'Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας': Το Σχέδιο της ΕΕ για Επαναπροσδιοριζμό της Ανταγωνιστικότητά της
02 Φεβρουαρίου 2025
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα την «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας», ένα στρατηγικό πλαίσιο που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο αυτό, εμπνευσμένο από τις συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι, επιδιώκει να καταστήσει την Ευρώπη ηγέτιδα στην καινοτομία, την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και την ασφάλεια.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η Ευρώπη έχει όλα όσα χρειάζεται για να πετύχει στον αγώνα προς την κορυφή. Αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας για να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα. Η 'Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας' μετατρέπει τις εξαιρετικές συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι σε οδικό χάρτη. Τώρα λοιπόν έχουμε ένα σχέδιο. Έχουμε την πολιτική βούληση. Σημασία έχει η ταχύτητα και η ενότητα. Ο κόσμος δεν μας περιμένει. Όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν επ’ αυτού. Λοιπόν, ας μετατρέψουμε αυτή τη συναίνεση σε πράξη».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Το σχέδιο επικεντρώνεται σε τρεις κύριους τομείς δράσης:
Κλείσιμο του χάσματος καινοτομίας: Η ΕΕ στοχεύει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και στην προώθηση της βιομηχανικής ηγεσίας σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και οι διαστημικές τεχνολογίες. Προβλέπονται πρωτοβουλίες όπως οι «AI Gigafactories» και το «Apply AI» για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της βιομηχανικής υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας: Η «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» αναγνωρίζει τις υψηλές και ασταθείς τιμές ενέργειας ως βασική πρόκληση και προτείνει μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε καθαρή, οικονομικά προσιτή ενέργεια. Το επερχόμενο «Clean Industrial Deal» θα καθορίσει μια προσέγγιση με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, με στόχο τη διασφάλιση της ΕΕ ως ελκυστικού τόπου για τη μεταποίηση και την προώθηση καθαρής τεχνολογίας.
Μείωση των υπερβολικών εξαρτήσεων και αύξηση της ασφάλειας: Η ΕΕ επιδιώκει να διαφοροποιήσει και να μειώσει τις εξαρτήσεις της μέσω αποτελεσματικών εταιρικών σχέσεων. Προβλέπεται η σύναψη νέων Συνεργασιών Καθαρού Εμπορίου και Επενδύσεων για την εξασφάλιση προμηθειών πρώτων υλών, καθαρής ενέργειας και καθαρής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η αναθεώρηση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις θα επιτρέψει την εισαγωγή μιας ευρωπαϊκής προτίμησης στις δημόσιες συμβάσεις για κρίσιμους τομείς και τεχνολογίες.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP
Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε οριζόντιους παράγοντες που είναι απαραίτητοι για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τομείς:
Απλούστευση: Στόχος είναι η δραστική μείωση του ρυθμιστικού και διοικητικού φόρτου, καθιστώντας τις διαδικασίες για την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ και τη λήψη διοικητικών αποφάσεων πιο απλές και ταχύτερες. Η Επιτροπή θέτει στόχο μείωσης κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και κατά τουλάχιστον 35% για τις ΜΜΕ.
Μείωση των φραγμών στην ενιαία αγορά: Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διακυβέρνησης της ενιαίας αγοράς, η κατάργηση των ενδοκοινοτικών φραγμών και η αποτροπή της δημιουργίας νέων, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της σε όλους τους κλάδους.
Χρηματοδότηση ανταγωνιστικότητας: Η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια Ευρωπαϊκή Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων για τη δημιουργία νέων αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων, την παροχή κινήτρων για επιχειρηματικά κεφάλαια και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Προώθηση δεξιοτήτων και ποιοτικών θέσεων εργασίας: Η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρωτοβουλία για την οικοδόμηση μιας Ένωσης Δεξιοτήτων, εστιάζοντας στις επενδύσεις στην κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα ενισχύσουν την απασχολησιμότητα των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη ενέργεια και η ψηφιοποίηση της βιομηχανίας. Η Επιτροπή επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα δεξιοτήτων που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προωθώντας εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, σχεδιάζει την ενίσχυση των κινητών δεξιοτήτων, μέσω πρωτοβουλιών όπως η ευκολότερη αναγνώριση επαγγελματικών πιστοποιήσεων μεταξύ των κρατών-μελών, η ενίσχυση των προγραμμάτων επαγγελματικής μαθητείας και η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ειδικευμένων επαγγελματιών από τρίτες χώρες.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπορεί η «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» να πετύχει;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, όμως η επιτυχία της στρατηγικής θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική εφαρμογή της από τα κράτη-μέλη. Οι πολιτικές που προτείνονται μπορούν να δώσουν στην Ευρώπη ένα ισχυρό προβάδισμα σε κρίσιμους τομείς, αρκεί να εφαρμοστούν με συνέπεια και ταχύτητα.
Η εστίαση στη μείωση των γραφειοκρατικών φραγμών, στην προώθηση της καινοτομίας και στην ενεργειακή μετάβαση αποτελούν κεντρικά σημεία της νέας στρατηγικής. Ωστόσο, το αν η Ευρώπη θα καταφέρει να διατηρήσει και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της απέναντι σε οικονομικές υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών να υιοθετήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Με τη «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας», η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με μια συνεκτική και στοχευμένη στρατηγική. Οι επόμενοι μήνες και χρόνια θα είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται, προκειμένου να καταστεί η ΕΕ πιο ανθεκτική, καινοτόμος και ισχυρή στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.