Ποιότητα και Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελιών και Ελαιόλαδου

- Τουρισμός/ Ξενοδοχεία/ Τρόφιμα

30 Ιαν 2025 10:00 30 Ιαν 2025 17:45
Ελληνικά
7.00 ώρες ( 1 ημέρα )
anad greek logo
Ποιότητα και Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελιών και Ελαιόλαδου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Κύπρος έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε ελιές και ελαιόλαδο και συνεπώς η συνεχής εκπαίδευση των εμπλεκομένων, παραγωγών και εμπορευομένων είναι κρίσιμης σημασίας.

Είναι μια αξιολόγηση που αφορά στην ταξινόμηση του κάθε ελαιολάδου σε μια από τις ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδων. Το τυποποιημένο ελαιόλαδο, διατίθεται για κατανάλωση σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο, ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα & πυρηνέλαιο, οι οποίες πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία του, αλλά και τύπους ελαιολάδων με ιδιαιτερότητες, με λιγότερη ή περισσότερη επεξεργασία όπως το αγουρέλαιο, τα ελαιόλαδα βιολογικής καλλιέργειας και τα αρωματικά ελαιόλαδα.

ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι

  • να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν τις μεθόδους για αυτοέλεγχο ποιότητας & ασφάλειας ελιάς και ελαιολάδου. Μετρήσιμος στόχος είναι να καταστούν ικανοί να αντιστοιχίζουν την κάθε κατηγορία ελαιολάδου (παρθένο, κοινό, εξτρά) με την οργανοληπτική του αξιολόγηση. Η επιτυχής εκτέλεση του στόχου τεκμηριώνεται με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου για αξιολόγηση του ελαιολάδου.
  • Να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα και από την επιτόπια εκτέλεση των δοκιμών με χρήση πρότυπων δειγμάτων από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαίας κατόπιν επίδειξης από τον εκπαιδευτή. 
  • Να μπορούν να οργανώνουν οργανοληπτική αξιολόγηση σε συναδέλφους τους επεξηγώντας τους αναλυτικά τη διαδικασία και ελέγχοντας την ικανότητα τους στην επιτυχή πραγματοποίηση της δοκιμής. Η δεξιότητα επίδειξης θα αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης. 
  • Να προσδιορισθούν οι ανάγκες των ελάχιστων εργαστηριακών απαιτήσεων για να αιτηθεί δοκιμή οργανοληπτικής αξιολόγησης αναλύοντας το όφελος για την επιχείρηση από τη χρήση των αναλύσεων ( cost benefit analysis).

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Οι υποψήφιοι είναι παραγωγοί ελιάς ή ελαιολάδου, υπεύθυνοι ποιότητας εταιρειών και εργαστηρίων. Επίσης τεχνολόγοι τροφίμων, γεωπόνοι και χημικοί που ασχολούνται με ελιά και ελαιόλαδο, και εργαστηριακούς ελέγχους σε τρόφιμα, Υπεύθυνοι εξαγωγών και εμπορίας ελαιολάδων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΝΟΤΗΤΩΝ

1) Βιολογική και διατροφική αξία του ελαιολάδου

  • Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του παρθένου ελαιολάδου
  • Κανονισμός 2568/91 - Κριτήρια ποιότητας του ελαιολάδου
  • Οργανοληπτική αξιολόγηση ελιών

2) Οργάνωση και λειτουργία οργανοληπτικού εργαστηρίου 

  • Μέθοδος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου για την οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιολάδου
  • Γενικό βασικό λεξιλόγιο της οργανοληπτικής μεθόδου-Ειδικό λεξιλόγιο για το παρθένο ελαιόλαδο


3) Χρήση του φύλλου χαρακτηριστικών στην αναγνώριση αρνητικών ιδιοτήτων σε παρθένο ελαιόλαδο και μέτρηση της εντάσεώς τους 

Χρήση του φύλλου χαρακτηριστικών στην αναγνώριση θετικών ιδιοτήτων σε παρθένο ελαιόλαδο και μέτρηση της εντάσεώς τους 

4) Χρήση προτύπων υλικών αναφοράς από IOC για οργανοληπτική αξιολόγηση ελαίων από τρεις διαφορετικές χώρες της Μεσογείου 

  • Βραβείο IOC Mario Solinas Ιστορική ανάδρομή και προοπτικές για Κυπριακή ελαιοκομία
  • Κλείσιμο και αξιολόγηση του σεμιναρίου


Εκπαιδευτής Γ. Σειραγάκης.

Ο εκπαιδευτής είναι Χημικός τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διασφάλιση Ποιότητας, έχει πολύχρονη εμπειρία στην ποιότητα ελιών και ελαιολάδου καθώς και στην συσχέτιση τους με την οργανοληπτική αξιολόγηση αφού είναι τα τελευταία 10 χρόνια διευθυντής του Food Allergens Laboratory. Υπήρξε υπεύθυνος ποιότητας στη ΜΙΝΕΡΒΑ έως και το 2005.


Χώρος Διεξαγωγής

Το σεμινάριο θα γίνει στο εκπαιδευτικό κέντρο της ΠΕΟ Λάρνακας

Πληροφορίες Εκπαιδευτή
Γεώργιος Σειραγάκης - Co Owner at Food Allergens Lab
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Με περισσότερα από τριάντα χρόνια εμπειρίας στην ανάλυση τροφίμων. Χημικός από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, MSc στη Διασφάλιση Ποιότητας. Τεχνικός διευθυντής και συνιδρυτής του Food Allergens Lab (αναλυτικό εργαστήριο που ειδικεύεται στις αναλύσεις τροφίμων). Έχει τριάντα χρόνια εμπειρίας στην ανάλυση του ελαιολάδου (υπεύθυνος ποιότητας της Minerva Oleic, η μεγαλύτερη Ελληνική βιομηχανία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου). Κριτής στα Journal of American Oils Chemis...
Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου

Για Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 190.00
  • € 140.00
  • € 0.00
  • € 50.00
  • € 50.00

Για μη-Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 190.00
  • € 0.00
  • € 36.10
  • € 190.00
  • € 226.10

Κοστολογικές Πληροφορίες

Άνεργοι που θα προσκομίσουν το σχετικό παραπεμπτικό της Υπηρεσίας Απασχόλησης μπορούν να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο Δωρεάν

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Πέμπτη - 30 Ιαν 2025

Ώρα

10:00 - 17:45

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:

Γεώργιος Σειραγάκης

Τοποθεσία:

Ο ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ - Κέντρο Εκπαίδευσης (Νήσου)

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος : Ποιότητα και Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελιών και Ελαιόλαδου

Σεμινάρια στην ίδια κατηγορία από τον ίδιο διοργανωτή
Ποιότητα και Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελιών και Ελαιόλαδου...

Η Κύπρος έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε ελιές και ελαιόλαδο και συνεπώς η συνεχής εκπαίδευση των εμπλεκομένων, παραγωγών και εμπορευομένων είναι κρίσ...

30/01/2025 10:00

7.00 ώρες (1 ημέρα)

Ελληνικά

Επιχορηγημένο-ΑνΑΔ

Ο ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ - Κέντρο Εκπαίδευσης (Νήσου)