Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: «Σκεφτείτε ανατρεπτικά, δώστε το δικό σας στίγμα στην κοινωνία»
29 Ιουνίου 2019
Συνολικά 2,345 τίτλοι σπουδών απονεμήθηκαν φέτος σε φοιτητές προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κατά τις τελετές αποφοίτησης του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.
Όπως κάθε χρόνο, στις τελετές παρευρέθηκαν πληθώρα πολιτειακών αξιωματούχων και άλλων επισήμων, Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί, καθώς και γονείς, συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων από την Κύπρο, την Ελλάδα και από περισσότερες από εβδομήντα χώρες του εξωτερικού.
Επίτιμοι προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ήταν φέτος ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Νατάσα Πηλείδου, η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Θέμις Χριστοφίδου, και η Ευρωπαία Συντονίστρια κατά της Εμπορίας Προσώπων, Δρ. Μύρια Βασιλειάδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελετή αποφοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών (προπτυχιακού επιπέδου), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Ιουνίου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
Κατά την ομιλία του προς τους αποφοίτους, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου, που προσδίδουν ιδιαίτερη αξία στους τίτλους σπουδών που απονεμήθηκαν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υφιστάμενες και νέες συνεργασίες με εγνωσμένου κύρους πανεπιστήμια για την προσφορά διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, οι οποίες έχουν τοποθετήσει τη Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Στον τομέα της έρευνας, σημείωσε ο κ. Πουγιούτας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διακρίνεται για τις επιδόσεις του, έχοντας καταγράψει αξιόλογο αριθμό συμμετοχών σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων. Ανέφερε ενδεικτικά το Institute For the Future, το οποίο εστιάζει στις εφαρμογές των αναδυόμενων ανατρεπτικών τεχνολογιών Blockchain, Τεχνητής Νοημοσύνης και Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας.
Αναφέρθηκε επίσης στην ώσμωση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία μέσω διαφόρων δράσεων όπως η παροχή δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, η προσφορά υποτροφιών και δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλου και μετανάστες σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η στήριξη της Δ.Ε.Α. μέσω της παροχής υποτροφιών στους ερευνητές της και η ευρύτερη παροχή υποτροφιών και οικονομικής στήριξης προς τους φοιτητές.
Όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κατέληξε, αντανακλώνται σε μία σειρά από σημαντικές, παγκόσμιες κατατάξεις, που αναδεικνύουν το Πανεπιστήμιο ως διεθνώς αναγνωρισμένο, υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκό ίδρυμα. Συγκεκριμένα, ο Πρύτανης Πουγιούτας αναφέρθηκε στο QS World University Rankings, που κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα εκατό κορυφαία πανεπιστήμια χωρών της Περιοχής Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Ουκρανία. Στις παγκόσμιες διακρίσεις του Πανεπιστημίου πρόσθεσε επίσης την πρόσφατη κατάταξή του από το Times Higher Education Impact Rankings, ανάμεσα στα 201-300 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο στον τομέα της Ποιοτικής Εκπαίδευσης με βάση τις επιδόσεις του για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Ολοκληρώνοντας, ο Πρύτανης Πουγιούτας κάλεσε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες, ως ψηφιακούς πολίτες της γενιάς της Χιλιετίας, να παραμείνουν στη μετέπειτα πορεία τους προσηλωμένοι στην αμφισβήτηση των πάντων, στην εισαγωγή καινών δαιμονίων, στον ανασχεδιασμό, στη δημιουργία, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας τα εφόδια που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και τα εργαλεία και τις δυνατότητες που τους παρέχει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.
Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε τη συγκίνηση και την περηφάνεια του για την παρουσία του στην τελετή και πρόσθεσε: «Η ημέρα αυτή θα αποτελεί από αύριο άλλη μια φωτεινή σελίδα στην ιστορία του ιδρύματος, το οποίο κατέχει ήδη μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια της χώρας μας, αλλά και διεθνώς. Η προσπάθεια να καταστεί η χώρα μας διεθνές και περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας αποτελεί κοινό στόχο και όραμα, που εργαζόμαστε έμπρακτα για να υλοποιήσουμε». Ολοκληρώνοντας, συνεχάρη το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου για την «προσήλωση στη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, καθώς και στην ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσει, που καθιστούν την Κύπρο πανεπιστημιακό κέντρο διεθνούς εμβέλειας».
Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συνεχάρη τους αποφοίτους και σχολίασε για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: «Σήμερα, μπορούμε να καμαρώνουμε για ένα πρότυπο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με σημαντική συνεισφορά στη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή. Ένα πανεπιστήμιο, που φέρνει το μικρό μας νησί πλησιέστερα στην υλοποίηση ενός μεγάλου οράματος: τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».
Απευθυνόμενη στους φοιτητές, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Νατάσα Πηλείδου προέτρεψε τους αποφοίτους να μην παρασυρθούν από τις προσδοκίες τρίτων για το μέλλον τους. «Δεν υπάρχουν καλές και κακές καριέρες, δεν υπάρχουν καριέρες για άντρες και καριέρες για γυναίκες, καριέρες για φαινομενικά ικανούς και για φαινομενικά μη ικανούς ανθρώπους. Κάντε αυτό που εσείς θέλετε, φτάνει να είστε διατεθειμένοι να δουλέψετε σκληρά για να το πετύχετε», σημείωσε.
Με τη σειρά της, η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Θέμις Χριστοφίδου, συγχάρηκε τους αποφοίτους για το επίτευγμά τους και τους κάλεσε να ανταποκριθούν με υπευθυνότητα και με ανοικτό μυαλό στις προκλήσεις της γενιάς τους. Η κ. Χριστοφίδου τόνισε στους φοιτητές ότι «η μάθηση είναι καίριο συστατικό υποστήριξης και ενδυνάμωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους» και επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρουν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους φοιτητές και απόφοιτους, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης.
Η Ευρωπαία Συντονίστρια για την Εμπορία Προσώπων, Δρ. Μύρια Βασιλειάδου έκανε εκτενή αναφορά στις αναμνήσεις της από την καριέρα της στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και προέτρεψε τους φοιτητές να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να ζουν με συνείδηση και νόημα, να συμβάλουν στην κοινωνία και να βελτιώνουν τη ζωή των γύρω τους και το περιβάλλον. «Πρέπει να είμαστε ενοχλημένες και ενοχλημένοι με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά και ενοχλητικές και ενοχλητικοί, για να μπορέσουμε να τ’ αλλάξουμε», ολοκλήρωσε.
Στο πλαίσιο των τελετών αποφοίτησης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας απένειμε βραβεία στην Θεραπευτική Κοινότητα «Αγία Σκέπη» και στον ελληνικό εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου», για την προσφορά τους στην κοινωνία.
Στις τελετές αποφοίτησης απηύθυναν χαιρετισμούς οι πρωτεύσαντες απόφοιτοι Άντρια Κυρκίνη, Χρήστος Παφίλας και Θωμάς Αντωνίου, στους οποίους απονεμήθηκαν βραβεία. Οι τελετές ολοκληρώθηκαν με την επικύρωση των Τίτλων Σπουδών από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και την Ακαδημαϊκή Γραμματέα, κ. Μαρία Παναγιώτου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ: 10 επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν από 20 χρόνια
- ΑΡΘΡΟ: Οι 6 δεξιότητες για τις οποίες οι Εργοδότες θα ‘σφάζονται’ στα πόδια σου
- ΑΡΘΡΟ: 5 επαγγέλματα που θα έχουν τεράστια ζήτηση το 2030!
- ΝΕΑ: Στα 70 καλύτερα νεαρά πανεπιστήμια του κόσμου το ΤΕΠΑΚ
- ΝΕΑ: Προς δημιουργία Υφυπουργείου Ψηφιακής Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας
- ΝΕΑ: Ο «Ψυχρός Πόλεμος» των 5G: Ποιοι οι «εχθροί» και τι νέο θα φέρει
Share:
Διαβάστε Επίσης
Το νέο e-kalathi φέρνει επανάσταση στη διαφάνεια των τιμών στην Κύπρο
23 Δεκεμβρίου 2024