Μέσα στο πιο ήσυχο δωμάτιο του κόσμου

calendar icon

18 Μαρτίου 2019

Μέσα στο πιο ήσυχο δωμάτιο του κόσμου

Ο χτύπος της καρδιάς γίνεται όλο και πιο αισθητός, ένα βουητό στα αυτιά είναι τόσο καθαρό που μηδενίζει όλους τους υπόλοιπους ήχους ενώ ακόμη και μία απλή κίνηση του σώματός αναπαράγει έναν σκληρό και ανατριχιαστικό ήχο, τον οποίο μπορείς να ακούσεις. Μετά από όλα αυτά, χάνεις την ισορροπία σου, επειδή η απόλυτη έλλειψη αντήχησης επηρεάζει τη συνειδητοποίηση του χώρου.

Όλα τα παραπάνω μπορεί κάποιος να τα βιώσει σε δωμάτιο των κεντρικών γραφείων της Microsoft, στην Ουάσιγκτον. Εκεί, οι θόρυβοι από τον έξω κόσμο σιωπούν ενώ αντιθέτως, όλοι οι ήχοι που δημιουργούνται στον συγκεκριμένο χώρο είναι καθαροί και σύντομοι. Πρόκειται για έναν θάλαμο χωρίς ηχώ που ακόμη και ένα παλαμάκι ακούγεται εντελώς απόκοσμο.

Ο θόρυβος περιβάλλοντος στο δωμάτιο είναι τόσο χαμηλός που προσεγγίζει το κατώτατο όριο, αγγίζει το μηδέν και το επόμενο στάδιο είναι το απόλυτο κενό ή και η παντελής απουσία ήχου.

Άρα μιλάμε σίγουρα για το πιο ήσυχο μέρος της Γης.

Η εκκωφαντική… σιωπή

Το δωμάτιο προσφέρει μία εντελώς ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη εμπειρία.

«Με το που μπει κάποιος στο δωμάτιο νιώθει αμέσως μία περίεργη και ιδιαίτερη αίσθηση, η οποία δύσκολα περιγράφεται» αναφέρει ο Hundraj Gopal, επιστήμονας με εξειδίκευση στην ομιλία και στην ακοή καθώς επίσης και από τους επικεφαλής σχεδιαστές του χώρου της Microsoft.

«Οι περισσότεροι νιώθουν μεγάλη ενόχληση στην απουσία του θορύβου: σαν να βουλώνουν τα αυτιά τους ή κάποιο βουητό. Ήχοι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα άκουγαν καν γίνονται πλέον αισθητοί. Ακόμη κι αν γυρίσεις το κεφάλι σου, θα το ακούσεις. Ακόμη και την αναπνοή σου θα την ακούς πολύ δυνατά».

Στον έξω κόσμο, σύμφωνα με τον Gopal, τα ανθρώπινα αυτιά έχουν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ήχου, επομένως υπάρχει και μία συγκεκριμένη πίεση αέρος στο τύμπανο των αυτιών τους. Όμως, όταν εισέρχεσαι σε ένα δωμάτιο χωρίς ηχώ όλη αυτή η πίεση αποχωρεί.

Η σχεδίαση του χώρου

Για να επιτευχθεί αυτή η υπερβολική ησυχία, το δωμάτιο έχει σχεδιαστεί με τη λογική του κρεμμυδιού.

Αποτελείται από έξι στρώματα τσιμέντου και ατσαλιού και κατά κάποιο τρόπο δεν συνδέεται τόσο με το υπόλοιπο κτήριο. Σφήνες φάιμπεργκλας έχουν τοποθετηθεί στο πάτωμα, στο ταβάνι και στους τοίχους ώστε να σταματάει κάθε ήχος εκεί. Το πάτωμα από μόνο του αποτελεί ένα πλέγμα ηχομόνωσης αφού αποτελείται από ειδικά καλώδια που απορροφούν τον θόρυβο.

«Η σχεδίαση και η κατασκευή του χρειάστηκαν σχεδόν ενάμισι χρόνο για να επιτευχθούν».

Το τελικό αποτέλεσμα; «Η στάθμη θορύβου που μετράται στο εσωτερικό του είναι -20,3dBA. Αυτό σημαίνει πως ο θόρυβος περιβάλλοντος στο θάλαμο είναι 20,3dB κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής».

Κλειστά τα φώτα

Το «καταφύγιο» της Microsoft έχει καταγράψει ρεκόρ Guinness από το 2015, αφού αποτελεί το πιο ήσυχο μέρος του κόσμου. Να σημειωθεί πως αντιθέτως με το κτήριο της υπόλοιπης εταιρείας, το συγκεκριμένο δωμάτιο είναι ανοιχτό για το κοινό, με αποτέλεσμα, φυσικά, να μετατραπεί σε έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

 «Παίρνουμε καθημερινά χιλιάδες αιτήματα. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο μας επισκέπτονται σχεδόν κάθε εβδομάδα και είναι πάντα ενθουσιασμένοι από την εμπειρία. Δεν υπάρχει σκεπτικιστική αντίδραση, καθώς πρόκειται για μία απλή σωματική εμπειρία και δεν υπάρχει τίποτα να μάθουνε ή να πιστέψουνε» αναφέρει ο Steve Orfield, δημιουργός του Studio 80 το οποίο αποτελεί και αυτό έναν χώρο χωρίς ηχώ (σ.σ. Studio 80: γνωστό στούντιο ηχογράφησης που έχουν ηχογραφήσει καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan, ο Prince και ο Cat Stevens).

Σύμφωνα με τον ίδιο η εμπειρία του καθενός επηρεάζεται με βάση το πού βρισκόταν πριν, επειδή το να έρχεται από ένα άκρως θορυβώδες περιβάλλον σημαίνει πως θα του είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιληφθεί την ηρεμία του ειδικά διαμορφωμένου χώρου της Microsoft. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η ηλικία αφού, όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος τόσο πιο δύσκολο είναι να προσαρμοστεί και να αντιληφθεί την ησυχία.

Ο Orfield προτείνει πως για μία καλύτερη εμπειρία συνιστά τα φώτα να είναι κλειστά: «Οι περισσότερες από αυτές τις εμπειρίες της αισθητικής στέρησης περιλαμβάνουν την απενεργοποίηση όλων των γύρω φωτισμών, έτσι ώστε να βρίσκεστε σε “ηχητική και οπτική ησυχία”, χωρίς αισθητήριο θόρυβο. Υπό αυτή τη συνθήκη, ο περισσότερος κόσμος που θα τριγυρίσει στον χώρο, θα χάσει την ισορροπία του σύντομα».

Σε τι χρησιμεύει;

Συνήθως, τέτοιοι χώροι όπως αυτός της Microsoft, χρησιμοποιούνται για τη μελέτη ήχου διαφόρων αντικειμένων.

Η εταιρεία - κολοσσός παρόλα αυτά, τον χρησιμοποιεί για εξοπλισμό ήχου όπως μικρόφωνα, δέκτες, ακουστικά και ηχεία ή για να αναλύσουν τα «κλικ» και τα βουητά συσκευών όπως το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, ο ανεμιστήρας του υπολογιστή κτλ.

Όσον αφορά την αντοχή του καθενός μέσασε αυτόν τον χώρο, ο Gopal αναφέρει στο CNNi, πως το «ρεκόρ» είναι στα 55 λεπτά.

«Έχω συναντήσει πολλούς που άντεξαν για τριάντα λεπτά ή και παραπάνω. Όμως, υπάρχουν και άλλοι που μου ζήτησαν βγουν έξω μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Share: