«Οδηγός επιβίωσης» στην εποχή Brexit για τους Κύπριους, από τον Φιλελεύθερο

calendar icon

21 Δεκεμβρίου 2020

«Οδηγός επιβίωσης» στην εποχή Brexit για τους Κύπριους, από τον Φιλελεύθερο

Με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει και δημιουργούνται νέα δεδομένα. Ο «Φ» προσπαθεί να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που απασχολούν όσους Κύπριους ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσους Βρετανούς ζουν στην Κύπρο και πώς θα αλλάξει η ζωή τους είτε με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία.

Ένα βασικό θέμα είναι ο τερματισμός της ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία και αντιστρόφως. Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει παρουσιάσει το νέο μεταναστευτικό σύστημα με ισχύ από 1η Ιανουαρίου που βασίζεται σε μοριοδότηση των επίδοξων μεταναστών ανάλογα με το επίπεδο της επαγγελματικής τους κατάρτισης, την ιδιότητά τους ή το μισθό τους και με αναγκαία προϋπόθεση τη γνώση αγγλικών και την προσφορά θέσης από εγκεκριμένο εργοδότη. Από αυτό το σύστημα  αποκλείονται οι χαμηλής ειδίκευσης και ανειδίκευτοι εργάτες.


Κύπριοι που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

-Μπορώ να ζήσω και να εργαστώ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit;

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ με μια συμφωνία θα υπάρξει μεταβατική περίοδος από την ημέρα εξόδου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κανόνες και οι κανονισμοί της ΕΕ θα συνεχίσουν να ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι η τρέχουσα κατάστασή σας δεν θα αλλάξει. Επιπλέον, η Συμφωνία Ανάκλησης διασφαλίζει το δικαίωμα να συνεχίσει να ζει και να εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για όλους τους πολίτες που ζουν και εργάζονται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο και απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. 

Σε περίπτωση Brexit «χωρίς συμφωνία» , το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπεύθυνο για την εθνική νομοθεσία στον τομέα αυτό. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημοσιεύσει μια σειρά εγγράφων πολιτικής και ανακοινώσεων «χωρίς συμφωνία» που καλύπτουν ένα τέτοιο σενάριο. Σύμφωνα με αυτά, το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ευρεία κλίμακα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης. 

-Μπορώ να φέρω μέλη της οικογένειας μου για να ζήσουν μαζί μου στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit;

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ με μια συμφωνία θα υπάρξει μεταβατική περίοδος από την ημέρα εξόδου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κανόνες και οι κανονισμοί της ΕΕ θα συνεχίσουν να ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα είναι δυνατόν να φέρουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί σε υπάρχουσες σχέσεις μετά από αυτή τη μεταβατική περίοδο για να ζήσουν μαζί σας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σε περίπτωση Brexit «χωρίς συμφωνία», το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπεύθυνο για την εθνική νομοθεσία στον τομέα αυτό. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημοσιεύσει μια σειρά εγγράφων πολιτικής και ανακοινώσεων «χωρίς συμφωνία» που καλύπτουν ένα τέτοιο σενάριο. Σύμφωνα με αυτά, το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ευρεία κλίμακα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης. 

-Πρέπει να εγγραφώ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ή μετά το Brexit;

Εάν έχετε ήδη ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Brexit, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για «κατάσταση διακανονισμού» (εάν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από 5 χρόνια) ή «κατάσταση προ-εγκατάστασης» (εάν έχετε ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο άνω των 5 ετών). Πρέπει να υποβάλετε την αίτησή σας έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ με μια συμφωνία και ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit και σκοπεύετε να μείνετε για περισσότερο από 3 μήνες, θα πρέπει να εγγραφείτε στις βρετανικές Αρχές. Δημιουργείται ξεχωριστό σύστημα εγγραφής για το σκοπό αυτό.

Σε περίπτωση Brexit «χωρίς συμφωνία», το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπεύθυνο για την εθνική νομοθεσία στον τομέα αυτό. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημοσιεύσει μια σειρά εγγράφων πολιτικής και ανακοινώσεων «χωρίς συμφωνία» που καλύπτουν ένα τέτοιο σενάριο. Σύμφωνα με αυτά, το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ευρεία κλίμακα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης. 

-Θα συνεχίσω να λαμβάνω παροχές κοινωνικής ασφάλισης από την Κύπρο μετά το Brexit;

Η εξαγωγή συντάξεων (χήρες, νόμιμη σύνταξη και σύνταξη αναπηρίας) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιστεί σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από την ημερομηνία του δικαιώματος ακόμη και μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

-Θα εξακολουθώ να έχω πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit;

Eάν αποχωρήσει από την Ένωση με συμφωνία αποχώρησης οι πολίτες της ΕΕ που έχουν δικαιώματα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η απάντηση βασίζεται στις ρυθμίσεις που διέπουν τα δικαιώματα των πολιτών στη συμφωνία αποχώρησης. Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αποχώρησης, απαιτείται επικύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Σε περίπτωση Brexit «χωρίς συμφωνία», μέχρι να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, οι Κύπριοι υπήκοοι που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη ΕΕ με κόστος της Κύπρου. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εμπίπτουν στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS).

Μετά το Brexit, οι ευρωπαϊκές κάρτες ασφάλισης υγείας της Κύπρου (EHIC) δεν θα ισχύουν για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι κάτοχοι EHIC, οι οποίοι νοσηλεύονται κατά την ημερομηνία Brexit, θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία υγειονομικής περίθαλψης χωρίς να πληρώσουν κανένα κόστος.

-Ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο και πληρώνω φόρο στην Κύπρο. Πώς θα με επηρεάσει το Brexit;

Εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τίποτα δεν θα αλλάξει κατά τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα παύσουν να ισχύουν αρκετές φορολογικές ρυθμίσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει τρίτη χώρα και θα έχετε διαφορετική μεταχείριση για φορολογικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πληρώνουν φόρο στην Κύπρο δεν θα δικαιούνται πλέον εκπτώσεις φόρου ή απαλλαγή από τόκους ενυπόθηκων δανείων. Αυτό συμβαίνει επειδή κάνει τη διαφορά για ορισμένες φορολογικές ρυθμίσεις είτε ζείτε σε χώρα της ΕΕ είτε εκτός ΕΕ.

-Παντρεύτηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα αναγνωριστεί ο γάμος μου μετά το Brexit;

Το Brexit δεν θα αλλάξει την ύπαρξη ή την αναγνώριση του γάμου σας. Μετά το Brexit, οι κυπριακοί κανόνες για την αναγνώριση των γάμων θα συνεχίσουν να ισχύουν για τους γάμους που έλαβαν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Πώς θα είναι η ζωή των Άγγλων στην Κύπρο

-Mπορώ να ζήσω και να εργαστώ στην Κύπρο μετά το Brexit;

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ με μια συμφωνία μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε και να εργάζεστε στην Κύπρο. Το Brexit δεν θα επηρεάσει το δικαίωμα διαμονής σας και το δικαίωμά σας στην εργασία στην Κύπρο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της συμφωνίας ανάληψης. Σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν ή/και εργάζονται στην Κύπρο πριν από την ημέρα εξόδου. Βρετανοί υπήκοοι που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα διατηρήσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν και να εργαστούν εδώ. Αυτό ισχύει επίσης για τα μέλη της οικογένειας Βρετανών υπηκόων που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών .

-Είμαι συνταξιούχος στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζει στην Κύπρο. Θα εξακολουθώ να έχω πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο μετά το Brexit;

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ με μια συμφωνία θα συνεχίσετε να έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο. Το Brexit δεν θα επηρεάσει τα οφέλη σας από την άποψη αυτή, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της σύμβασης. Η συμφωνία αποχώρησης προβλέπει επίσης μια μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι κανόνες και οι κανονισμοί της ΕΕ θα συνεχίσουν να ισχύουν στο ΗΒ. Έτσι, η τρέχουσα κατάστασή σας δεν θα αλλάξει.

Σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία , η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν ή/και εργάζονται στην Κύπρο πριν από την ημέρα εξόδου. Οι αποδέκτες σύνταξης από το Ηνωμένο Βασίλειο, στους οποίους χορηγήθηκαν παροχές υγειονομικής περίθαλψης πριν από το Brexit, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ίδια κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης με αυτή τη στιγμή για μια ενδιάμεση περίοδο και έως ότου ακολουθηθούν περαιτέρω ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης.

-Θα συνεχίσω να λαμβάνω παροχές κοινωνικής ασφάλισης στην Κύπρο μετά το Brexit;

Η συμφωνία προβλέπει μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι κανόνες και οι κανονισμοί της ΕΕ θα συνεχίσουν να ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, η τρέχουσα κατάστασή σας δεν θα αλλάξει. Από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ με μια συμφωνία θα συνεχίσετε να λαμβάνετε παροχές κοινωνικής ασφάλισης στην Κύπρο.

-H άδεια οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να ισχύει στην Κύπρο μετά το Brexit;

Η άδεια οδήγησης στην ΕΕ θα εξακολουθεί να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις άδειες οδήγησης της ΕΕ και το Brexit στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Μπορώ να πάρω προϊόντα και να επιστρέψω προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit;

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεν θα υπάρχει πλέον ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δηλώσετε εμπορεύματα στο τελωνείο. Και ίσως χρειαστεί να πληρώσετε εισαγωγικούς δασμούς και ΦΠΑ. Θα ισχύει η τυπική εξαίρεση για τρίτες χώρες. Ο ιστότοπος του Τμήματος Τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης παρέχει πληροφορίες για την εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το τι μπορείτε να εισαγάγετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Μετακινήσεις κατοικίδιων

-Mπορώ να πάρω το κατοικίδιό μου από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο μετά το Brexit;

Εάν θέλετε να φέρετε το κατοικίδιό σας από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο, πρέπει να έχει μικροτσίπ (για σκοπούς αναγνώρισης). Το μικροτσίπ πρέπει να τοποθετηθεί πριν εμβολιαστεί το ζώο κατά της λύσσας. Πρέπει να έχει ευρωπαϊκό διαβατήριο κατοικίδιων ζώων ή έγκυρο κτηνιατρικό πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από την αρμόδια βρετανική Αρχή. Τα ευρωπαϊκά διαβατήρια κατοικίδιων που εκδίδονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ισχύουν πλέον μετά το Brexit.

Πιθανότατα θα χρειαστεί εξέταση αίματος που θα περιλαμβάνει περίοδο αναμονής 3 μηνών. Αυτή η εξέταση αίματος είναι να ελεγχθεί εάν ο εμβολιασμός κατά της λύσσας ήταν αποτελεσματικός. Η περίοδος αναμονής 3 μηνών δεν ισχύει εάν η εξέταση αίματος πραγματοποιείται σε χώρα της ΕΕ και τα αποτελέσματα έχουν σημειωθεί στο διαβατήριο κατοικίδιων. Σημειώστε: προς το παρόν δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα χρειαστεί εξέταση αίματος μετά το Brexit. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Κύπρου.

-Μπορώ να μεταφέρω το κατοικίδιο μου στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit;

Εάν θέλετε να πάρετε το κατοικίδιο ζώο σας από την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κατοικίδιο ζώο σας πρέπει να έχει μικροτσίπ (για σκοπούς αναγνώρισης). Το μικροτσίπ πρέπει να τοποθετηθεί πριν εμβολιαστεί το ζώο κατά της λύσσας. Πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 21 ημέρες πριν ταξιδέψετε με το κατοικίδιο ζώο σας μετά τον πρώτο εμβολιασμό και να υπάρχει έγκυρο ευρωπαϊκό διαβατήριο κατοικίδιων ζώων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share: