Επιτήρηση Ασφάλειας και Υγιεινής των Τροφίμων

- Τουρισμός/ Ξενοδοχεία/ Τρόφιμα

11 Μαΐου 2021 08:30 18 Μαΐου 2021 15:00
Ελληνικά
18 ώρες ( 3 μέρες )
anad greek logo
Επιτήρηση Ασφάλειας και Υγιεινής των Τροφίμων

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η παραγωγή και διάθεση υγιεινών και ασφαλών τροφίμων είναι αναγκαία για κάθε επιχείρηση τροφίμων. Επιπλέον αποτελεί απαίτηση της νομοθεσίας. 

Σύμφωνα με τη γενική υποχρέωση του κανονισμού ΕΚ 852/2004, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους πληρούν τις απαιτήσεις υγιεινής. Επιπλέον οι διατάξεις του κανονισμού καθορίζουν όπως οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι τα πρόσωπα που χειρίζονται τρόφιμα εκπαιδεύονται σχετικά με την υγιεινή τροφίμων ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες.  

Σύμφωνα με τον οδηγό υγιεινής των υγειονομικών υπηρεσιών «Ο κάτοχος ή/και υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων εξασφαλίζουν την επίβλεψη καθώς και την καθοδήγηση ή/ και κατάρτιση σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων όσων προσώπων απασχολούνται στην εν λόγω επιχείρηση και χειρίζονται τρόφιμα, ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες». Αναλόγως της κατηγορίας εκπαιδευομένων και της αντίστοιχης εκτελούμενης εργασίας διαχωρίζεται η εκπαίδευση που πρέπει να λαμβάνουν σε δύο επίπεδα. Το επίπεδο 2 περιλαμβάνει τις βασικές αρχές υγιεινής των τροφίμων και επιπλέον θέματα που αφορούν την εποπτεία και τον άμεσο χειρισμό τροφίμων. Απευθύνεται σε προσωπικό που ασχολείται άμεσα με την παρασκευή γευμάτων ή γλυκισμάτων και επιχειρηματίες ή υπεύθυνος επιχειρήσεων που συμμετέχουν ενεργά στο χειρισμό τροφίμων.  


ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Γενικός στόχος της εκπαίδευσης είναι οι συμμετέχοντες και κατά επέκταση οι επιχειρήσεις τροφίμων να προστατεύουν τον καταναλωτή παράγοντας ασφαλή τρόφιμα σύμφωνα με την επικείμενη νομοθεσία. 


Με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να: 

  • Αναγνωρίζουν κινδύνους στο χώρο εργασίας
  • Αναγνωρίζουν τις κτιριακές απαιτήσεις και εξοπλισμούτων χώρων παραγωγής τροφίμων
  • Εφαρμόζουν αποτελεσματικό πρόγραμμα πρόληψης τρωκτικών και εντόμων
  • Συντάσσουν και εφαρμόζουν προγράμματος καθαριότητας και απολύμανσης
  • Διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα απόβλητα και απορρίμματα
  • Ενσωματώσουν στη καθημερινή τους λειτουργία καλές πρακτικές εφαρμογής 
  • Διατυπώνουν τις αρχές του HACCP
  • Υιοθετούν τις αρχές του HACCP στο χώρο που εργάζονται
  • Παρακολουθούν την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας
  • Συμπληρώνουν έντυπα παρακολούθησης ασφάλειας και υγιεινής
  • Εφαρμόζουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλειας τροφίμων
  • Ερμηνεύουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα διάφορα είδη των τροφίμων σχετικά με την παροχή πληροφορίων προς τους καταναλωτές
  • Αναγνωρίζουν πως εντοπίζονται και πως αξιολογούνται τα αλλεργιογόνα σε προδιαγραφές προϊόντων και σε ετικέτες τροφίμων
  • Εφαρμόζουν την ορθή μεθοδολογία για την επισήμανση των αλλεργιογόνων στα παραγόμενα τρόφιμα 
  • Αξιολογούν και να εκτιμούν τους κινδύνους παραγωγής γευμάτων που προορίζονται για άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες
  • Αναγνωρίζουν όλα τα συστατικά που περιέχονται στα πιάτα που σερβίρουν, συμπεριλαμβανομένων και ‘κρυμμένων’ αλλεργιογόνων συστατικών για να μπορούν  να παρέχουν σωστή ενημέρωση στους πελάτες τους 
  • Διαχειρίζονται με ορθό και αποτελεσματικό τρόπο ερωτήσεις από τους πελάτες σε σχέση με τα αλλεργιογόνα ή και για άλλα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Προσωπικό επιχειρήσεων τροφίμων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν τρόφιμα, ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο τροφίμων, τη μαζική εστίαση, αρτοποιεία-ζαχαροπλαστεία, εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. 

Συγκεκριμένα:

  • Προσωπικό που ασχολείται άμεσα με την παρασκευή γευμάτων ή γλυκισμάτων
  • Επιχειρηματίες ή υπεύθυνοι επιχειρήσεων που συμμετέχουν ενεργά στο χειρισμό τροφίμων

Πληροφορίες Εκπαιδευτή
Ειρήνη Λαζάρου - Διευθύντρια Κατάρτισης και Ανάπτυξης

Η Ειρήνη έχοντας αποφοιτήσει από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων, εργάστηκε σε θέσεις διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, σε βιομηχανία τροφίμων και στην πορεία σε αλυσίδες εστιατορίων. Έχει συνεχίσει τις σπουδές της στο University of Surrey, στο MSc Food Management και πιο πρόσφατα σε MBA από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διαχείρισης. Επίσης είναι εγκεκριμένη εκπαιδεύτρια επαγγελματικής κατάρτισης. Είναι συνιδρύτρια της food-scion, που έχει ως αποστολή να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, παρέχονται επιστημονική υποστήριξη, καθοδήγηση, ενημέρωση και εκπαίδευση, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, για την εφαρμογή της νομοθεσίας ή εφαρμογής διεθνών προτύπων. Όραμα της food-scion είναι η προώθηση της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων. 

Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου

Για Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 125.00
  • € 100.00
  • € 0.00
  • € 25.00

Για μη-Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 125.00
  • € 0.00
  • € 23.75
  • € 125.00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Τρίτη - 11 Μαΐου 2021

Ώρα

08:30 - 15:00

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:

Ειρήνη Λαζάρου

Τοποθεσία:

Κέντρο Παραγωγικότητας Λευκωσία ΤΕΚ - Πρώην ΑΤΙ (Κων. Καβάφη)

Πέμπτη - 13 Μαΐου 2021

Ώρα

08:30 - 15:00

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:

Ειρήνη Λαζάρου

Τοποθεσία:

Κέντρο Παραγωγικότητας Λευκωσία ΤΕΚ - Πρώην ΑΤΙ (Κων. Καβάφη)

Τρίτη - 18 Μαΐου 2021

Ώρα

08:30 - 15:00

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:

Ειρήνη Λαζάρου

Τοποθεσία:

Κέντρο Παραγωγικότητας Λευκωσία ΤΕΚ - Πρώην ΑΤΙ (Κων. Καβάφη)

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος : Επιτήρηση Ασφάλειας και Υγιεινής των Τροφίμων