Ασφάλεια και Υγιεινή των Τροφίμων για Χειριστές Τροφίμων

- Τουρισμός/ Ξενοδοχεία/ Τρόφιμα

26 Οκτ 2020 08:30 02 Νοε 2020 15:00
Ελληνικά
12 ώρες ( 2 μέρες )
anad greek logo
Ασφάλεια και Υγιεινή των Τροφίμων για Χειριστές Τροφίμων

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η παραγωγή και διάθεση υγιεινών και ασφαλών τροφίμων είναι αναγκαία για κάθε επιχείρηση τροφίμων. Επιπλέον αποτελεί απαίτηση της νομοθεσίας. 

Σύμφωνα με τη γενική υποχρέωση του κανονισμού ΕΚ 852/2004, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους πληρούν τις απαιτήσεις υγιεινής. Επιπλέον οι διατάξεις του κανονισμού καθορίζουν όπως οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι τα πρόσωπα που χειρίζονται τρόφιμα εκπαιδεύονται σχετικά με την υγιεινή τροφίμων ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες.  

Σύμφωνα με τον οδηγό υγιεινής των υγειονομικών υπηρεσιών «Ο κάτοχος ή/και υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων εξασφαλίζουν την επίβλεψη καθώς και την καθοδήγηση ή/ και κατάρτιση σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων όσων προσώπων απασχολούνται στην εν λόγω επιχείρηση και χειρίζονται τρόφιμα, ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες». Αναλόγως της κατηγορίας εκπαιδευομένων και της αντίστοιχης εκτελούμενης εργασίας διαχωρίζεται η εκπαίδευση που πρέπει να λαμβάνουν σε δύο επίπεδα. Το επίπεδο 1 αφορά τις βασικές αρχές υγιεινής των τροφίμων και απευθύνεται σε νεοδιοριζόμενο προσωπικό και προσωπικό που ασχολείται έμμεσα με την παρασκευή γευμάτων ή γλυκισμάτων.


ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Γενικός στόχος της εκπαίδευσης είναι οι συμμετέχοντες και κατά επέκταση οι επιχειρήσεις τροφίμων να προστατεύουν τον καταναλωτή παράγοντας ασφαλή τρόφιμα σύμφωνα με την επικείμενη νομοθεσία. 

Με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να: 

Αναγνωρίζουν τις κατηγορίες των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων

Αναγνωρίζουν τους συγκεκριμένους κινδύνους που υπάρχουν στο χώρο της κουζίνας

Γνωρίζουν τους μικροοργανισμούς που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων και τα συμπτώματα

Αναγνωρίζουν τα αλλεργιογόνα

Γνωρίζουν τις βασικές απαιτήσεις της νομοθεσίας

Επιλέγουν και να εφαρμόζουν τους σωστούς κανόνες υγιεινής για πρόληψη των κινδύνων

Αναγνωρίζουν τη σημασία της προσωπικής υγιεινής και της καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων και εξοπλισμού

Εφαρμόζουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και καθαριότητας και απολύμανσης στους χώρους

Διακρίνουν και να αξιολογούν πηγές διασταυρούμενης μόλυνσης στο χώρο της κουζίνας και κατά τη διάρκεια της εργασίας τους

Εφαρμόζουν τη διατήρηση σωστών θερμοκρασιών σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας

Εφαρμόζουν τους κανόνες για αποφυγή της διασταυρούμενης επιμόλυνσης

Προσδιορίζουν τι είναι αλλεργίες και τι δυσανεξίες (διαφορές και συμπτώματα)

Αναγνωρίζουν τα αλλεργιογόνα (14 αλλεργιογόνα) και σε ποια τρόφιμα τα εντοπίζουμε

Εφαρμόζουν τους κανόνες για αποφυγή διασταυρούμενης επαφής με αλλεργιογόνα συστατικά


ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Προσωπικό επιχειρήσεων τροφίμων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν τρόφιμα, ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο τροφίμων, τη μαζική εστίαση, αρτοποιεία-ζαχαροπλαστεία, εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. 

Συγκεκριμένα:

Νεοδιοριζόμενο προσωπικό σε χώρους παραγωγής τροφίμων

Προσωπικό που ασχολείται έμμεσα με την παρασκευή γευμάτων ή γλυκισμάτων (προσωπικό εξυπηρέτησης σε εστιατόρια, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, λειτουργοί πώλησης ..


Πληροφορίες Εκπαιδευτή
Ειρήνη Λαζάρου - Διευθύντρια Κατάρτισης και Ανάπτυξης

Η Ειρήνη έχοντας αποφοιτήσει από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων, εργάστηκε σε θέσεις διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, σε βιομηχανία τροφίμων και στην πορεία σε αλυσίδες εστιατορίων. Έχει συνεχίσει τις σπουδές της στο University of Surrey, στο MSc Food Management και πιο πρόσφατα σε MBA από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διαχείρισης. Επίσης είναι εγκεκριμένη εκπαιδεύτρια επαγγελματικής κατάρτισης. Είναι συνιδρύτρια της food-scion, που έχει ως αποστολή να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, παρέχονται επιστημονική υποστήριξη, καθοδήγηση, ενημέρωση και εκπαίδευση, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, για την εφαρμογή της νομοθεσίας ή εφαρμογής διεθνών προτύπων. Όραμα της food-scion είναι η προώθηση της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων. 

Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου

Για Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 95.00
  • € 76.00
  • € 0.00
  • € 19.00

Για μη-Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 95.00
  • € 0.00
  • € 18.05
  • € 95.00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Δευτέρα - 26 Οκτ 2020

Ώρα

08:30 - 15:00

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:

Ειρήνη Λαζάρου

Τοποθεσία:

ΚΕΠΑ (Λεμεσός)

Δευτέρα - 02 Νοε 2020

Ώρα

08:30 - 15:00

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:

Ειρήνη Λαζάρου

Τοποθεσία:

ΚΕΠΑ (Λεμεσός)

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος : Ασφάλεια και Υγιεινή των Τροφίμων για Χειριστές Τροφίμων