μου προσφέρει σωματική διέγερση, καλή φυσική κατάσταση, και καλή υγεία.
- Πνευματικότητα - Η πνευματικότητα μου προσφέρει αίσθημα το να ανήκεις σε κάτι μεγαλύτερο, κατανόηση του νοήματος της ζωής, αγάπη ανεύ όρων, αυτοβελτίωση, επαφή με την φύση.
- Ρομαντική αγάπη - Η ρομαντική αγάπη μου προσφέρει υποστήριξη, διαπροσωπική επικοινωνία, αυτο- εξερεύνηση.
- Οικογένεια - Η οικογένεια μου προσφέρει το ανήκω σε ομάδα, υποστήριξη, και κοινωνική ταυτότητα.
Αν καταφέρουμε να ισορροπήσουμε τον χρόνο μας και τον διανέμουμε στους διάφορους τομείς τότε θα έχουμε ισορροπία. Η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά και σπίτι αλλά να μπορούμε να ασκηθούμε, να συναντήσουμε τους φίλους μας, να πάμε με την οικογένεια μας βόλτα. Όλα θέλουν τον χρόνο τους και εμείς έχουμε καθήκον να ισοζυγίσουμε τον χρόνο μας και να τα προλάβουμε όλα. Δεν έχω χρόνο για αυτά είναι μύθος που τον έχουμε πλάσει εμείς.
Για να καταλάβετε άν όντως ζείτε ισορροπημένη ζωή αναλύστε το πως νιώθετε. Αν νιώθετε θετική, χαρούμενη τότε ζείτε ισορροπημένη ζωή. Αν όμως νιώθετε ότι χαθηκε η ενέργεια σας, νιώθετε θλιμμένη, νίωθετε ότι δεν έχει νόημα η ζωή σας τότε καιρός να εξετάσετε τι πρέπει να αλλάξετε και να προσθέσετε στην ζωή σας και άλλους τομείς που θα σας κάνουν να νιώσετε ευτυχισμένη και γεμάτη ενέργεια για την ζωή.
Πως μπορώ να ισορροπήσω την ζωή μου; Βήματα για να έχω ισορροπία
1.Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε πραγματικά τη ζωή σας, την κατάσταση του μυαλού σας, και πώς αισθάνεστε. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να παρατηρήσετε τους τομείς της ζωής σας που έχετε παραμελήσει.
2.Δημιουργήστε μια λίστα και αποφασίστε με ποιους τρόπους θα θέλετε να εξισορροπήσει τη ζωή σας.
3.Καθορίστε ρεαλιστικούς στόχους όπως
-Αφιερώστε χρόνο κάνοντας το αγαπημένο σας χόμπι
-Προγραμματίστε μικρές αποδράσεις το Σαββατοκύριακο είτε με την οικογένεια σας ή με τους φίλους σας
-Βρείτε χρόνο για χαλάρωση
-Κάντε πράγματα που θα σας δώσουν χαρά στην ζωή σας
4.Κάντε μια ανάλυση για την ζωή σας. Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχετε καταφέρει στο παρελθόν; Πώς μπορείτε να παραμείνετε εστιασμένη προς την κατεύθυνση ενός στόχου που θέλετε να πετύχετε; Πώς μπορείτε να χειριστείτε τους φόβους σας, τις αμφιβολίες, τις αγωνίες, τις ανησυχίες, και αρνητική κριτική που υποβάλλεται στον εαυτό σας; Μη μειώνετε τον εαυτό, τα όνειρα και το πεπρωμένο σας με σκέψεις φόβου, ανασφάλειας και κατωτερότητας. Ναι, είστε δυνατοί! Ναί, μπορείτε να πετύχετε πράγματα ! Ναί, σας αξίζουν τα καλύτερα δώρα που η ζωή έχει να σας δώσει!
5.Βρείτε χρόνο για άσκηση, παρόλο που έχετε βαρυφορτωμένο πρόγραμμα. Η άσκηση βοηθάει στην ενίσχυση του επιπέδου ενέργειας μας και στην ικανότητα συγκέντρωσης μας. Αν είναι πολύ δύσκολο για εσάς να πάτε σε γυμναστήριο τότε μια ώρα περίπατο δύο ή τρεις φορές την βδομάδα είναι αρκετό να σας γεμίσει τις μπαταρίες σας με θετική ενέργεια.
6.Μην καθορίζετε τους στόχους σας με βάση αυτά που οι άλλοι θεωρούν σημαντικά. Μόνο εσείς γνωρίζετε τι είναι το καλύτερο για σας. Μην επιτρέπετε στους άλλους να προκαθορίζουν τις δικές σας προτεραιότητες.
7.Μην αφήνετε τη ζωή να γλιστράει μέσα απ' τα χέρια σας ζώντας στο παρελθόν ή για το μέλλον. Με το να ζείτε τη ζωή σας μέρα με τη μέρα, ζείτε ΟΛΕΣ τις μέρες της ζωής σας.
8.Μην τρέχετε τόσο γρήγορα μέσα στη ζωή, που να ξεχνάτε όχι μόνο πού ήσαστε αλλά και πού πηγαίνετε. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να ρίξετε τους τόνους, να κόψετε "ταχύτητα", να σταματήσετε στο "πάρκινγκ της χαλάρωσης" και να ξαναγεμίσετε τις μπαταρίες του νού, του σώματος και της ψυχής σας...
9.Μάθετε να λέτε ΟΧΙ . Πολλές φορές καταλήγουμε να κάνουμε πράγματα που πραγματικά δεν θέλουμε να κάνουμε, αλλά μόλις είπα ναι …δεν μπορώ να κάνω πίσω ίσως επειδή φοβόμαστε ότι το να πούμε όχι ίσως επηρεάσει τη δουλειά μας , ίσως ο φίλος μας απογοητεύει … αλλά τι κάνει αυτό το σε μας? Μας δημιουργεί το αίσθημα του εκνευρισμού και της απογοήτευσης και καταλήγουμε να μην «έχουμε» χρόνο να κάνουμε επιτεύγματα που θα μας χαρίσουν απόλαυση.
10.Πήγαινε σε σύμβουλο! Ακούς συχνά εγώ ξέρω τι θέλω….το ΄χεις όμως? Επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου ότι είσαι καλά, και πας στο βράδυ σπίτι με κατεβασμένα μούτρα και αγχωμένος, σίγουρα κάτι σε προβληματίζει? Πηγαίνοντας σε σύμβουλο θα σε βοηθήσει να οργανώσεις την ζωή σου και μετά θα σου γίνει συνήθεια πλέον. Η σχέση σύμβουλου με σένα δεν είναι για πάντα εκτός και αν τον θες αλλά για να σε βοηθήσει να βρεις την ισορροπία σου.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το LinkedIn λειτουργούν ως παράθυρα στον κόσμο
Ωστόσο, ο ρόλος της στη συγγραφή και τη δημοσιογραφία παραμένει ένα φλέγον ζήτημα