Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας με φόντο το 5G
07 Ιουλίου 2019
Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, ο οποίος έχει εστιάσει στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης, πέμπτης, γενιάς και απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια ατζέντα για το 5G. Μετά από τον αποκλεισμό των κινεζικών Huawei και ZTE από τη συμμετοχή στην κατασκευή του νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει την πλήρη εξάλειψη των κινεζικών προϊόντων από τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για τα δίκτυα 5G.
Την πλήρη εξάλειψη της κινεζικής ανάμειξης στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για τα δίκτυα 5G στις ΗΠΑ θέλει η αμερικανική κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε, όταν οι ΗΠΑ έθεσαν τη Huawei - και άλλες κινέζικες εταιρείες - στον κατάλογο των επιχειρήσεων με τις οποίες δεν μπορούν να συναλλάσσονται οι αμερικανικές, εκτός και έχουν ειδική άδεια. Πλέον, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπάνω - σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal - η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να απαγορεύσει στους προμηθευτές εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται σε δίκτυα 5G στις ΗΠΑ, να παράγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα. Οι αμερικανικές αιτιάσεις για τις απαγορεύσεις είναι γνωστές και αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός της Huawei μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία, κατηγορία την οποία, πάντως, η κινεζική εταιρεία έχει διαψεύσει.
ΝΕΑ: Συγκλονιστική Εμπειρία από το Μέλλον Πρόσφερε η Cyta με την Πρώτη Ολογραφική Κλήση 5G στην Κύπρο
Επίδραση στην Ευρώπη
Η απαγόρευση προς τις εταιρείες, που θέλουν να συμμετάσχουν στον εξοπλισμό των δικτύων 5G στις ΗΠΑ, να παράγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα, προφανώς δεν ακουμπά μόνο της κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως η Huawei. Για παράδειγμα, οι Nokia και Ericsson έχουν επίσης εγκαταστάσεις στην Κίνα και - σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απαγόρευση - θα αναγκαστούν να εξασφαλίσουν πως οτιδήποτε προορίζεται για την αγορά των ΗΠΑ παράγεται αλλού. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, για τον οποίο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε ότι μπορεί να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,5% το 2020, προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο συνολικό οικοσύστημα του 5G, που τώρα ουσιαστικά “στήνεται” σε διεθνές επίπεδο.
Οι σινο-αμερικανικές κόντρες πέριξ του 5G έρχονται σε μια χρονική συγκυρία, όπου συντελείται μια παγκόσμια επενδυτική κούρσα για εξοπλισμό δικτύων πέμπτης γενιάς, που θα οδηγήσουν τον παγκόσμιο ιστό σε μία νέα εποχή ταχυτήτων και δυνατοτήτων. Σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Reuters, οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη απαγόρευση αγοράς εξοπλισμού από κινεζικές εταιρείες θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους για το 5G κατά €55 δις μόνο στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη θα μεταφραστεί σε καθυστέρηση τουλάχιστον 18 μηνών στην έλευση του 5G στην Ευρώπη.
- ΑΡΘΡΟ: Κλειδί η Θετική Εμπειρία του Πελάτη
- ΑΡΘΡΟ: Τα 5 μυστικά της καθημερινότητας ενός πετυχημένου
- ΑΡΘΡΟ: 10 επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν από 20 χρόνια
- ΑΡΘΡΟ: Οι 6 δεξιότητες για τις οποίες οι Εργοδότες θα ‘σφάζονται’ στα πόδια σου
- ΝΕΑ: Ασταμάτητη η Huawei ιδρύει υπερσύγχρονο κέντρο ερευνών τεχνολογίας
- ΝΕΑ: ΑΝΑΔ: 14,5 εκ. ευρώ επιχορηγήσεις σεμιναρίων για 46800 εργαζόμενους για το Β εξάμηνο του 2019
- ΝΕΑ: Έρευνα: Μόνο 1 στους 10 καταλαβαίνει πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα
Share:
Διαβάστε Επίσης
Το νέο e-kalathi φέρνει επανάσταση στη διαφάνεια των τιμών στην Κύπρο
23 Δεκεμβρίου 2024