Ελλάδα: Το έργο για την Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας θα εκτελεστεί με τη βοήθεια του λογισμικού BIM

calendar icon

22 Μαΐου 2024

⠀ -⠀ Ειδικά Λογισμικά (Illustrator, ERP, CAD etc)
⠀ -⠀ Καινοτομία/Start Ups
⠀ -⠀ Κατασκευές/Construction
⠀ -⠀ Μηχανολογία, Βιομηχανία & Τεχν. Επαγγέλματα
⠀ -⠀ Ποιότητα και Σχετικά Πρότυπα
Ελλάδα: Το έργο για την Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας θα εκτελεστεί με τη βοήθεια του λογισμικού BIM

Τη χρήση του Building Information Model (BIM), τόσο από ιδιώτες όσο και από το Κράτος, για την κατασκευή έργων υποδομής, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Το πρόγραμμα μεγάλων έργων σε όλη τη χώρα.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη ενθαρρύνει τη χρήση της πλατφόρμας BIM στα δημόσια έργα και έχει ήδη συστήσει ειδική ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, τέτοια προγράμματα αποτελούν προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, και εκτίμησε ότι στο - όχι και τόσο μακρινό - μέλλον, δεν αποκλείεται η εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων να συνδέεται με τη χρήση του BIM. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει αφενός να επενδύσει στην προώθηση του BIM και αφετέρου οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να είναι προετοιμασμένες, ακόμη και αν αυτό "αναστατώνει" τις παλαιότερες γενιές.

«Η χρήση του Building Information Model αποτελεί μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης και εμείς ως υπουργείο θα κινηθούμε με πολύ μεγάλα βήματα, ώστε αυτή η καινοτόμος πλατφόρμα να χρησιμοποιηθεί στα επόμενα πολύ μεγάλα σημαντικά έργα, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από τις δημόσιες υπηρεσίες,» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Ανακοίνωσε επίσης ότι στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η πλατφόρμα BIM να χρησιμοποιηθεί άμεσα στη Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, όπως έχει γίνει στο μετρό του Παρισιού.



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ BIM ΑΠΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ



Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του έργου «Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου και Οδικού Χάρτη για την εφαρμογή του BIM στην Ελλάδα για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση έργων» με την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου και την υποστήριξη της DG-REFORM.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπέβαλε πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης του προσωπικού και την αγορά του απαραίτητου λογισμικού για την ομαλή μετάβαση του τεχνικού κόσμου στην ψηφιοποίηση της κατασκευής.

Η χρήση του BIM προσφέρει πολυάριθμα οφέλη, όπως η βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και της κατασκευής, η μείωση του κόστους και του χρόνου κατασκευής, καθώς και η ενίσχυση της διαφάνειας και της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Το BIM επιτρέπει επίσης την καλύτερη διαχείριση των πόρων και τη μείωση των αποβλήτων, συμβάλλοντας έτσι σε πιο βιώσιμες πρακτικές κατασκευής.

Με την εφαρμογή του BIM να γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία, η Ελλάδα προετοιμάζεται να προσαρμοστεί στα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα και απαιτήσεις. Η χρήση του BIM στη Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, προωθώντας την καινοτομία και την αποτελεσματικότητα στις υποδομές της χώρας.

Share: