Δύο ευρωπαϊκές χώρες τροφοδοτούνται 100% από ανανεώσιμες πηγές καθώς αυξάνεται η αιολική ενέργεια.

calendar icon

30 Αυγούστου 2024

⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
Δύο ευρωπαϊκές χώρες τροφοδοτούνται 100% από ανανεώσιμες πηγές καθώς αυξάνεται η αιολική ενέργεια.

Η Ευρώπη πρωτοπορεί στην παγκόσμια προσπάθεια για τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με δύο χώρες να καταφέρνουν να καλύπτουν το 100% των ενεργειακών τους αναγκών από ανανεώσιμες πηγές. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης που αναδεικνύει τη σημαντική αύξηση της παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο και άλλες ανανεώσιμες πηγές, καθώς οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σημείωσαν ρεκόρ το 2023.

Το 2023 χαρακτηρίστηκε από μια εντυπωσιακή αύξηση 50% στην εγκατάσταση νέων αιολικών σταθμών, με τον κόσμο να προσθέτει 116 γιγαβάτ αιολικής ισχύος. Αυτό το επίτευγμα καταγράφηκε στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), η οποία ανέδειξε το έτος ως το καλύτερο στην ιστορία για την ανάπτυξη νέων έργων αιολικής ενέργειας.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG


Η Κίνα ηγήθηκε της παγκόσμιας εγκατάστασης αιολικής ενέργειας, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά, ενώ οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Γερμανία ακολούθησαν στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην Ευρώπη, η οποία, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη στην Ολλανδία, σημείωσε επίσης ρεκόρ με την προσθήκη 3,8 γιγαβάτ νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος.

Παρά τις επιτυχίες αυτές, η έκθεση του GWEC προειδοποιεί ότι, για να επιτευχθεί ο στόχος της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα COP28, που αφορά την τριπλασιασμό της ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η ετήσια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος πρέπει να φτάσει τα 320 γιγαβάτ έως το 2030. Αν και οι αριθμοί δείχνουν ότι η ανθρωπότητα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει ακόμη μεγάλη ανάγκη για περαιτέρω δράση.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Οι Χώρες Που Οδηγούν Την Πράσινη Μετάβαση

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), επτά χώρες παγκοσμίως καλύπτουν το 100% των ενεργειακών τους αναγκών από ανανεώσιμες πηγές. Στην Ευρώπη, δύο χώρες έχουν καταφέρει αυτό το σημαντικό επίτευγμα, ενώ άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, πλησιάζουν με το 98,38% της ενέργειας τους να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές όπως ο άνεμος, το νερό και η ηλιακή ενέργεια.

Επιπλέον, τουλάχιστον 40 χώρες παγκοσμίως κατάφεραν να παράγουν το ήμισυ της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2021 και το 2022, με 11 από αυτές να βρίσκονται στην Ευρώπη. Η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με 100% ανανεώσιμες πηγές για σύντομες χρονικές περιόδους, γεγονός που υπογραμμίζει τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών χωρών να ηγηθούν στην πράσινη μετάβαση.

Η Ηλιακή Ενέργεια Στην Κορυφή Των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Παρόλο που η αιολική ενέργεια σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη, η ηλιακή ενέργεια αναδεικνύεται ως ο πρωταγωνιστής στη μελλοντική παραγωγή ενέργειας. Το 2023, η ηλιακή ενέργεια κυριάρχησε στην επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας, αποτελώντας το 73% της συνολικής ανάπτυξης, ενώ η αιολική ενέργεια ακολούθησε με 24%. Σήμερα, η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει το 37% της παγκόσμιας ανανεώσιμης ενεργειακής ισχύος.

Μια μελέτη του 2023 από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το University College London προβλέπει ότι η ηλιακή ενέργεια θα φτάσει σε ένα «μη αναστρέψιμο σημείο καμπής», καθιστώντας την την κύρια πηγή ενέργειας στον κόσμο μέχρι το 2050. Οι τεχνολογικές βελτιώσεις και η ταχεία μείωση του κόστους καθιστούν την ηλιακή ενέργεια ελκυστική επιλογή για τις χώρες που επιδιώκουν να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Η Ευρώπη Στην Πρώτη Γραμμή Της Κλιματικής Δράσης

Η Ευρώπη συνεχίζει να προωθεί την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και να ενισχύει τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνο μειώνει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά συμβάλλει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, για να διατηρηθεί αυτή η πρόοδος, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία. Η κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση, και η Ευρώπη φαίνεται αποφασισμένη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επίλυσή της.

Με αυτή την κατεύθυνση, οι επόμενες δεκαετίες υπόσχονται να φέρουν σημαντικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη, με την Ευρώπη να παραμένει στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσπάθειας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.



Share: