Διαδραστικό αφιέρωμα Νοσηλευτικής ΤΕΠΑΚ

calendar icon

16 Ιανουαρίου 2021

Διαδραστικό αφιέρωμα Νοσηλευτικής ΤΕΠΑΚ

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ επιτελεί επιστημονικό έργο υψηλής ποιότητας και με διεθνή αναγνώριση, λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

H νοσηλευτική και μαιευτική του χθες και του σήμερα στην Κύπρο μέσα από διαδραστικό αφιέρωμα του Τμήματος

Με σκοπό να τιμήσει το πολύτιμο έργο των νοσηλευτών/τριών και μαιών/μαιευτών του τόπου μας και τη διαχρονική τους προσφορά στην κυπριακή κοινωνία, το Τμήμα Νοσηλευτικής τού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) δημιούργησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διαδραστικό αφιέρωμα για την ιστορία της νοσηλευτικής και μαιευτικής στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ανακήρυξης τού 2020 ως Διεθνούς Έτους Νοσηλευτών και Μαιών.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Το αφιέρωμα, το οποίο πραγματοποιείται μέσω τρισδιάστατης (3D) εικονικής πλοήγησης, περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό από το χθες και το σήμερα της νοσηλευτικής και μαιευτικής στην Κύπρο, με φωτογραφίες από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, καθώς επίσης παρουσίαση των εργαστηρίων του Τμήματος Νοσηλευτικής  του ΤΕΠΑΚ.  Όλο το υλικό βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: https://www.cut.ac.cy/faculties/hsc/nur/eortasmos/ 

Σε οπτικογραφημένο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, συγχαίρει θερμά το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για αυτή την πρωτοβουλία της διαδραστικής ιστορικής αναδρομής για τη νοσηλευτική και μαιευτική επιστήμη στην Κύπρο και εξαίρει το υψηλής ποιότητας, διεθνώς διακεκριμένο, επιστημονικό έργο που επιτελεί. «Έργο το οποίο συνδράμει τις πολιτικές που αναπτύσσει το κράτος στον εν λόγω τομέα, τοποθετώντας παράλληλα την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη της αναγνωρισμένης και τεκμηριωμένης κλινικής πρακτικής», σημειώνει. 

Ο Πρόεδρος κάνει, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στο έργο των νοσηλευτών και μαιών της Κύπρου για τη προάσπιση και διασφάλιση του υψηλού αγαθού της δημόσιας υγείας καθώς επίσης και στη συνεισφορά τους στην προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης πανδημίας του κορωνοϊού. «Το νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό της πατρίδας μας, μαζί με τους γιατρούς, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης, και επιδεικνύοντας μοναδική αυταπάρνηση και αυτοθυσία αναδείχθηκαν επικεφαλής της προσπάθειας που καταβάλλουμε για επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου και συνεπώς δικαίως αναγνωρίζονται ως οι ήρωες της πρώτης γραμμής», επισημαίνει στο μήνυμά του. 

«Πέραν όμως της πανδημίας, δικαίως θεωρούνται και ως οι κυριότεροι σύμμαχοι και οι βασικοί θεμελιωτές της εφαρμογής και υλοποίησης της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης στον τόπο μας, αυτής του Γενικού Συστήματος Υγείας», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απόλυτη βεβαιότητά του ότι «το νοσηλευτικό και μαιευτικό μας προσωπικό, μέσα από την αφοσίωση και τον ζήλο που τους διακρίνει θα συνεχίσουν να προσφέρουν, αφειδώλευτα και άοκνα, τις ανεκτίμητες πραγματικά υπηρεσίες τους προς όφελος των συμπολιτών μας».

Εκφράζει, τέλος, την ευγνωμοσύνη, τη στήριξη αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση της πολιτείας στον καθημερινό αγώνα και τις θυσίες του συνόλου των επαγγελματιών υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι «πρώτιστο μέλημα μας παραμένει η προαγωγή και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους».


ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 


Στο δικό του μήνυμα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανδρέας Χαραλάμπους αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «πραγματικά το 2020 αποδείχθηκε πέρα για πέρα το έτος του νοσηλευτή και της μαίας. Γιατί αν κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η μάχη με τον SARS-CoV-2 κερδήθηκε ή θα κερδηθεί, τότε αυτό οφείλεται κατά ένα σημαντικό βαθμό στην ηρωική προσφορά της νοσηλευτικής και μαιευτικής».

Αναφέρει, επίσης, ότι το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ «ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας συμμετέχει ενεργά και πολυδιάστατα στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας. Ακόμα και πριν από την αποφοίτηση των φοιτητών μας, αυτοί συμμετείχαν στην πρώτη γραμμή, είτε, για παράδειγμα, με τη διεκπεραίωση της δειγματοληψίας για τον SARS-CoV-2, είτε με συμμετοχή στην ιχνηλάτηση των θετικών περιστατικών,  είτε σε πράξεις σαν αυτές στις οποίες εμπερικλείεται το πραγματικό νόημα της νοσηλευτικής επιστήμης. Η ανιδιοτελής προσφορά προς τον άνθρωπο χωρίς να υπολογίζεται το οποιοδήποτε κόστος».

Η Δρ Χριστιάνα Νικολάου, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος,  στο δικό της μήνυμα-καλωσόρισμα, αναφέρει ότι «το Τμήμα Νοσηλευτικής υπόσχεται ότι θα συνεχίσει με αμείωτο ζήλο και ενθουσιασμό να αναπτύσσει επιστήμονες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας με γνώμονα πάντα την κλινική αριστεία, την ερευνητική τεκμηρίωση και καινοτομία, επαγγελματίες που θα υπηρετούν τις αξίες, τις τέχνες και την επιστήμη της νοσηλευτικής και μαιευτικής ευσυνείδητα και με αφοσίωση για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της νόσου, την αποκατάσταση της υγείας και την ανακούφιση του πόνου». 

Σε μήνυμά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η παρουσία του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα ζωής στην πόλη μας όλα αυτά τα χρόνια με νέους ανθρώπους και επιστημονικό προσωπικό. Η Σχολή Επιστημών Υγείας ιδιαίτερα, ενίσχυσε την ποιότητα της νοσηλείας στον τόπο μας με ικανούς αποφοίτους».

Τα δικά τους οπτικογραφημένα μηνύματα έστειλαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών(ΠΑΣΥΝΜ) κ. Ιωάννης Λεοντίου,  η Προέδρος του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου κα. Θεοφανώ Παπαστεφάνου και η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών/Μαιευτών του ΠΑΣΥΝΜ κα. Στέλλα Πλυτά Λεοντίου, ενώ προβλήθηκε και το μήνυμα τού Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(WHO) με αφορμή την παγκόμια ημέρα Νοσηλευτών.

Το αφιέρωμα τελεί υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και πραγματοποειίται σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νοσηλευτών/τριών και Μαιών/Μαιευτών της Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών/τριών και Μαιών/Μαιευτών, καθώς και με το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ αποτελεί εθνικό σημείο αναφοράς για την Νοσηλευτική εκπαίδευση στην Κύπρο. Με μόλις δεκατρία χρόνια ζωής, το έργο του Τμήματος, αναγνωρίζεται διεθνώς, αφού για τρία συναπτά έτη, ο φορέας Academic Ranking of World Universities, αλλιώς γνωστή ως Λίστα Σαγκάης, κατατάσσει  το Τμήμα στις θέσεις 100-150 με τα καλύτερα Τμήματα Νοσηλευτικής διεθνώς, από τα οποία 58 μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από 15 χώρες, βάζοντας την Κύπρο υψηλά στο διεθνή χάρτη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share: