Τεράστια ζήτηση στα «Ναυτιλιακά Επαγγέλματα». Εντάσσονται στη Μέση Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση
29 Ιουλίου 2019
Ένα μικρό βήμα για την αύξηση της εργοδότησης σε μια μεγάλη για την Κύπρο βιομηχανία, έκαναν σήμερα Υπουργείο Παιδείας και Υφυπουργείο Ναυτιλίας με την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του νέου Κλάδου Σπουδών Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Ναυτιλιακά Επαγγέλματα».
Σκοπός του κλάδου που θα λειτουργήσει κατά τη νέα σχολική χρονιά στην Α΄ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λεμεσού, είναι η ενθάρρυνση περισσότερων νέων στην Κύπρο να ακολουθήσουν ναυτιλιακές σπουδές και να ασχοληθούν με ναυτιλιακά επαγγέλματα, ανταποκρινόμενος στη ζήτηση που υπάρχει για ντόπιο προσωπικού από τις εταιρείες του σημαντικής εμβέλειας κυπριακού νηολογίου.
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης επεσήμανε ότι η δημιουργία νέων κλάδων και ειδικοτήτων Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και ο κλάδος «Ναυτιλιακά Επαγγέλματα», εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμιστικών μέτρων, τα οποία στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας .
Σημείωσε ότι τα αναλυτικά προγράμματα του νέου αυτού Κλάδου έχουν αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα για συνέχιση των σπουδών τους είτε σε Ακαδημίες Ναυτικής Εκπαίδευσης, είτε σε άλλα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και ένταξή τους σε επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας της Κύπρου, με πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης.
Οι τεχνικοί διευθυντές όπως οι αρχιμηχανικοί και αρχιπλοίαρχοι, είναι οι τομείς στους οποίους υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση σε ντόπιο δυναμικό, όπως ανέφερε μιλώντας στη διάσκεψη η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου. Σε αυτούς τους κλάδους, όπως είπε, υπάρχουν πολλοί ξένοι υπάλληλοι γιατί δεν υπάρχουν αρκετά άτομα στην Κύπρο με αυτές τις δεξιότητες και γνώσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόγραμμα που εξαγγέλλεται σήμερα θα ενθαρρύνει Κύπριους και Κύπριες να ακολουθήσουν τις ναυτικές σπουδές στις ναυτικές ακαδημίες και να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αξιωματικού του μηχανικού πλοίων.
«Αυτό που θέλουμε να ενθαρρύνουμε μέσω αυτού του προγράμματος είναι η πρακτική και η εμπειρία στα πλοία. Στην Κύπρο ενώ είχαμε πολλά άτομα στα θεωρητικά κομμάτια της ναυτιλίας όπως το ναυτιλιακό δίκαιο και σε θέματα που αφορούν οικονομικά, υπάρχει έλλειψη σε άτομα που να έχουν εμπειρία στη θάλασσα», είπε η κα. Πηλείδου. Ως εκ τούτου οι ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεώνονται να προσλαμβάνουν άτομα από το εξωτερικό με αυξημένο κόστος, λόγω της ανάγκης εγκατάστασης τους στην Κύπρο.
Αναφερόμενη στις προοπτικές εργοδότησης είπε ότι η κυπριακή σημαία αυτή τη στιγμή έχει 55.000 ναυτικούς που είναι εγγεγραμμένοι στα βιβλία και υπολογίζεται ότι ανά πάσα στιγμή 35.000 εξ’ αυτών εργάζονται σε κυπριακά πλοία, από τους οποίους ελάχιστοι είναι Κύπριοι. Στην ξηρά υπολογίζεται ότι εργοδοτούνται 9000.
Σημείωσε επίσης ότι οι κυπριακές εταιρείες και οι πλοιοκτήτριες και οι διαχειρίστριες, προσφέρουν πολλές ευκαιρίες σε Κύπριους δοκίμους, όχι μόνο μέσω της παροχής δυνατότητας πρακτικής άσκησης στα πλοία, αλλά και με την παροχή υποτροφιών ή άλλων κινήτρων, επιπρόσθετων των υποτροφιών και της χορηγίας για την πρακτική άσκηση που προσφέρει το Υφυπουργείο.
«Οι εταιρείες έχουν δείξει τη μεγάλη τους προθυμία να ενθαρρύνουν τους Κύπριους που ακολουθούν αυτά τα επαγγέλματα και ευελπιστώ ότι ο αριθμός των δοκίμων ολοένα και θα αυξάνεται», ανέφερε.
Είπε επίσης ότι τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό πολλοί δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στις ναυτιλιακές σχολές γιατί δεν έχουν αντίληψη του τι σημαίνει το επάγγελμα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που γίνεται με την τεχνική σχολή έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, βοηθώντας στην ανάπτυξη αγάπης και ενδιαφέροντος για ένα επάγγελμα που έχει μεν προκλήσεις, αλλά είναι και ταυτόχρονα ενδιαφέρον και οικονομικά προσοδοφόρο.
Σημείωσε επίσης ότι στις ναυτικές ακαδημίες στην Ελλάδα δίνονται 40 θέσεις ετησίως, ενώ τρεις ιδιωτικές ναυτικές ακαδημίες στην Κύπρο έχουν ανά πάσα στιγμή 300 φοιτητές.
Η Κύπρος αποτελεί σήμερα παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, έχοντας τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην ΕΕ και τον εντέκατο στον κόσμο, ενώ παράλληλα, έχει καταστεί ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, το οποίο κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ανά το παγκόσμιο.
Ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηλίας Μαρκάτζιης προχώρησε σε παρουσίαση, με πληροφορίες για το νέο κλάδο. Όπως ανέφερε, ο κλάδος «Ναυτιλιακά Επαγγέλματα» θα ενταχθεί στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση με δύο Ειδικότητες στη Θεωρητική Κατεύθυνση, την Ειδικότητα «Ναυτικοί» και την Ειδικότητα «Μηχανικοί Πλοίων», οι οποίες θα έχουν κοινά μαθήματα. Θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μαθήματα όπως «Ηλεκτρονικά Συστήματα Πλοήγησης», «Χρήση Πυξίδας», «Μετεωρολογία», «Ασφάλεια Επιβατών», «Μέτρα Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος», «Ελιγμοί και Χειρισμός Πλοίων», «Ασφαλής Χειρισμός Φορτίου» και «Χρήση του Διεθνούς Κώδικα Σημάτων».
Όπως τόνισε ο κ. Μαρκάτζιης, τα μαθήματα θα δίνουν μεγάλη έμφαση στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και της σχετικής με τη ναυτιλία αγγλικής ορολογίας και θα εφοδιάζουν τους μαθητές και μαθήτριες με τις απαραίτητες πυρηνικές γνώσεις, αλλά παράλληλα και με πολύ χρήσιμες οριζόντιες δεξιότητες που απαιτείται να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Τέλος, ο Δρ Μαρκάτζιης ανέφερε ότι για τη λειτουργία του Κλάδου, και συγκεκριμένα για την πρακτική εξάσκηση των μαθητών και μαθητριών και την εξασφάλιση του απαραίτητου εξειδικευμένου εξοπλισμού, το Υπουργείο Παιδείας, θα συνεργαστεί στενά με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και με ναυτιλιακές εταιρείες.
Το ενδιαφέρον από γονείς και μαθητές που επικοινωνούν με το Υπουργείο και ζητούν πληροφορίες, όπως είπε, είναι αυξημένο, ενώ στόχος η δημιουργία ενός με δύο τμήματα για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κλάδου.
- ΑΡΘΡΟ: Τι κάνουν τα μέλη της λίστας 40 under 40 για να μένουν παραγωγικοί;
- ΑΡΘΡΟ: Το Stanford δίνει 7 χαρακτηριστικά της Ισχυρής Προσωπικότητας. Τα έχεις;
- ΑΡΘΡΟ: Τα 5 μυστικά της καθημερινότητας ενός πετυχημένου
- ΝΕΑ: Το Κέντρο Παραγωγικότητας ενισχύει τη θέση του στη πλατφόρμα της MySeminars
- ΝΕΑ: ΑνΑΔ- Η Κινητήριος Δύναμη της Οικονομίας. Όλα τα Επιδοτούμενα Προγράμματα
- ΝΕΑ: Καρκίνος που σχετίζεται με την εργασία