Ολοκληρωθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα για προώθηση παραδοσιακών προϊόντων
19 Οκτωβρίου 2020
Πέντε κυπριακά προϊόντα, από τα πολλά που υπάρχουν στο νησί και τα οποία δύναται να καταχωρισθούν ως Γεωγραφικές Ενδείξεις ΠΟΠ ή ΠΓΕ, παρουσίασε το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στη ημερίδα της 16/10/2020 με θέμα την «Ποιότητα Αγροτικών Προϊόντων – Η Ελληνική Πρακτική», στην οποία Έλληνες εμπειρογνώμονες και Κύπριοι παραγωγοί παρουσίασαν τις εμπειρίες τους στην προβολή και προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων.
Ανακοίνωση από το ΓΤΠ αναφέρει ότι τα κυπριακά προϊόντα που παρουσιάστηκαν ήταν ο σουτζιούκος, το παστέλι Ανώγυρας, τα αρκατένα Ομόδους, τα σύκα Τυλληρίας και ο τραχανάς, για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να ετοιμάσουν φακέλους, για εξέταση τους από την αρμόδια αρχή.
Η διοργάνωση της ημερίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την κατοχύρωση των ποιοτικών προϊόντων του τόπου. Σκοπός της ημερίδας ήταν να συζητηθούν καλές πρακτικές και να δοθεί ουσιαστική ώθηση στην κατοχύρωση προϊόντων μέσα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς κατοχύρωσης, ως προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ανέφερε πως δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και προβολή των ποιοτικών προϊόντων του τόπου , είτε αυτά είναι πρωτογενούς παραγωγής είτε μεταποιημένα.
«Η στρατηγική που υιοθετήσαμε προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει στην παραγωγή ασφαλών γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία, μέσω των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών και της κατάλληλης σήμανσης, θα ξεχωρίζουν από τα ομοειδή προϊόντα άλλων χωρών», είπε ο κ. Καδής.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Επεσήμανε, ακόμα, πως στην προσπάθεια αυτή, σημαντική είναι η συμμετοχή και συμβολή όλων των εμπλεκομένων, τονίζοντας ότι μέσω της συγκεκριμένης ημερίδας δίδεται η ευκαιρία για συζήτηση και τροχοδρόμηση λύσεων για όλα τα θέματα που άπτονται της καταχώρισης προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.
«Ήδη έχει ετοιμαστεί και σύντομα θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, η Νομοθεσία για την καθιέρωση του «Κυπριακού Σήματος», μέσω του οποίου ο καταναλωτής στην Κύπρο και στο εξωτερικό θα είναι βέβαιος ότι τα προϊόντα που προμηθεύεται είναι αυθεντικά κυπριακά, άρρηκτα συνδεδεμένα με μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο Υπουργός.
Παρουσιάζοντας την εμπειρία της Ελλάδας στην προβολή και προώθηση των παραδοσιακών, αγροτικών προϊόντων, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκος Χαρουτουνιάν, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της γεωργίας αλλά και στην εμπλοκή νέων ανθρώπων σε αυτή.
Από την πλευρά της, η Προϊστάμενη του Τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων και Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός) ΔΗΜΗΤΡΑ, Μαρία Σπέντζου, έκανε αναφορά στην Εθνική Πολιτική Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σχήματα πιστοποίησης AGRO. Τα πρότυπα AGRO έχουν εκπονηθεί, όπως είπε, από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, έτσι ώστε να καθοδηγείται ο παραγωγός στην εφαρμογή ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, κατά την οποία μειώνεται η χρήση χημικών σκευασμάτων και οι ανεξέλεγκτες καλλιεργητικές παρεμβάσεις.
Ο Ερευνητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Επαμεινώνδας Ευεργέτης, ανέφερε πως η φήμη ενός προϊόντος αλλά και ο δεσμός περιοχής – ποιότητας, είναι οι δύο καθοριστικές παράμετροι για την κατοχύρωση προϊόντων. Ο κ. Ευεργέτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πατάτα Νάξου (προϊόν ΠΓΕ) αναφέροντας τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της που περιλαμβάνουν την εξαιρετική φήμη, την πρωιμότητα, το μέτριο μέγεθος, την καθαρή εμφάνιση, την ομοιομορφία και το κανονικό σχήμα των κονδύλων και τέλος την απουσία προσβολών, ασθενειών και γενικότερα ελαττωμάτων. Τόνισε, ακόμα, πως τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά έχουν προσδώσει στην «Πατάτα Νάξου» μια ξεχωριστή φήμη στην ελληνική αγορά, ως ένα προϊόν με υψηλά ποιοτικές και σταθερές προδιαγραφές.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκε από τη Νίκη Αγαθοκλέους, η οποία διατηρεί μια οικογενειακή βιοτεχνία στον Αγρό, το επιτυχημένο παράδειγμα του Γλυκού Τριανταφύλλου Αγρού που κατοχυρώθηκε ως προϊόν ΠΓΕ. Η κ. Αγαθοκλέους ανέφερε πως το προϊόν αυτό εξάγεται μέχρι και την Ιαπωνία. Σήμερα, όπως είπε, παράγονται περίπου 90 προϊόντα και τα οποία μπορούν να κατοχυρωθούν.
Τέλος, σε ειδική συνεδρία συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι ιδιαιτερότητες της περίπτωσης της κατοχύρωσης της κυπριακής πατάτας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ:Έρευνα: Η Εμπειρία του πελάτη πληρώνει καλύτερα και δημιουργεί πιστούς ακολούθους
- ΑΡΘΡΟ:Τεχνητή Νοημοσύνη: Προοπτικές και πραγματικότητα, πως μπορεί η επιχείρησή σας να επωφεληθεί;
- ΑΡΘΡΟ: Τεχνητή Νοημοσύνη: Προοπτικές και πραγματικότητα, πως μπορεί η επιχείρησή σας να επωφεληθεί;
- ΑΡΘΡΟ:Τι είναι μοριακή γαστρονομία;
- ΑΡΘΡΟ:Τι είναι το Shiatsu και τι Προσφέρει στο Σώμα και την Ψυχή σου
- ΝΕΑ:MMC: Απογείωση της Παραγωγικότητας του Γραφείου σε ένα 7ωρο Επιχορηγημένο OnLine Σεμινάριο
- ΝΕΑ:Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΚΕΜ): Συντονιστές Ασφάλειας & Υγείας Κατασκευαστικών Έργων
- ΝΕΑ:Το KES College προετοιμάζει διαδικτυακά εκπαιδευτές για τις εξετάσεις Εκπαιδευτών της ΑνΑΔ
- ΝΕΑ:NIPD: Παγκόσμια Πρωτιά με Μοριακές Συνδυασμένες Εξετάσεις για Covid19 και 20+ άλλων Αναπν. Μολύνσεων