Ξεπέρασε τους 20000 χρήστες το CovTracer. Πώς λειτουργεί ο... κυνηγός των επαφών κρουσμάτων
23 Μαρτίου 2021
Ολοένα και αυξάνονται οι πολίτες που έχουν εγκαταστήσει την εθνική εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών CovTracer - Exposure Notification (CovTracer – EN), η οποία βρίσκεται στη διάθεση του κοινού τις τελευταίες ημέρες. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, αποτελεί μια βοηθητική μονάδα υποστήριξης στη διαδικασία της ιχνηλάτησης, καθώς σε περίπτωση που έρθει κάποιος με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε απόσταση μικρότερη των δυο μέτρων και για περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά, τότε λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του.
Μέχρι στιγμής την εφαρμογή έχουν εγκαταστήσει γύρω στους 20.000 χρήστες, αλλά στόχος είναι οι 300.000, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα, αναφέρει στον REPORTER, o Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος. «Στατιστικά επειδή αυτή η υπηρεσία λειτουργεί σε είκοσι χώρες της Ευρώπης, για κάθε 1% του πληθυσμού που το υιοθετεί, μειώνονται τα κρούσματα κατά 0.8%. Δηλαδή, αν το υιοθετήσει το 50% του πληθυσμού μας, θα έχουμε 40% μείωση κρουσμάτων. Είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή για όλους μας, γιατί καθώς κυκλοφορούμε πλέον, θα έχουμε και την ενημέρωση εάν καθίσαμε ποτέ δίπλα από κάποιον που ήταν θετικό κρούσμα».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Την εφαρμογή CovTracer μπορεί να την εγκαταστήσει οποιοσδήποτε στο κινητό του, είτε από το Google Play Store όσο και από το Apple App Store. Όπως αναφέρει ο κ. Κόκκινος, «όσο περισσότεροι χρήστες έχουν εγκατεστημένη την εφαρμογή, τόσο πιο πολύ αποδίδει. Εάν εγώ διαγνωσθώ θετικό κρούσμα για παράδειγμα, μετά από τρεις, τέσσερις μέχρι και δεκατέσσερις μέρες και ήταν ένας άλλος μαζί μου που καθίσαμε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν γνωριζόμασταν, σε διπλανό τραπέζι και βρισκόταν περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά και σε απόσταση ενάμιση μέτρο από μένα, τα κινητά μας, νοούμενου ότι έχουμε και οι δυο την εφαρμογή, αντάλλαξαν κάποιους κωδικούς κλειδιά και όχι ονόματα και αριθμούς. Οπόταν όταν εγώ διαγνωστώ θετικός, θα πάει ειδοποίηση σε όσους ήμουν στενή επαφή και θα πάρουν ένα μήνυμα exposure notification και να τους λέει ότι έχετε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα και σας προτρέπουμε να λάβετε τα μέτρα σας. Με αυτό το μήνυμα μπορεί να πάει ο κάθε χρήστης που έλαβε την ειδοποίηση για PCR τεστ δωρεάν ή αν θέλει μπορεί να το αγνοήσει. Δεν σε υποχρεώνει η εφαρμογή να μπεις σε καραντίνα και ούτε γνωρίζεις ποιος είναι το θετικό κρούσμα, ούτε αυτός που είναι θετικό κρούσμα, γνωρίζει σε ποιον πήγε ειδοποίηση. Είναι με βάση τα κλειδιά που έχουν ανταλλάξει τα Bluetooth των δυο κινητών, όταν ήρθαν σε στενή επαφή».
Ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, επανέλαβε παράλληλα, ότι είναι καθαρά προαιρετική η χρήση της εφαρμογής και υπάρχει πλήρης σεβασμός στην ιδιωτικότητα. «Ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε οι χρήστες του κινητού, έχουν οποιαδήποτε γνώση των βασικών παραμέτρων αυτών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή».
Ταυτόχρονα, ο κ. Κόκκινος, επεσήμανε ότι, «δεν μπορεί να δηλώσει κάποιος ψέματα ότι είναι θετικό κρούσμα στην εφαρμογή γιατί όταν διαγνωστεί κάποιος θετικός, το Υπουργείο Υγείας θα στείλει μήνυμα στο κινητό του χρήστη, εάν θέλει να ειδοποιηθούν οι επαφές του από την εφαρμογή. Εάν επιθυμεί ο ίδιος τότε, αποστέλλεται ένας τετραψήφιος κωδικός και τότε ενεργοποιούνται οι ειδοποιήσεις για τις στενές επαφές. Και με αυτόν τον τρόπο δεν γνωρίζει ούτε το Υπουργείο Υγείας, αλλά ούτε ο χρήστης, ποιοι θα ειδοποιηθούν».
ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Την ίδια ώρα, ακόμη μια εφαρμογή βρίσκεται προ των πυλών, η οποία θα καταγράφει αν κανείς είναι εμβολιασμένος με ένα από τα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια, αν έχει αρνητικό PCR και αν έχει αναρρώσει από κορωνοϊό. Το «πράσινο διαβατήριο», όπως ονομάζεται, επεξεργάζεται στην παρούσα φάση και στην Κύπρο για να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
«Το δουλεύουμε για να βγάλουμε τα δικά μας πρότυπα και να το υλοποιήσουμε. Η απόφαση είναι πολιτική και του Υπουργείου Υγείας βάση ευρωπαϊκών αποφάσεων. Έτσι, ετοιμάζουμε και εμείς το τεχνικό κομμάτι, για να το υλοποιήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε και εμείς με τη σειρά μας, όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο κ. Κόκκινος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ:5 οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) τις οποίες ψάχνουν οι υπεύθυνοι πρόσληψης το 2020
- ΑΡΘΡΟ:Οι 2 Νόμοι της Εξυπηρέτησης Πελατών
- ΑΡΘΡΟ:4 πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να δίνεις δεκάρα στη ζωή σου
- ΑΡΘΡΟ:Ψυχολογία της Διαφήμισης: Ερευνώντας σκέψεις & συναισθήματα
- NEA:Η Prime Quality Certification (PQC) στη MySeminars με επιλεγμένο σεμινάριο Επιθεωρητών ISO9001
- NEA:20 νέα Σεμινάρια για τον Μάρτιο-Ιούνιο. 5 προγράμματα για Εκπαίδευση Εκπαιδευτών
- NEA:Το EditC με 20+ Νέα Σεμινάρια Graphic Design, Civil, Motion, Excel, Project Management
- NEA:4 Σεμινάρια Ζωτικής Σημασίας με 100% επιχορήγηση και επιπλέον Συμβουλευτική