Βοηθά η τεχνητή νοημοσύνη στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής; – Το παράδειγμα του +56% από τις ΗΠΑ

calendar icon

12 Μαΐου 2024

⠀ -⠀ Λογιστικά/Έλεγχος/Φορολογικά
Βοηθά η τεχνητή νοημοσύνη στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής; – Το παράδειγμα του +56% από τις ΗΠΑ

Με εκατοντάδες χιλιάδες επιστολές που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και αναζητούν έσοδα.

Τους τρόπους με τους οποίους οι εφοριακές αρχές των ΗΠΑ χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για φορολογικούς ελέγχους καταγράφει δημοσίευμα του CNBC.

Όπως σημειώνεται σχετικά, στη Νέα Υόρκη η φορολογική υπηρεσία ανέφερε 771.000 ελέγχους το 2022 (το τελευταίο διαθέσιμο έτος), αριθμός αυξημένος κατά 56% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την πολιτειακή υπηρεσία φορολογίας και οικονομικών. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ελεγκτών στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά 5% σε κάτω από 200 λόγω των σφιχτών προϋπολογισμών.

Πώς λοιπόν η Νέα Υόρκη ελέγχει περισσότερους ανθρώπους με λιγότερους ελεγκτές; Η απάντηση είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

«Τα κράτη γίνονται πολύ εξελιγμένα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσουν τους καλύτερους υποψήφιους ελεγκτές», δήλωσε ο Μαρκ Κλάϊν, εταίρος και ομότιμος πρόεδρος της Hodgson Russ LLP. «Και μαντέψτε τι; Όταν ψάχνετε για έσοδα, δεν πρόκειται να είναι το άτομο που βγάζει 10.000 δολάρια το χρόνο. Θα είναι το άτομο που βγάζει 10 εκατομμύρια δολάρια».


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Ο Κλάϊν δήλωσε ότι η πολιτεία στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες επιστολές που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και αναζητούν έσοδα.

Οι περισσότερες από τις επιστολές και τα τηλεφωνήματα επικεντρώθηκαν σε δύο κύριους τομείς: την αλλαγή της φορολογικής κατοικίας και την εξ αποστάσεως εργασία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού πολλοί από τους πλούσιους μετακινήθηκαν από πολιτείες με υψηλή φορολογία, όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ, σε πολιτείες με χαμηλή φορολογία, όπως η Φλόριντα ή το Τέξας.

Οι υψηλόμισθοι που μετακόμισαν και πήραν μαζί τους τα φορολογικά τους δολάρια, αμφισβητούνται τώρα από πολιτείες που ισχυρίζονται ότι οι μετακινήσεις δεν ήταν μόνιμες ή νόμιμες.

Ο Κλάϊν δήλωσε ότι οι κρατικοί φορολογικοί ελεγκτές και τα προγράμματα AI εξετάζουν τα αρχεία κινητών τηλεφώνων για να δουν πού οι φορολογούμενοι περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους και ζούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.

Σχετικά με την εξ αποστάσεως εργασία, πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη που έχουν τους λεγόμενους «κανόνες ευκολίας» υποστηρίζουν ότι αν εργάζεστε σε μια εταιρεία της Νέας Υόρκης, από το γραφείο της στη Νέα Υόρκη, οφείλετε φόρους της Νέας Υόρκης – ακόμη και αν ζείτε και εργάζεστε στο Κολοράντο.

Πολλοί από τους πλούσιους της Νέας Υόρκης που μετακόμισαν κράτησαν τα διαμερίσματά τους με τα περισσότερα από τα υπάρχοντά τους. Οι πολιτειακές φορολογικές αρχές ισχυρίζονται ότι, εφόσον δεν μετακόμισαν με όλα τα οικιακά τους αντικείμενα, για φορολογικούς σκοπούς δεν μετακόμισαν στην πραγματικότητα.



Share: