«Δακτυλικά αποτυπώματα» για το Ελαιόλαδο: Νέα Μέθοδος Ταυτοποίησης Ενάντια στη Νοθεία
16 Απριλίου 2025

Μια καινοτόμος ερευνητική προσέγγιση από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στην επαλήθευση της προέλευσης του παρθένου ελαιολάδου, ενός από τα σημαντικότερα και πιο ευάλωτα στην απάτη αγροτικά προϊόντα της Μεσογείου. Η μέθοδος που προτείνεται βασίζεται σε ένα εντελώς πρωτοποριακό εργαλείο: τα... «δακτυλικά αποτυπώματα» του ελαιολάδου.
Η γεωγραφική προέλευση του ελαιολάδου παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά και στη διαμόρφωση της τιμής του προϊόντος στην αγορά. Η ανεπάρκεια όμως επίσημων μεθόδων επαλήθευσης αφήνει χώρο σε παραποιήσεις και φαινόμενα νοθείας, τα οποία πλήττουν την αξιοπιστία του κλάδου και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ερευνητικής προσπάθειας, η ομάδα του Τμήματος Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης συγκέντρωσε δεδομένα που συγκρίνουν δύο προηγμένες τεχνικές: την ανάλυση σταθερών ισοτόπων και το δακτυλικό αποτύπωμα του κλάσματος των σεσκιτερπενίων – χημικών ενώσεων που περιέχονται στο ελαιόλαδο και φέρουν μοναδικά βιοχημικά «ίχνη».
Όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτριες Stefania Vichi και Alba Tres, η δεύτερη μέθοδος αποδείχθηκε πιο ακριβής και αποτελεσματική, επιτρέποντας υψηλής ακρίβειας ταυτοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης των δειγμάτων. «Τα δακτυλικά αποτυπώματα σεσκιτερπενίων λειτουργούν σαν ένας χημικός γενετικός κώδικας για κάθε περιοχή παραγωγής», τονίζει η ομάδα, προσθέτοντας ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως για την καταπολέμηση της απάτης στην τροφική αλυσίδα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ
Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει θέσει το ελαιόλαδο στο επίκεντρο ειδικού ελέγχου, εξετάζοντας τη λειτουργικότητα και την επάρκεια των μηχανισμών ελέγχου σε επίπεδο Ε.Ε. για την προστασία της ποιότητας και της αυθεντικότητας του προϊόντος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επαλήθευση της ακρίβειας της επισήμανσης, στα πρότυπα εμπορίας και στην ασφάλεια για τον τελικό καταναλωτή.
Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική καθώς, λόγω των σημαντικών αυξήσεων τιμών την τελευταία διετία, το ελαιόλαδο έχει γίνει στόχος αυξημένης απάτης και αθέμιτων πρακτικών. Η παραπλάνηση γύρω από την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα – είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, εμπιστοσύνης και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ελπίδα είναι ότι τέτοιες επιστημονικές πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με πιο αυστηρούς και διαφανείς ελέγχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα συμβάλουν στην προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής. Το ελαιόλαδο, άλλωστε, δεν είναι απλώς μια διατροφική επιλογή – είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν με ακρίβεια τι βάζουν στο τραπέζι τους. Η αυθεντικότητα και η ποιότητα του ελαιολάδου δεν είναι απλώς τυπικά χαρακτηριστικά – είναι ουσιώδη κριτήρια που καθορίζουν την αξία του προϊόντος».
Καθώς η τεχνολογία προχωρά, ίσως ήρθε η ώρα το ίδιο το ελαιόλαδο να αρχίσει να... μιλάει με τα δικά του «δακτυλικά αποτυπώματα».