ΑνΑΔ- Η Κινητήριος Δύναμη της Οικονομίας. Όλα τα Επιδοτούμενα Προγράμματα
28 Ιουλίου 2019
45.084 άτομα εντάχθηκαν το 2018 σε Σχέδια και Προγράμματα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με την μερίδα του λέοντος να συμμετέχει στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης των Απασχολουμένων.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η Brief από την ΑνΑΔ 43.642 άτομα συμμετείχαν σε διάφορα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την Δια Βίου Μάθηση, από τα οποία τα 26.091 άτομα εντάχθηκαν σε Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στην Κύπρο.
Όσον αφορά τα Σχέδια της ΑνΑΔ για ένταξη ανέργων και αδρανούς δυναμικού στην απασχόληση, σημειώνεται ότι σ’ αυτά συμμετείχαν 1.442 άτομα.
Σύμφωνα με την ΑνΑΔ τα Σχέδια που είναι φέτος σε ισχύ είναι τα ακόλουθα:
1. Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στην Κύπρο
Αφορούν σχεδίαση, οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης από τις επιχειρήσεις/οργανισμούς για ικανοποίηση αναγκών κατάρτισης των εργοδοτουμένων τους. Καλύπτονται ανάγκες των επιχειρήσεων/οργανισμών για κατάρτιση υφιστάμενου ή/και νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού τους για απόκτηση ή συμπλήρωση των γνώσεων και δεξιοτήτων του, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εργασίας του. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν με εκπαιδευτές που είναι εργοδοτούμενοι της επιχείρησης/οργανισμού ή με άλλους εκπαιδευτές, από την Κύπρο ή το εξωτερικό. Για τα προγράμματα αυτά καταβάλλεται χορήγημα στον εργοδότη που υπολογίζεται στη βάση των επιλέξιμων δαπανών κατάρτισης που επωμίζεται για οργάνωση και εφαρμογή του προγράμματος.
2. Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στο Εξωτερικό (De Minimis)
Μέσω της συμμετοχής εργοδοτουμένων των επιχειρήσεων/οργανισμών σε αυτά τα προγράμματα επιδιώκεται η μεταφορά από το εξωτερικό και η διάχυση στην Κύπρο εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων σε θέματα που σχετίζονται με την εισαγωγή καινοτομιών, νέας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Καλύπτονται ανάγκες κατάρτισης των εργοδοτουμένων επιχειρήσεων/ οργανισμών που δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν με προγράμματα κατάρτισης στην Κύπρο. Η οικονομική κάλυψη των προγραμμάτων αυτών αφορά την καταβολή χορηγήματος στον εργοδότη που υπολογίζεται στη βάση των επιλέξιμων δαπανών που επωμίζεται για τη συμμετοχή του εργοδοτούμενού του στο πρόγραμμα.
3. Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης - Συνήθη (De Minimis)
Το Σχέδιο αυτό λειτουργεί από 1η Οκτωβρίου 2014 και αφορά προγράμματα που θα εγκρίνει η ΑνΑΔ για εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2015 και μετέπειτα. Το Σχέδιο αφορά συμμετοχή εργοδοτουμένων επιχειρήσεων/οργανισμών και ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης που οργανώνονται από πιστοποιημένα από την ΑνΑΔ Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης σύμφωνα με προϋποθέσεις και κριτήρια που καθορίζει η ΑνΑΔ. Η συμμετοχή στα προγράμματα εξασφαλίζεται μετά από συνεννόηση των επιχειρήσεων/οργανισμών με τα ΚΕΚ. Στο Σχέδιο μπορούν να συμμετέχουν και εγγεγραμμένοι στα γραφεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης άνεργοι, για κάλυψη κενών θέσεων. Καταβάλλεται χορήγημα στον εργοδότη, για κάλυψη μέρους του δικαιώματος συμμετοχής/διδάκτρων στο πρόγραμμα.
4. Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης - Ζωτικής Σημασίας (De Minimis)
Και αυτό το Σχέδιο λειτουργεί από 1η Οκτωβρίου 2014 και αφορά προγράμματα που θα εγκρίνει η ΑνΑΔ για εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2015 και μετέπειτα. Το Σχέδιο αφορά συμμετοχή διευθυντικού και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού επιχειρήσεων/οργανισμών σε Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης Ζωτικής Σημασίας που οργανώνονται από πιστοποιημένα από την ΑνΑΔ Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης σύμφωνα με προϋποθέσεις και κριτήρια που καθορίζει η ΑνΑΔ. Προβλέπεται η επιχορήγηση της συμμετοχής διευθυντικού και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού σε σημαντικές θέσεις σε εγκεκριμένα από την ΑνΑΔ προγράμματα που έχουν ως στόχο την ικανοποίηση εξειδικευμένων αναγκών της οικονομίας. Η συμμετοχή στα προγράμματα εξασφαλίζεται μετά από συνεννόηση των επιχειρήσεων/οργανισμών με τα ΚΕΚ. Καταβάλλεται χορήγημα στον εργοδότη, για κάλυψη μέρους του δικαιώματος συμμετοχής/διδάκτρων στο πρόγραμμα.
5. Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων
Παροχή αρχικής ή/και συνεχιζόμενης κατάρτισης σε ανέργους, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους για παραγωγική ένταξη ή επανένταξή τους στην απασχόληση και για να μπορέσουν να απασχοληθούν σε επαγγέλματα στα οποία υπάρχει ζήτηση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Στο Σχέδιο συμμετέχουν άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο και έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας χωρίς περιορισμούς. Στο Σχέδιο έχουν εμπλοκή και επιχειρήσεις/οργανισμοί. Καλύπτονται όλα τα έξοδα των προγραμμάτων. Επίσης καταβάλλεται στους καταρτιζόμενους επίδομα κατάρτισης σε μηνιαία βάση.
6. Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων στον Τομέα των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων
Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην κατάρτιση ανέργων Δικαιούχων ΕΕΕ για απόκτηση, εμπλουτισμό ή/και αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους στις ειδικότητες, τραπεζοκόμου, μπάρμαν, καμαριέρας και υπαλλήλου υποδοχής, με απώτερο σκοπό την ένταξη/επανένταξή τους στην απασχόληση. Πρόσθετα, τα προγράμματα στοχεύουν στην πιστοποίηση της ικανότητας και των επαγγελματικών προσόντων των ανέργων Δικαιούχων ΕΕΕ.
Οι καταρτιζόμενοι δικαιούχοι του ΕΕΕ δεν θα λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης από την ΑνΑΔ για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αλλά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ΕΕΕ.
7. Προγράμματα Συνεχιζόμενης Κατάρτισης Συνδικαλιστικών Στελεχών
Το Σχέδιο αφορά συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών σε προγράμματα κατάρτισης που εφαρμόζονται από Κέντρα Συνδικαλιστικής Κατάρτισης, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από την ΑνΑΔ. Δικαιούχοι της επιχορήγησης είναι όλα τα Σωματεία, Συντεχνίες, Οργανώσεις όλων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΣΟΕ) με εξαίρεση τα ΚΣΚ που εφαρμόζουν προγράμματα κατάρτισης για ΣΟΕ των κυβερνητικών υπαλλήλων, καθώς και των αυτοτελώς εργαζομένων. Καταβάλλεται επιχορήγηση στο ΚΣΚ έναντι των δαπανών που έχει επωμιστεί για την οργάνωση και εφαρμογή του προγράμματος.
8. Σχέδιο Κατάρτισης Μακροχρόνια Ανέργων σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς (De Minimis)
Αφορά την προσφορά ευκαιριών σε μακροχρόνια άνεργους, εγγεγραμμένους στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για πάνω από 6 συνεχόμενους μήνες μέχρι την ημερομηνία εργοδότησής τους από την επιχείρηση/οργανισμό που αιτείται συμμετοχή στο Σχέδιο, ηλικίας κάτω των 60 ετών, να εξασφαλίσουν κατάλληλη για τα προσόντα τους εργασία και να αποκτήσουν εργασιακή πείρα και εξειδικευμένες συμπληρωματικές γνώσεις και δεξιότητες. Καταβάλλεται χορήγημα για κάλυψη των εξόδων κατάρτισης του μακροχρόνια ανέργου που επωμίζεται ο εργοδότης, ο οποίος δεσμεύεται για την καταβολή στον καταρτιζόμενο του προβλεπόμενου από τη Συλλογική Σύμβαση μισθού ή, εάν δεν υπάρχει Σύμβαση, του κατώτατου μισθού, δηλ. €870 μηνιαία.
9. Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Δικαιούχων ΕΕΕ σε Συνδυασμό με Τρίμηνη Κατάρτιση
Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της απασχολησιμότητάς των δικαιούχων ΕΕΕ μέσω της παροχής ευκαιριών πρακτικής κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας σε επιχειρήσεις/οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου. Τα άτομα θα παραμείνουν απασχολούμενοι στις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας για τους επόμενους 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση της τρίμηνης κατάρτισης, με επιδότηση από το ΥΕΠΚΑ ύψους 60% του μισθολογικού κόστους του κάθε ατόμου που θα προσληφθεί με ανώτατο όριο €6.000.
10. Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (De Minimis)
Δείτε την ανάλυση των προγραμμάτων ΕΔΩ