Πως αλλάζει ψηφιακά η Κύπρος μέχρι το 2025

calendar icon

05 Μαρτίου 2021

Πως αλλάζει ψηφιακά η Κύπρος μέχρι το 2025

Στη βάση τεσσάρων πυλώνων επιχειρεί να αντιστρέψει την εικόνα της Κύπρου στις ψηφιακές επιδόσεις- 24η στην ΕΕ στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI)- το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, όπως εξήγησε ο Στέλιος Χειμώνας στο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «E-Governance: Transforming for the New Digital Era - Ο δρόμος προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το κτίσιμο ενός σύγχρονου κράτους».

Σύμφωνα με τον Γενικό διευθυντή του υφυπουργείου η προσπάθεια που καταβάλλεται για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι για τον ανασχεδιασμό του επιχειρησιακού μοντέλου, σε συνεργασία με φορείς του εξωτερικού (π.χ. Government Digital Service), την ενίσχυση των υποδομών παροχής ηλεκτρικών υπηρεσιών και γενικότερα τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας, την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και τη δημιουργία πλατφόρμων για διεκπεραίωση υπηρεσιών από τους ιδιώτες και τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι ο ανασχεδιασμός του μοντέλου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και την τοποθέτηση διαχειριστών έργου σε κάθε υπουργείο.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


To Εθνικό Ευρυζωνικό Πλάνο

Πρόσβαση σε συνδεσιμότητα με ταχύτητα άνω των 100 Mbps, η οποία να μπορεί να αναβαθμιστεί σε 1 Gbps για όλα τα υποστατικά και δίκτυα 5G, για κάλυψη με ταχύτητα λήψης άνω των 100 Mbps για το 100% του πληθυσμού σε οργανωμένες κοινότητες και σημαντικές οδικές αρτηρίες στοχεύουν οι στρατηγικές επιδιώξεις του υφυπουργείου μέχρι το 2025. Παράλληλα, προβλέπεται σύνδεση (take-up) στο διαδίκτυο με ταχύτητα λήψης άνω των 100 Mbps για το 70% των νοικοκυριών και συνδεσιμότητα gigabit για όλους τους κύριους χώρους κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας.

Αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων και ιδιωτικού τομέα

Ψηλά στους στόχους του υφυπουργείου είναι ο πυλώνας της κυβερνοασφάλειας, η κατάρτιση προγραμμάτων αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων της κοινωνίας και η άνθηση των ψηφιακών πόλεων, μέσα από την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης ιδιωτικού τομέα και το σχέδιο κινήτρων για προσέλκυση εταιρειών επιστήμης και υψηλής τεχνολογίας.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ


Γεωργαντάς: Θαύμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης, Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης διαδικασιών της Ελλάδας, Γεώργιος Γεωργαντάς, αναφερόμενος στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα έκανε λόγο για ένα θαύμα που επιτεύχθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα, όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξελίσσεται καθημερινά και έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα το 2020 οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο προέβησαν σε 95 εκατομμύρια εξυπηρετήσεις, αριθμός ο οποίος είναι τριπλάσιος σε σχέση με το 2019 και δεκαπλάσιος σε σύγκριση με το 2018.

Σήμερα από την πύλη gov.gr παρέχονται 1.120 συγκεντρωμένες υπηρεσίες, γεγονός που αποτρέπει εκατομμύρια φυσικές επισκέψεις στο δημόσιο.

«Καταφέραμε να αλλάξουμε την κουλτούρα.. ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει στον ψηφιακό μετασχηματισμό», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς λέγοντας ακόμα ότι η διαδικασία για το 5G προχώρησε πολύ γρήγορα και ότι μέχρι το τέλος του 2021 το 50%-60% των πολιτών θα έχει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του 5G.

«Ψηλά στον χάρτη της τεχνολογίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη»

«Οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας όπως της Microsoft είναι αποδείξεις για την αναγνώριση του προσανατολισμού της Ελλάδας», επεσήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αναμένονται και άλλες επενδύσεις, οι οποίες βάζουν την Ελλάδα ψηλά στον χάρτη της τεχνολογίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Share: