Πλαίσιο για Εφαρμογή του Νόμου για Πνευματικά Δικαιώματα, ζητήθηκε κατά τη συνεδρία της Επ. Εμπορίου

calendar icon

28 Σεπτεμβρίου 2022

⠀ -⠀ Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι
Πλαίσιο για Εφαρμογή του Νόμου για Πνευματικά Δικαιώματα, ζητήθηκε κατά τη συνεδρία της Επ. Εμπορίου

Εν μέσω εντάσεων, ξεκίνησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας η συζήτηση για τους κανονισμούς που θα καθορίζουν την πρακτική εφαρμογή του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, μετά και την έγκριση του σχετικού τροποποιημένου νόμου στην περασμένη συνεδρία της Ολομέλειας.

Εμπλεκόμενοι φορείς, όπως κέντρα αναψυχής, σύνδεσμοι καταστημάτων και τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν να καθοριστεί μέσα από τους κανονισμούς ένα πλαίσιο, ώστε να γνωρίζουν ποια θεωρείται εύλογη αμοιβή για τους δημιουργούς αλλά και το ποιοι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, μπορούν να εισπράττουν αμοιβές και πώς διασφαλίζεται η αποφυγή των πολλαπλών χρεώσεων.

Βουλευτές αντέδρασαν έντονα όταν επιβεβαιώθηκε ότι ενώ το Υπουργείο Εμπορίου έστειλε τρία σετ κανονισμών στη Νομική Υπηρεσία από το 2018 που κωδικοποιούσε αυτά τα θέματα, η Νομική Υπηρεσία έφερε μόνο κάποιους από αυτούς στη Βουλή, χωρίς να καθορίζονται αυτά τα θέματα, ενώ η Νομική Υπηρεσία ανέφερε ότι δεν θα έρθουν άλλοι κανονισμοί στη Βουλή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε την αγανάκτησή του που ενώ το Υπουργείο έστειλε τους κανονισμούς στη Νομική Υπηρεσία από το 2018 δεν υπήρξε σχετική απάντηση, την ώρα που στην αγορά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, ενώ διαφωνώντας αποχώρησε πριν από το τέλος της Επιτροπής.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι δεν υπάρχει σήμερα σύστημα αποτελεσματικού ελέγχου των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και αυτό πρέπει να γίνει. Αν κάτι δεν συμπεριλαμβάνεται στους κανονισμούς, ανέφερε, δεν υπάρχει περιορισμός της Βουλής να αλλάξει τον νόμο ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα πολλαπλών εισπράξεων και στο τέλος να μην αμείβονται όπως πρέπει οι δημιουργοί.

Είπε ότι θα μπουν ειδικοί όροι εποπτείας ελέγχων για τις εταιρείες αυτές ώστε να μην λειτουργούν αυθαίρετα στην αγορά. Ζήτησε από τους εμπλεκόμενους εντός 15 ημερών να υποβάλουν γραπτά υπομνήματα για να υπάρξει ο ανάλογος προβληματισμός των βουλευτών στην κατ’ άρθρο συζήτηση.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά έκανε λόγο για δυσκολία στην πρακτική εφαρμογή του νόμου και μια χαώδη κατάσταση που επικρατεί τώρα. Όπως είπε, πρέπει να μπει τάξη και να γίνουν κάποιες απλοποιήσεις για να αποφευχθούν ακρότητες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, μιλώντας στην Επιτροπή είπε ότι εκείνο που δημιουργεί το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι για κάθε δικαίωμα μπορεί να έρθουν δέκα εταιρείες για να ζητήσουν αμοιβή. Πρόσθεσε ότι αν η Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας που θα δημιουργηθεί δεν έχει μητρώο που να λέει ποιος εκπροσωπεί ποιους και να μπορεί να εισπράττει δεν θα πάψει να υπάρχει το πρόβλημα. Αυτό, ανέφερε, ανέμεναν να δουν στους κανονισμούς.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ


Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι δεν γίνεται το 2022 σε μια ελεύθερη ευρωπαϊκή οικονομία, που πληρώνουμε τα πάντα, ξαφνικά να μην πληρώνουμε τους δημιουργούς. Ζήτησε να αμείβονται δίκαια, αναλογικά και με τρόπο που να εξυπηρετείται η αγορά.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί πόσα είναι τα διαφυγόντα κέρδη στην κυπριακή αγορά όλων αυτών που θέλουν να εισπράττουν και να εξεταστεί με ποιο τρόπο μπορούν να κατανεμηθούν.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι όπως ήρθαν δεν είναι ξεκάθαροι οι κανονισμοί για το πώς θα δουλέψει η διαδικασία. Η αμοιβή, είπε, καθορίζεται από το προϊόν, αλλά αυτό δουλεύει αν υπάρχει υγιής αγορά, κάτι το οποίο ο ίδιος αμφισβήτησε. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι υπάρχει και θέμα επιβολής σε κάποιους αναφορικά με το ποσό που θα διεκδικήσουν και για το πόσο έντονα θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι γίνονται εισπράξεις από χρήστες αλλά όχι πληρωμές σε δικαιούχους. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να βρούμε τους τρόπους η Βουλή από μόνη της σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία και τη Νομική Υπηρεσία να δημιουργήσει τέτοιου είδους μηχανισμούς που να έχουν αποτρεπτική δυνατότητα για αυτό που συμβαίνει σήμερα. Είπε επίσης ότι είναι πολύ πρόωρη η αντιπαράθεση, η άρνηση και η απόρριψη και ανέφερε ότι όπου υπάρχουν κενά θα συμπληρωθούν για να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία.


πηγή: ΚΥΠΕ

Share: