Κλιματική αλλαγή και εργασία: Γιατί κινδυνεύει το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού;

calendar icon

18 Ιουλίου 2024

⠀ -⠀ Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία
⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
Κλιματική αλλαγή και εργασία: Γιατί κινδυνεύει το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού;

Πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι είναι πιθανό να εκτεθούν σε υπερβολική ζέστη σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Το συντριπτικό ποσοστό του 70% των εργαζομένων διεθνώς αναμένεται  είναι πιθανό να εκτεθεί σε κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και οι υφιστάμενες προστασίες για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Όπως αναφέρεται σχετικά από την ILO, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Περισσότεροι από 2,4 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι (από ένα παγκόσμιο εργατικό δυναμικό 3,4 δισεκατομμυρίων) είναι πιθανό να εκτεθούν σε υπερβολική ζέστη σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (2020). Όταν υπολογίζεται ως ποσοστό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί από 65,5% σε 70,9% από το 2000.


11/09/2024 Σεμινάριο Safety Partners: Εκπαίδευση Υπευθύνων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία-ΕΣΥΠΠ


Επιπλέον, η έκθεση εκτιμά ότι 18.970 ζωές και 2,09 εκατομμύρια έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία χάνονται ετησίως λόγω των 22,87 εκατομμυρίων επαγγελματικών τραυματισμών, οι οποίοι οφείλονται στην υπερβολική ζέστη.

Ακόμα, 26,2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο που συνδέεται με τη θερμική καταπόνηση στον χώρο εργασίας.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στους εργαζόμενους υπερβαίνει κατά πολύ την έκθεση στην υπερβολική ζέστη, αναφέρει η έκθεση, δημιουργώντας ένα «κοκτέιλ κινδύνων», που οδηγεί σε μια σειρά επικίνδυνων καταστάσεων υγείας.

Η έκθεση σημειώνει ότι πολυάριθμες παθήσεις της υγείας των εργαζομένων έχουν συνδεθεί με την κλιματική αλλαγή, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αναπνευστικές παθήσεις, η νεφρική δυσλειτουργία και οι ψυχικές παθήσεις.

Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

  • 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι που εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία, με περισσότερους από 18.960 θανάτους ετησίως που σχετίζονται με την εργασία από μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος.

  • 1,6 δισεκατομμύρια πιθανόν να εκτεθούν σε ατμοσφαιρική ρύπανση στους χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα έως και 860.000 θανάτους που σχετίζονται με την εργασία μεταξύ των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους ετησίως.

  • Πάνω από 870 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη γεωργία, που είναι πιθανό να εκτίθενται σε φυτοφάρμακα, με περισσότερους από 300.000 θανάτους να αποδίδονται σε δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα ετησίως.

  • 15.000 θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία κάθε χρόνο λόγω έκθεσης σε παρασιτικές και μεταδιδόμενες από φορείς ασθένειες.


11/09/2024 Σεμινάριο Safety Partners: Εκπαίδευση Υπευθύνων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία-ΕΣΥΠΠ


«Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ήδη σημαντικούς πρόσθετους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων», δήλωσε η Μανάλ Αζί της ILO. «Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας αυτές τις προειδοποιήσεις. Οι εκτιμήσεις για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία πρέπει να γίνουν μέρος των απαντήσεών μας στην κλιματική αλλαγή – τόσο των πολιτικών όσο και των δράσεων.

Η εργασία σε ασφαλές και υγιές περιβάλλον αναγνωρίζεται ως μία από τις θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα της ILO στην εργασία. Πρέπει να τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, όπως και σε κάθε άλλη πτυχή της εργασίας».



Share: