Χαλάρωση των μέτρων απο την Κ.Δευτέρα. Ανοίγει εξωτερικά η εστίαση. Αλλάζει ώρα του κέρφιου.
12 Μαρτίου 2021
Μικρές χαλαρώσεις που τίθενται σε εφαρμογή από την Καθαρά Δευτέρα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα για τη Δευτέρα (15 Μαρτίου) επιτρέπεται η πρόσβαση σε πλατείες, πάρκα και εκδρομικούς χώρους με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 6 άτομα.
Από την Τρίτη το κέρφιου παρατείνεται μέχρι τις 23.00 ενώ από την Τρίτη ανοίγουν εξωτερικοί χώροι υποστατικών. Σημειώνεται ότι παραμένουν σε ισχύ τα 2 sms για τις μετακινήσεις μας.
Αναλυτικά τα μέτρα:
Πρώτος πυλώνας (διάρκεια ισχύος 16-31 Μαρτίου):
Στοχευμένα μέτρα σε κλειστούς χώρους που παρουσιάζουν αυξημένες συρροές κρουσμάτων και με μεγάλο κίνδυνο μεταδοτικότητας (γραφεία, δημοτικά, οικίες, κτλ) σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς στους χώρους αυτούς:
- Επαναφέρεται το 30% σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αναπροσαρμογή του προγράμματος εβδομαδιαίου ελέγχου rapid tests στο 25% των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών και παράλληλη ενίσχυση της εποπτείας και των ελέγχων.
- Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά είναι φορείς με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης/διασποράς και καθυστέρηση στον εντοπισμό τους αφού ως επί τω πλειστω είναι ασυμπτωματικά, με αδυναμία να επιβληθούν διαγνωστικοί έλεγχοι, καθιστώντας τους σιωπηλούς φορείς με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού με αυξημένες συρροές κρουσμάτων και δεδομένου ότι στα Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Λεμεσού σημειώνονται πολλές αλυσίδες κρουσμάτων, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων στην Επαρχία Λεμεσού με φυσική παρουσία μαθητών μέχρι τις 31 Μαρτίου.
- Παράταση της αναστολής φυσικής παρουσίας των Γυμνασίων σε παγκύπρια βάση για τις επόμενες δύο βδομάδες (μέχρι τις 31.03.2021), ώστε να αποτραπούν εξάρσεις κρουσμάτων.
Δεύτερος Πυλώνας:
Μέτρα που στοχεύουν σε αύξηση της συμμόρφωσης του κόσμου και παράλληλα της ψυχολογική ανάκαμψης των πολιτών:
- Επιτρέπεται από τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, η πρόσβαση σε πλατείες και πάρκα μέχρι 6 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.
- Μόνο για τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα.
- Επαναλειτουργούν από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, μόνο οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών, με αυστηρό πρωτόκολλο που θα δημοσιευθεί, τηρουμένων των μέτρων απόστασης και των υγειονομικών οδηγιών.
- Μετακινείται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η ώρα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στις 11 το βράδυ.
Ο Υπουργός κατέγραψε τα κυριότερα σημεία της επιδημιολογικής εικόνας:
1. Η κατάσταση στην κοινότητα παραμένει επιδημιολογικά επιδεινωμένη, με εντονότερη επιβάρυνση στην Επαρχία της Λεμεσού.
2. Παρατηρείται έντονη αυξημένη μεταδοτικότητα στην κοινότητα και ειδικά σε χώρους συγχρωτισμού, όπως δημοτικά σχολεία, χώρους εργασίας (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), καθώς και αυξημένη ενδοοικογενειακή μετάδοση.
3. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και νόσηση συνδέεται πλέον με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο βρίσκεται στην κοινότητα και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την ανάλυση δειγμάτων από το ECDC, το ποσοστό εμφάνισής του ανέρχεται στο 25,7%.
4. Η εικόνα στα Δημοτικά Σχολεία παγκύπρια είναι επιβαρυμένη με άκρως ανησυχητικά τα δεδομένα στην Επαρχία Λεμεσού.
5. Όσον αφορά σε εργασιακούς χώρους παρατηρούνται συρροές σε όλους τους χώρους, όπως επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τράπεζες, λογιστικά γραφεία, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και δημόσιο τομέα.
6. Από την ανάλυση των εισαγωγών/νοσηλειών των τελευταίων ημέρων οι περισσότερες μεταδόσεις έγιναν σε ενδοοικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, καθώς και σε χώρους εργασίας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί, παρατηρώντας εισαγωγές σε υγιή άτομα μικρότερης ηλικίας που αναπτύσσουν έντονα καρδιοαναπενυστικά συμπτώματα και χρειάζονται νοσηλεία.
«Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και η αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων, προκαλεί ανησυχία και μας καλεί σε εγρήγορση. Εάν συνεχισθούν σε αυτό τον ρυθμό οι εισαγωγές, ο πρώτιστος στόχος μας που ήταν η προστασία του Συστήματος Υγείας θα τεθεί σε κίνδυνο, συμπαρασύροντας τις καλές επιδόσεις που έχουμε επιτύχει όλο αυτό τον καιρό και τον πρωταρχικό μας στόχο να σώσουμε ζωές.
Από την άλλη αφουγκραζόμαστε τις έντονες ανησυχίες των ειδικών ότι η ψυχολογική κόπωση είναι διάχυτη σε ολόκληρη την κοινωνία μετά από έναν χρόνο σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, και ότι ενδεχομένως τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει λόγω της κόπωσης αυτής.
Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι να συγκεραστούν όλες οι ανησυχίες και να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να οδεύσουμε προς το τέλος αυτής της υγειονομικής κρίσης, με ασφάλεια», είπε ο Υπ.Υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ:Τα κορυφαία επιχειρηματικά μυαλά της πανδημίας
- ΑΡΘΡΟ:5 έξυπνες στρατηγικές εξυπηρέτησης πελατών που κάνουν τη διαφορά
- ΑΡΘΡΟ:Το επάγγελμα του δικηγόρου βρίσκεται ενώπιων μεγάλων αλλαγών. 5+1 σημεία αναφοράς!
- ΑΡΘΡΟ:Διαμεσολάβηση: Η νέα τάση, ευκαιρίες καριέρας με πλούσιο παρόν και εξαιρετικό μέλλον!
- NEA:Frederick: Διοργανώνει για 6η φορά το επιτυχημένο πρόγραμμα κατάρτισης διαμεσολαβητών
- NEA:Πτυχίο Νομικής (LLB) του University of London από το σπίτι σου πλήρως αναγνωρισμένο
- NEA:KES College: Σεμινάριο ΕΣΥΠΠ για τη Διαχείριση θεμάτων Ασφάλειας & Υγείας
- NEA:H Globaltraining ανακοίνωσε 30 Νέα Σεμινάρια για τον Μάρτιο-Ιούλιο 2021