Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027: Ενίσχυση της Κυπριακής Υπαίθρου και Υποστήριξη της Αγροτικής Κοινων

calendar icon

04 Οκτωβρίου 2024

⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027: Ενίσχυση της Κυπριακής Υπαίθρου και Υποστήριξη της Αγροτικής Κοινων

Η στήριξη της κυπριακής υπαίθρου και των ανθρώπων της αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Με κεντρικό εργαλείο το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ, η Κυβέρνηση στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής οικογένειας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της στο 11ο Φεστιβάλ «Αγρότισσα» της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) και του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρεδιού, η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, υπογράμμισε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξη της κυπριακής υπαίθρου. Στόχος του Υπουργείου είναι η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και η στήριξη της γυναικείας συμμετοχής στις παραγωγικές δραστηριότητες.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Στήριξη της Αγροτικής Οικονομίας και Καινοτομία

Το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, με την προκήρυξη του πρώτου επενδυτικού προγράμματος για μικρές επενδύσεις. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για αυτό το πρόγραμμα είναι μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2024, και στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Παράλληλα, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων μηνών θα προκηρυχθούν και επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας, οι οποίες θα παρέχουν ενισχύσεις ύψους έως και 400.000 ευρώ ανά γεωργική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Αυτές οι ενισχύσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τη στήριξη της καινοτομίας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο.

Ένας από τους κύριους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η προώθηση της ισότητας και της γυναικείας συμμετοχής στην αγροτική οικονομία. Μέσα από ειδικές πολιτικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, η Κυβέρνηση ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα των γυναικών στους τομείς του αγροτουρισμού, της οικοτεχνίας και της εξωγεωργικής απασχόλησης. Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες λαμβάνουν επιπρόσθετη μοριοδότηση, ώστε να ενθαρρυνθούν να αναπτύξουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG


Το Πρόγραμμα LEADER και οι Επιδοτήσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ένα ακόμη σημαντικό μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ είναι το πρόγραμμα LEADER, το οποίο επικεντρώνεται στη συνεργασία μεταξύ τοπικών φορέων για την υλοποίηση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης. Μέσω αυτού του προγράμματος, οι αγροτικές περιοχές θα λάβουν επιδοτήσεις για έργα που προάγουν την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις αγροτικές κοινότητες και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των τοπικών παραγωγών.

Η Υπουργός επεσήμανε τη σημασία των γυναικών στην αγροτική οικονομία, τονίζοντας πως η συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Οι γυναίκες αγρότισσες καλούνται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα, ενώ το Υπουργείο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ενεργή τους συμμετοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ SOFT SKILLS


Κοινωνική Δικαιοσύνη και Υποστήριξη των Γυναικών

Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η κ. Παναγιώτου τόνισε τη σημασία της ισότητας των φύλων στον αγροτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η ισότητα δεν είναι μόνο ζήτημα γυναικών, αλλά όλων των πολιτών. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, η ισότητα των φύλων είναι προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία. Ο αγροτικός τομέας, παραδοσιακά ανδροκρατούμενος, απαιτεί τώρα τη στήριξη της Πολιτείας για να προωθήσει την ενεργή συμμετοχή των γυναικών.

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ «Αγρότισσα» ήταν η 11η κατά σειρά, και έχει πλέον καταστεί θεσμός. Σκοπός του είναι η ανάδειξη της συμβολής των γυναικών αγροτισσών στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και η προώθηση λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Με τη στήριξη των αρμόδιων φορέων, οι γυναίκες της υπαίθρου θα συνεχίσουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της Κύπρου.



Share: