Ποια είναι τα έργα αξίας €1,8 δισ. του σχεδίου «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027»

calendar icon

17 Ιουλίου 2022

⠀ -⠀ Καινοτομία/Start Ups
⠀ -⠀ Καινοτομία/StartUps/Χρηματοδοτήσεις
⠀ -⠀ Χρημ/κά - Fintech - Χρηματοδοτήσεις
⠀ -⠀ Χρηματοοικ.-Ασφαλιστικά-Τραπεζικά
Ποια είναι τα έργα αξίας €1,8 δισ.  του σχεδίου «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027»

Το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» περιλαμβάνει πέραν των 120 δράσεων και έργων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 968 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής των 842 εκατ. ευρώ

Την επενδυτική στρατηγική της Κύπρου για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική της συνοχή, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού και βιώσιμου, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, μοντέλου ανάπτυξης καταγράφει η συμφωνία εταιρικής σχέσης του ενιαίου επιχειρησιακού προγράμματος και του σχεδίου δίκαιης μετάβασης για την Κύπρο από το 2021 έως το 2027 που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ελίζα Φερέιρα.

Το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» περιλαμβάνει πέραν των 120 δράσεων και έργων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 968 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής των 842 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» αποτελεί εργαλείο προς την περαιτέρω ανάπτυξη που, σε συνδυασμό με το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές την Κύπρο του αύριο, ανέφερε σε χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Η επίτροπος Φερέιρα περιέγραψε τις τρεις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος, οι οποίες αποσκοπούν σε:

  • Μια σύγχρονη, καινοτόμο και ψηφιακή Κύπρο.

  • Μια πιο πράσινη Κύπρο, με περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια, με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

  • Μια πιο δίκαιη και κοινωνική Κύπρο, με ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στους νέους και στην τοπική ανάπτυξη.

Η κ. Φερέιρα έκανε ειδική αναφορά στην ενέργεια και κάλεσε την Κύπρο να αξιοποιήσει τον ήλιο και τη θάλασσα για την παραγωγή προσιτής οικονομικά πράσινης ενέργειας, ενώ προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας κινείται και η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας.

Στη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε ότι οι επενδύσεις θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 5,9% και θα δημιουργηθούν 8.500 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2029.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των κονδυλίων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως το 45% του προγράμματος θα διοχετευτεί σε έργα πράσινης ανάπτυξης, 18% στην έρευνα και την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και δράσεις που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ ο τρίτος και μεγαλύτερος πυλώνας είναι αυτός της κοινωνικής συνοχής.

Πράσινη και ψηφιακή οικονομία

Συνοπτικά το «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» προβλέπει:

Πάνω από 387 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ θα διατεθούν για την πράσινη μετάβαση μέσω επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Σημαντικές επενδύσεις θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας, στη διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και σε συναφή φαινόμενα, όπως πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.

Η Κύπρος θα διαθέσει επίσης 147 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να αναπτύξει την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεών της, καθώς και για να συνδεθούν τα εθνικά συστήματα έρευνας και καινοτομίας με τις επιχειρήσεις. Μέσω των επενδύσεων αυτών, στόχος της Κύπρου είναι να δημιουργήσει πάνω από 2.485 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 885 στον τομέα της έρευνας, και να αποκτήσει 133.000 νέους χρήστες δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ESG


Πράσινη μετάβαση

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ), με προϋπολογισμό ύψους 101 εκατ. ευρώ, θα βοηθήσει την Κύπρο στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης έτσι ώστε να πετύχει τους στόχους της με ορίζοντα τα έτη 2030-2050. Οι επενδύσεις του ΤΔΜ θα ενισχύσουν τα συστήματα μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Έτσι, θα καταστούν δυνατές η χρήση τεχνολογιών αποθήκευσης και η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ΤΔΜ θα στηρίξει επίσης μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πράσινη Τεχνική Σχολή

Επιπλέον, θα ενισχύσει το ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης, μεταξύ άλλων την ίδρυση πράσινης τεχνικής σχολής στη Λευκωσία.

Η εν λόγω τεχνική σχολή θα εξασφαλίσει επίσης την επανειδίκευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων προκειμένου οι νέοι που φοιτούν σε αυτήν να καταρτιστούν στις πράσινες τεχνολογίες και δεξιότητες. Η δημιουργία της θα καλύψει ένα κενό στη δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση της Κύπρου.

Βιώσιμη αλιεία

38,3 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Υδατοκαλλιέργειας θα προωθηθούν για τη βιώσιμη αλιεία καθώς και την αποκατάσταση και διατήρηση των υδρόβιων βιολογικών πόρων, τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, την ανάπτυξη τοπικών παράκτιων αλιευτικών κοινοτήτων και την εφαρμογή της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών.

Το μεταναστευτικό

Η Πορτογαλέζα επίτροπος ρωτήθηκε εάν σκοπεύει η Επιτροπή να πείσει την τ/κ πλευρά να ενισχύσει τις προσπάθειες αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο και η κ. Φερέιρα απάντησε πως η Επιτροπή έχει προετοιμάσει μια πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την παροχή στήριξης σε πρόσφυγες και μετανάστες μη ουκρανικής καταγωγής και της χρήσης πόρων στη λογική έκτακτης ανάγκης για την ενσωμάτωσή τους υπό προϋποθέσεις.

Επενδύσεις 222 εκατ. ευρώ για την κοινωνική συνοχή

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) θα επενδύσει 222 εκατ. ευρώ στις πολιτικές για την αγορά εργασίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα.

Οι επενδύσεις θα έχουν ως στόχο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της στήριξης των νέων, στη βελτίωση της συνάφειας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την αγορά εργασίας, στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ειδικά για το τελευταίο θα διατεθούν σημαντικά κονδύλια ύψους 87 εκατ. ευρώ.

Αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Κύπρου με ορίζοντα το 2030 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, δηλαδή στην αύξηση της συμμετοχής στην απασχόληση (από 74,9% σε 80%) και στην ετήσια εκπαίδευση ενηλίκων (από 44,8% σε 61%) και στη μείωση της φτώχειας (10.000 λιγότερα άτομα).

Βασικές πρωτοβουλίες θα στηρίξουν την απασχολησιμότητα των νέων, τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και την ανάπτυξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Για παράδειγμα, η στήριξη των νέων θα επεκταθεί μέσω της καινοτόμου πρωτοβουλίας ALMA (Aim Learn Master Achieve) και των ατομικών λογαριασμών μάθησης για νέους εκτός εκπαίδευσης απασχόλησης και κατάρτισης με κονδύλια ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της απασχόλησης προβλέπονται επίσης δράσεις ενεργοποίησης των γυναικών στην αγορά εργασίας με τη δημιουργία πλαισίου και υποδομών για τη φύλαξη παιδιών, αλλά και την παροχή κινήτρων για την ένταξη στην αγορά εργασίας δικαιούχων του ΕΕΕ, ατόμων με αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις, ανέργων άνω των 50 ετών κ.ά.

Τα μέτρα αυτά θα απευθύνονται σε 3.440 άτομα που αναζητούν απασχόληση, ενώ 1.000 άτομα θα ολοκληρώσουν μαθήματα κατάρτισης. Επιπλέον, σχεδόν 40 σχολεία θα επωφεληθούν από δράσεις εκπαίδευσης και ένταξης. Όσον αφορά τους πλέον ευάλωτους, θα δοθεί επισιτιστική βοήθεια σε 144.000 παιδιά που έχουν ανάγκη.

Politis.com.cy - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Share: