Ο «Ερμής» της ΑνΑΔ αυξάνει την ταχύτητα και ποιότητα της Επαγγελματικής Κατάρτισης της Χώρας μας

calendar icon

20 Δεκεμβρίου 2021

⠀ -⠀ Ανθρώπινο Δυναμικό (HR)
⠀ -⠀ Επαγγελματική Κατάρτιση
Ο «Ερμής» της ΑνΑΔ αυξάνει την ταχύτητα και ποιότητα της Επαγγελματικής Κατάρτισης της Χώρας μας

Ικανοποιητικό κρίνεται το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για εγγραφή προσώπων και εταιρειών στη νέα ψηφιακή πύλη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ( ΑνΑΔ), στην οποία αναμένεται με το νέο χρόνο να ενταχθούν όλα τα σχέδια και συστήματα της Αρχής.

Η πύλη, που φέρει το όνομα «Ερμής», τέθηκε σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υπηρεσιών της ΑνΑΔ και έως τώρα έχουν εγγραφεί στην πύλη 1.854 φυσικά πρόσωπα, 310 νομικά πρόσωπα, 129 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και 178 Δέσμες Επαγγελματικής Κατάρτισης.  

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον «Φ», στο πλαίσιο συνέντευξης του ο νέος γενικός διευθυντής της ΑνΑΔ Γιάννης Μουρουζίδης (η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στον «Οικονομικό Φιλελεύθερο» της Κυριακής) τα πρώτα σχέδια της Αρχής που θα ενταχθούν την 1η Ιανουαρίου 2022 στον «Ερμή» είναι το «Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και το «Σχέδιο Κατάρτισης Μακροχρόνια Ανέργων σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς». Σταδιακά, ανέφερε ο κ. Μουρουζίδης, στην ψηφιακή πύλη «Ερμής» θα ενταχθούν όλα τα σχέδια και συστήματα της ΑνΑΔ και γι' αυτό θα γίνεται έγκαιρη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.  Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στο 2022 αναμένεται να ενταχθούν όλα τα σχέδια της ΑνΑΔ στη νέα ψηφιακή πύλη της Αρχής.

Όπως εξήγησε ο γ.δ. της ΑνΑΔ, η ψηφιακή πύλη «Ερμής» θα παρέχει εύκολη πρόσβαση με απλές διαδικασίες, σε όλα τα σχέδια και συστήματα της ΑνΑΔ, ικανοποιώντας τις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας και την απαίτηση των υπόλοιπων συντελεστών της επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και όλων των συνεργατών της, όπως οι επιχειρήσεις, τα ΚΕΚ, οι απασχολούμενοι και οι άνεργοι, για εύκολη υποβολή αιτημάτων, έγκαιρη ενημέρωση, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και άμεση εξυπηρέτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μουροουζίδη, η ψηφιακή πύλη «Ερμής» καθοδηγεί τον χρήστη σε κάθε του βήμα, αρχικά για τη διεκπεραίωση της εγγραφής του και στη συνέχεια για την εύκολη και γρήγορη υποβολή αιτημάτων, τη διαχείρισή τους, καθώς και την παρακολούθηση της εξέλιξής τους. Σε αυτό το στάδιο, εξήγησε ο γ.δ. της ΑνΑΔ, η ψηφιακή πύλη «Ερμής», στην οποία οι χρήστες έχουν πρόσβαση τόσο μέσω της ιστοσελίδας της ΑνΑΔ (www.anad.org.cy) όσο και απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://ermis.anad.org.cy, παρέχει τη δυνατότητα για εγγραφή ως οντότητα (Φυσικό πρόσωπο, Νομικό πρόσωπο, Κοινοπραξία, Κυβέρνηση), καθώς και για απόκτηση των διαθέσιμων ρόλων (Εργοδότης, Δομή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΕΚ), ΚΕΚ, Κέντρο Αξιολόγησης Επαγγελματικών Προσόντων (ΚΑΕΠ) κ.ά.). 

Τα δημοφιλή σχέδια 

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των προγραμμάτων κατάρτισης της ΑνΑΔ γίνεται στη βάση θεματολογίου που καταρτίζεται από την ΑΡΧΉ, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, ωστόσο κάποια από αυτά συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον κ, Μουρουζίδη, τα σχέδια με τις μεγαλύτερες συμμετοχές εργοδοτουμένων, είναι τα Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης με τον αριθμό συμμετοχών να φτάνει περίπου στις 25.000 ενώ στα σχέδια τα οποία απευθύνονται σε ανέργους οι μεγαλύτερες συμμετοχές εντοπίζονται στο Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με 700 περίπου συμμετοχές.

Ακολουθεί το Σχέδιο των Πολυεπιχειρησιακών Προγραμμάτων Κατάρτισης – Συνήθη με συμμετοχές περίπου 8.500 εργοδοτουμένων και 500 ανέργων. Συνολικά, όπως ανέφερε ο γ.δ. της ΑνΑΔ στον «Φ» μέχρι τον Νοέμβριο 2021, οι συμμετοχές σε δράσεις για τη διά βίου μάθηση των απασχολουμένων έφτασαν περίπου στις 36.300 με δαπάνες €9,4 εκ, και οι συμμετοχές σε δράσεις για την ένταξη των ανέργων στην απασχόληση έφτασαν περίπου στις 1.800 με δαπάνες €6,6 εκ. 

Τα σχέδια της ΑνΑΔ που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα και μπορούν να αξιοποιηθούν από απασχολουμένους με την έγκριση των εργοδοτών τους, είναι τα ακόλουθα:

  • Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στην Κύπρο/ Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στην Κύπρο (Κρατικές Ενισχύσεις) 
  • Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στο Εξωτερικό
  • Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης – Συνήθη 
  • Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης – Ζωτικής Σημασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share: