ΟΗΕ: Ιστορικές ακροάσεις στη Χάγη για τις νομικές ευθύνες των χωρών απέναντι στην κλιματική αλλαγή

calendar icon

08 Δεκεμβρίου 2024

⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
ΟΗΕ: Ιστορικές ακροάσεις στη Χάγη για τις νομικές ευθύνες των χωρών απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Με στόχο τη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου που θα καθορίσει τις υποχρεώσεις των κρατών στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ξεκίνησαν οι ακροαματικές συνεδριάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη. Αυτή η ιστορικής σημασίας διαδικασία αποσκοπεί στο να δώσει σαφείς κατευθύνσεις για τη δράση που πρέπει να αναλάβουν οι χώρες τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών που ήδη προκλήθηκαν.

Ένα παγκόσμιο κάλεσμα για δράση

Η πρωτοβουλία για την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια από φοιτητές νομικής στα νησιά Φίτζι, με το Βανουάτου να παίρνει τη σκυτάλη. Το μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού, το οποίο πλήττεται σφοδρά από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχει θέσει το ζήτημα στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας.

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο Ραλφ Ρεγκενβάνου, ειδικός απεσταλμένος του Βανουάτου. «Η έκβαση αυτών των διαδικασιών θα επηρεάσει γενιές και θα καθορίσει την τύχη εθνών όπως το δικό μας».


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG


Η διαδικασία στη Χάγη

Οι ακροάσεις, που άρχισαν στις 2 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 13 του ίδιου μήνα, συγκεντρώνουν περισσότερες από 100 χώρες και οργανώσεις, τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων που έχει καταγραφεί ποτέ στο Διεθνές Δικαστήριο. Η έκδοση της γνωμοδότησης αναμένεται το 2025, και παρόλο που το αποτέλεσμα δεν θα είναι νομικά δεσμευτικό, εκτιμάται ότι θα έχει ισχυρές επιπτώσεις στην παγκόσμια πολιτική για το κλίμα.

Ο προεδρεύων δικαστής, Ναουάφ Σαλάμ, άνοιξε τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι το δικαστήριο θα εξετάσει τι πρέπει να κάνουν τα κράτη για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πώς μπορούν να διορθώσουν τις ζημιές που συνδέονται με αυτή.

Οι προκλήσεις της κλιματικής δικαιοσύνης

Η πρόκληση έγκειται στη σύνδεση των νομικών υποχρεώσεων με τις διεθνείς συνθήκες και στόχους, όπως η Συμφωνία του Παρισιού. Οι ευάλωτες χώρες, όπως το Βανουάτου, επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι οι πλουσιότερες χώρες, οι οποίες έχουν συμβάλει περισσότερο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόσο χρηματοδοτικά όσο και μείωση των εκπομπών τους.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ


Ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες

Η ΕΕ έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% έως το 2030, ενώ ταυτόχρονα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω του Ταμείου Πράσινης Ανάπτυξης. Ωστόσο, το έλλειμμα εφαρμογής αυτών των πολιτικών παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί διεθνή συντονισμό.

Ένας πλανήτης σε κρίσιμη καμπή

Οι συνεδριάσεις στη Χάγη αντιπροσωπεύουν μια μοναδική ευκαιρία για την ανθρωπότητα να συντονίσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική υπόθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ρεγκενβάνου.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη αυτής της πρωτοβουλίας, που ενδέχεται να αποτελέσει το θεμέλιο για μια δικαιότερη και πιο βιώσιμη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.



Share: