Σημαντική Ανακοίνωση Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις Γραπτές Εκτιμήσεις Κινδύνων

calendar icon

19 Απριλίου 2019

Σημαντική Ανακοίνωση Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις Γραπτές Εκτιμήσεις Κινδύνων

Η ετοιμασία κατάλληλης Γραπτής Εκτίμησης των Κινδύνων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της υγείας και της ευημερίας των εργοδοτουμένων προσώπων καθώς και η εφαρμογή των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που καθορίζονται στην εκτίμηση αυτή αποτελεί νομική ευθύνη κάθε εργοδότη και κάθε αυτοεργοδοτούμενου προσώπου, με βάση την Κυπριακή και την Κοινοτική περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία νομοθεσία.

Με βάση πρόσφατη Ευρωπαϊκή έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία για τους νέους και τους αναδυόμενους κινδύνους στις επιχειρήσεις (ESENER), οι κυριότεροι λόγοι που καταγράφονται για τη μη διενέργεια εκτιμήσεων κινδύνου από τους εργοδότεςείναι η εσφαλμένη άποψη τους ότι οι κίνδυνοι και οι παράγοντες κινδύνου είναι ήδη γνωστοί (83%) και ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας (80%). 


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ


Περαιτέρω, σύμφωνα με την πιο πάνω έρευνα, ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων κατά τη χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού ή εργαλείων χειρός αποτελεί τον συχνότερα αναφερόμενο παράγοντα κινδύνου στους κλάδους των κατασκευών, της διαχείρισης απορριμμάτων, της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης (82% των επιχειρήσεων του κλάδου στην ΕΕ-28), της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας (78%) και της μεταποίησης (77%). Επομένως εάν είχε ακολουθηθεί η διαδικασία της εκτίμησης των κινδύνων θα είχαν αποφευχθεί εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες ή και επικίνδυνα περιστατικά (π.χ. εκρήξεις, πυρκαγιές και καταρρεύσεις εξοπλισμών).

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την έρευνα, οι μικρότερες επιχειρήσεις αναφέρουν την πολυπλοκότητα των νομικών υποχρεώσεων και τη γραφειοκρατία ως εμπόδια για συμμόρφωση, συχνότερα από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Για διευκόλυνση των εργοδοτών, των αυτοεργοδοτουμένων και άλλων εμπλεκομένων ή ενδιαφερομένων και απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη σχετική νομοθεσία και ειδικότερα των πολύ μικρών επιχειρήσεων (με 1-9 εργοδοτούμενους) καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με 10-49 εργοδοτούμενους), το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του χρήσιμες πληροφορίες καθώς και σχετικό δείγμα για τη Γραπτή Εκτίμηση των Κινδύνων.

ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Share: